SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Külföldön élő gyerekek a magyar iskolákban

Eva Erdem [cikkei] - 2020-11-25
2020. elején bombaként robbant a hír: szeptember 1-től nem lehetnek magántanulók a magyar iskolákban. Azért a helyzet ennél sokkal árnyaltabb. A 2020/2021-es tanévtől akkor kérhető az egyéni munkarend, ha a tanuló egyéni adottságai, sajátos helyzete ezt indokolja. Egyik ilyen sajátos helyzet, ha egy gyermek nem Magyarországon él és nem tud bejárni naponta az iskolájába.
Külföldön élő gyerekek a magyar iskolákban

Egyre több magyar család dönt úgy, hogy rövidebb-hosszabb ideig külföldön próbál szerencsét. Sok esetben nem tudják, hogy visszatérnek-e hamarosan, ezért nem szeretnék, ha gyermekeik kiesnének a magyar iskolai rendszerből.

Rajtuk kívül is sok felelős szülő gondolja azt, hogy hiába a külföldi lakcím, a gyermekének meg kell tanulnia magyarul írni- és olvasni, ismernie kell a magyar irodalmat és történelmet.

Ők azok, akik szeretnék, hogy iskoláskorú gyermekeik magántanulóként folytassák tanulmányaikat. Megtehetik ezt? Természetesen. A jogszabályok erre lehetőséget teremtenek.

Szerencsés helyzetben vannak azok, akik már túl vannak a beiskolázáson, és adott számukra mely oktatási intézmény vezetőségét bírják rá, hogy engedélyezzenek számukra egyéni munkarendet. Aki korábban költözött külföldre, minthogy első osztályos legyen a gyereke, annak nehezebb lesz befogadó intézményt találnia. Vannak szerencsére azonban olyan alapítványi iskolák, melyek – valamennyi éves támogatási díj befizetése után – ezt szívesen vállalják.

Ezután a következő lépés a friss jogszabály értelmében, hogy engedélykérelmet kell benyújtani az Oktatási Hivatal részére. A kérelemben természetesen indokolni kell az egyéni munkarend jogosságát (esetünkben a külföldi lakcímet), be kell nyújtani a külföldi iskola igazolását arról, hogy ott tanul a gyermek. A kérelem postán is benyújtható, és a hivatal nagyon rövid határidővel ki is adja az engedélyt (legalábbis az általam ismert példákban mindig megadta).

Ezután nincs más hátra: a szülőre hárul a teher, hogy felkészítse gyermekét a következő tanév anyagából. Sok esetben az otthoni iskola folyamatos támogatást nyújt ehhez – az alapítványi iskolák ezt vállalják is – más esetekben kevés a támogatás év közben, de a vizsga előtt mintasorokat adnak, segítséget nyújtanak a tanárok. Külföldön élő gyermeknek elég évente egyszer vizsgát tennie az adott év anyagából. Természetesen erre nyáron, a tanév végét követően szokott sor kerülni.

Sokan tehetik fel a kérdést: szükség van erre? Ezt minden családnak önállóan, saját terveiket figyelembe véve kell eldönteni. Azt biztosan állíthatom, hogy egy általános iskolás gyermek megbirkózik ezzel a feladattal, és csak nyer azzal, hogy egy második nyelven, egy második tanrend alapján is tanul.


Kép: Alexis Brown / Unsplash

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja