SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Íme az iskolaéretlenség legbiztosabb jelei

Herczku Nóra [cikkei] - 2020-11-30
Álló helyzetben elveszíti az egyensúlyát, nem rajzol, még mindig mind a két kezét használja az evésnél - ezek azok az intő jelek, amik arra utalhatnak: hiába tölti be a hatodik évét a gyermekünk, még nem biztos, hogy iskolaérett. Ugyan jövő szeptemberig még egészen biztosan sokat fog fejlődni, ám ha szeretnénk, hogy még egy évet az óvodában maradhasson, azt 2021 január elején kell kérelmezni az Oktatási Hivatalnál. Cikkünkben végigvesszük az iskolaérettség kritériumait, és azt is, hogy mit érdemes még most beszerezni a kérelemhez.
 Íme az iskolaéretlenség legbiztosabb jelei

A későbbi érdemjegyekben, a választott egyetemek színvonalában, de még az eslő fizetésekben is meglátszik, ha valaki túl korán került az iskolapadba. Eddig a szülők és az óvónők dönthettek arról, megy e iskolába a nagycsoportos gyerek. A tavalyi évtől azonban már külön kérelmezni kell, hogy ha valaki hat évesen még egy évet maradni szeretne az óvodában. Idén egyenesen az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani a megfelelő papírokat, és az indoklást január 1 és 15. között. A hatévesek szüleinek nem árt már most elgondolkodni, és döntést hozni, mielőtt kifutnának az időből.

Az iskolaérett gyerek csak az egyik kezét használja evéshez és rajzoláshoz


Intő jelek

Mi jelezheti az iskolaérettséget, vagy jelen esetben utalhat arra, hogy a gyermek még éretlen? A fizikai fejlettség mindenképpen: 120-130 centiméter magasság és 20-22 kiló testsúly alatti gyermekek nehezebben bírják az iskolával járó nagyobb terheket. Az idegrendszeri érettség jele, ha megindult már a fogváltás, és az is, hogy kialakult a kéz-dominancia: csak a jobb vagy a bal kezét használja evéshez és rajzoláshoz. Fontos, hogy a gyerek nagymozgásai koordináltak és összerendezettek legyenek: mindenképp intő jel, ha nem tud egyensúlyozni, rendezetten lábujjhegyen, talpélen, sarkon és tyúklépésben járni. Lényeges, hogy a végtagjait egymástól függetlenül tudja mozgatni, akár keresztirányban is. Ezt indiánszökdelléssel tudjuk fejleszteni. 


Lényeges apróságok


Az írástanuláshoz elengedhetetlen a finommotorikus mozgás fejlettsége, ezért jelez problémát, ha nem rajzol a gyerek. Az olvasáshoz és az íráshoz szükséges a megfelelő tér-érzékelés is: az iskolaérettségi vizsgálatokon nem csak azt nézik: helyesen használja-e a névutókat, hanem hogy képes-e egy mozdulatsort leutánozni, az alakokat, a formákat és a méretbeli különbségeket felismerni. Mindezek mellett lélekben is érettnek kell lennie: fontos például, hogy a gyerek képes-e a szabálykövető viselkedésre, elég fejlett-e a kudarc és a monotónia-tűrő képessége. Egy iskolás már képes önállóan öltözni és elfoglalni magát, képes befejezni azt, amibe belekezd, tud rangsorolni és meg tud birkózni az akaratával. Ha a csemeténknek ezek gondot jelentenek, érdemes elgondolkodni az óvodában maradásról.

Mi kell a kérelemhez?

Az Oktatási Hivatalhoz a szülőnek magának kell írásos kérelmet beadnia, melyben részletesen kifejti: szerinte miért kellene még a gyermekének még egy nevelési évet az óvodában maradnia. Ezt 2021-ben január 1. és 15. között lehet megtenni. A kérelem űrlapját ebben az időszakban lehet letölteni a hivatal honlapjáról, és mellé lehet és érdemes is szakvéleményeket és igazolásokat mellékelni. Ilyenek például a gyermek gyermek fejlődését nyomon követő nyomtatvány, az óvodapedagógus, gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, gyermekorvos (aki lehet az óvoda orvosa is) írásos véleménye a gyermekről, illetve további szakorvos, például neurológus igazolása. Ezen kívül bármilyen releváns ok, körülmény, állapot, tény megfogalmazható, amely indokolttá teszi az iskolakezdés halasztását. 

A cikk fényképeit a Pixabay biztosította.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja