SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért jó a gyermeknek, ha tanul egy hangszeren?

Juhász Balázs [cikkei] - 2021-02-24
A szülők többsége egyetért velünk abban, hogy a zenei ismeretek az általános műveltség része, a zenével való kapcsolat jelentősen hozzájárul a gyermek érzelemvilágának fejlődéséhez. Kodály Zoltán azt vallotta, hogy a zenei nevelés legkézenfekvőbb módja a gyermek saját testének hangszere, vagyis az énekhang, amit az iskolai énekórákon a maga szintjén megtanul használni. Mi is egyetértünk iránymutatásával, az iskolai énekórák korlátozott lehetőségei által biztosított zenei nevelésnél azonban többet tehetünk.
Miért jó a gyermeknek, ha tanul egy hangszeren?

A hangszertanulás sokkal többet adhat az órai éneklésnél, még mélyebb behatolást a zene magvához, még szorosabb kapcsolatot a zene érzelmi tartalmával. Bármilyen hangszert válasszon is a gyermek, bizonyára sokkal nagyobb hangterjedelemmel, dinamikai és hangszínbeli lehetőségekkel fog tudni bánni, mint a saját énekhangja, számos hangszeren pedig egyszerre több hang is megszólaltatható.

Egy sokrétű szaktudással rendelkező, türelmes és a gyermekek nyelvén is értő hangszeres tanár képes úgy megszerettetni a gyermekkel a hangszerjátékot, hogy az egy örömteli tevékenység legyen a számára. Az aktív zenélés képes kiegyensúlyozni a személyiséget. A zárkózott gyermekek könnyebben megnyílnak, hiszen egy alternatív kommunikációs csatorna áll rendelkezésükre, hogy kifejezzék érzéseiket. A pörgős gyermekek pedig képesek lenyugodni a hangszer mellett, hiszen ott sokkal inkább befelé figyelnek, mint ahogyan az általában tapasztalható az esetükben. A hangszerjáték a mozgáskoordinációt is jelentősen fejleszti, hiszen a hangszer megszólaltatásában számos testrész vesz részt, a szép hang létrehozásához ezek precíz összmunkájára van szükség.

A növendékhangversenyek segítik a gyermek magabiztos kiállását, mások előtt történő megmutatkozását. Olyan tevékenységgel lépnek színpadra, amit maguk is szeretnek, és megtanulnak befelé figyelni szereplés közben is, megtanulják megszelídíteni a lámpalázat. Ez a későbbiekben, munkahelyen, társaságban is előnyükre válik.

Ha a zene mélyére tudnak hatolni, képesek azonosulnak a játszott darabbal, és a színpadon is meg tudják élni ezeket az érzéseket, a közönségük számára is ezek az érzések jönnek át, és akkor megtörténik a varázslat, létrejön a katarzis. Ilyen élményekre minden gyermeknek szüksége van.

Juhász Balázs


Juhász Balázs
Zongoratanár, zenei nevelés, tehetséggondozás

A Hangrózsa Zongoraiskola kiváló alternatíva az intézményes művészetoktatás és a magántanárok mellett.

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/553-86-46
E-mail: hangrozsa@zongoraiskola.info
Honlap: http://www.zongoraiskola.info
Skype: juhasz.balazs6

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja