SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Készüljünk a sulira játékosan - így fejleszt a labdázás

Családinet [cikkei] - 2019-05-20
Az iskolafelkészítő foglalkozások kapcsán leginkább a különböző feladatlapok kitöltése jut eszünkbe. Pedig a mozgásos gyakorlatok, a szem-kéz koordináció fejlesztése az írás elsajátításhoz is szükséges. Ez a képesség remekül fejleszthető például labdázással is. Hogy mire jó még ez az egyszerű, de nagyszerű eszköz, elmondja Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője.
Készüljünk a sulira játékosan - így fejleszt a labdázás

 

A labdázás története

A történelem során a civilizációk nagy része űzött valamilyen labdajátékot. Kínában már i.e. 2500 körül is játszhatták, Japánban a Kemari, a dekázásokon alapuló ügyességi játék terjedt el, a labdarúgás elődje pedig úgy tudjuk, hogy a rómaiaktól származik. A XX. században a különböző sportágak mellett a labdázás az otthonokban is terjedt, a gyerekek célba dobtak, kidobóztak vagy épp fociztak szabadidejükben. A labdázás népszerűsége ma is töretlen. Kis helyen elfér, hosszabb-rövidebb játékokat is játszhatunk vele, fiúk-lányok vegyesen, kisebbektől a nagyobbakig. Emellett az egyik legpraktikusabb fejlesztő eszköz is.


Gurítsuk a labdát

Már 2-3 hónapos kortól becsempészhetjük a labdát a kicsik életébe. Ebben az életkorban még leginkább a puha, színes, csörgő labdák keltik fel az érdeklődésüket, amiket a kezükbe vehetnek, a hangjára, élénk színére felfigyelhetnek. Amint a gyerekek kúszni-mászni kezdenek, élvezettel követik, szeretnek a guruló labda nyomába eredni. Eközben a figyelmük és a látásuk is fejleszthető, de a kúszás és a mászás gyakorlása a későbbiekben az iskolai teljesítményre is hatással lehet. Ha ugyanis ezek a mozgásformák kimaradnak a fejlődéséből, az valószínűsítheti a gyermeknél a későbbiekben a tanulási nehézségek - például diszlexia vagy diszgráfia - kialakulásának megjelenését.


Már bölcsisekkel is labdázzunk

A már járni tudó, futkározó gyerekekkel a labda elkapását is elkezdhetjük gyakorolni. Először egészen közelről, egymás kezébe adogatjuk a labdát, aztán hagyjuk, hogy a kicsi magától kezdje el dobálni tetszőleges erősséggel és távolságra. Ahogyan nő és ügyesedik, már egymásnak is egyre pontosabb célzással dobálhatjuk, de népszerű a különböző felépítmények dobálása is. Miközben jól szórakozunk, a gyerekek térbeli tájékozódása és a gömbérzéke is sokat fejlődik.


Ovisok az iskolára is készülhetnek

A labdás játékok a figyelem és a koncentráció mellett még egy, az iskolában nagyon fontos képességet is fejlesztenek: ez a szem-kéz koordináció.

Az írás alapja, hogy a látást és a kéz mozgását célzottan összekapcsoljuk. Az íráskézség kialakulásához szükséges, hogy a gyermek anélkül tudja követni a keze mozgását, hogy közben a szemeit a kézfejére szegezné, hiszen írás közben a betűket kell figyelnie, amiket papírra vet. A szem-kéz koordináció fejlesztése abban segít, hogy ezt végre tudja hajtani.”


Egy labda mind felett

Amellett, hogy remek fejlesztő eszköz, a labda a figyelem fenntartását is segíti a gyermekek körében. A labdajátékokban a gyermekek a szabályok követését is gyakorolják, amire szintén szükség lesz ahhoz, hogy minél zökkenőmentesebben átálljanak majd a szeptembertől kezdődő iskolai napirendre. Habár az óvodában is van napirend: az étkezések, kinti és benti foglalkozások, alvásidő megadott módon zajlik, ám az iskola mégis jelentős változást hoz a kicsik életébe. A 45 perces órák, szünetek, a tanszerekre, tornazsákra való odafigyelés nagyobb önállóságot és együttműködést és a szabályok betartását követeli majd a részükről.”

„A szabálykövetést labdás játékokkal is gyakorolhatjuk, de a szabályok betartásának elismerése is lehet maga a labda. Például, a csoportos játékban hatalmas jutalomként éli meg az a gyermek, akihez a leggyorsabb jó válaszadóként kerül egy rövid időre a labda.”


Tippek labdázáshoz:

  • A járni még nem, de ülni már biztosan tudó gyerekek élvezettel gurigáznak. Üljünk egymással szembe és egy nagyobb méretű labdát gurítsunk egymásnak felváltva.
  • Kezdjük lufival a labdázást! Nagyobb sikerélményre számíthatunk, a lassabb mozgású, nagyobb, könnyebben követhető lufit egyszerűbb elkapni.
  • Kisebb és nagyobb labdával is gyakoroljunk. A kisebbet egy kézzel a feje mellől fogja eldobni, a nagyobbat két kézzel.
  • Totyogók élvezettel rúgják el a labdát, majd futnak utána és rúgják tovább. Játékos cselezésekkel mi is részt vehetünk ebben a játékban.
  • Célba dobás gyakorlását kezdhetjük babzsákkal is. Mivel ez nem pattog, így könnyebb, például egy nagyobb méretű karton dobozba célozni.

Forrás: www.jatekliget.hu 

Kép: finelightarts / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja