SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A mobiltelefon hatása a fiatalokra: A telefonfüggőség tönkreteheti a gyermekkort!

Családinet [cikkei] - 2018-03-06
A mobiltelefonok ma már jóval többet jelentenek, mint egyszerű kommunikációs eszközök. Úgy hozzánk és a gyerekeinkhez nőttek, hogy egy lépést sem tudunk tenni nélkülük, együtt kelünk, együtt fekszünk velük, mert mindig történik valami rajtuk. És ez nem csak a felnőttek világa, hanem sokkal inkább a gyerekek, tinédzserek életformájához tartozik.
A mobiltelefon hatása a fiatalokra: A telefonfüggőség tönkreteheti a gyermekkort!

Egy 2016-ban készült felmérés szerint Németországban a 12-13 éves gyerekek 80 százalékának volt okostelefonja, amelyen természetesen mobilinternet is van, ez az arány a 10-11 éveseknél 71 százalék, a 8-9 éveseknél 38 százalék, míg a 6-7 évesek esetében 12 százalék.

A pszichológusok úgy vélik, hogy a kiskamaszok és a fiatalok életében a mobilkészülékek már-már családtagként vannak számon tartva, és sok esetben az igazi barátokat is helyettesíti már az eszköz.

A szakemberek szerint minden egyes, a mobiltelefon társaságában eltöltött óra hatással van a gyerekek idegrendszeri működésére, fejlődésére, sőt a verbális funkcióikra is. A pszichológusok szerint a telefonokon történő folyamatos változások, történések idővel lobbanékonnyá tehetik a fiatalokat, akik így kevésbé tudnak majd együttműködni, közösségben dolgozni, csökkenhet az önbecsülésük, az érzelmi intelligenciájuk hiányos lehet.

Most következzen a mobiltelefon használat négy káros hatása, amely főként a fiatal generációt érinti!

A mobiltelefon hatásai a gyerekekre
 

Csökkenti a kreativitást

A kreativitás sok élethelyzetben jól jöhet, mert ennek segítségével szorult helyzetekből is ki lehet keveredni. A túlzott mobilozás viszont az agyat egyszerűen "lebutítja", meggátolja abban, hogy a kreatív, kognitív gondolatok fejlődjenek, és a gyerek talpraesett, életrevaló legyen. Ahhoz, hogy a gyerek felkészüljön az életre, játszania kell a társaival, ahol megtanulja a játékszabályokat, bátrabb lehet, csiszolhatja a kreativitását, és levezeti a felgyűlt feszültséget, így testileg, szellemileg és lelkileg is fejlődik.
 

A készülékhasználat krónikus álmatlanságot okozhat

Ha a gyerekek még az ágyba is magukkal viszik a telefonjaikat, ahol "zajlik az élet", jönnek mennek az üzenetek, a posztolások, és még ehhez párosul a készülék által sugárzott kékes fény is, így az agy egyáltalán nem fog az alvásra koncentrálni, ami viszont hosszabb távon álmatlansághoz, és ebből kifolyólag kimerültséghez vezethet. Az agy ilyen helyzetben fokozottan figyel, megpróbál összpontosítani, és ezzel párhuzamosan csökken az elalvást elősegítő melatonin termelődése. A megoldás egyszerű, lefekvés előtt 1-2 órával nem szabad telefonozni, és az is fontos, hogy a gyerek mindig ugyanabban az időben bújjon ágyba.
 

Elhízáshoz vezethet

Az a gyerek, aki sok időt tölt a telefonon lógva, az ugye nem mozog, és a kevés mozgás, valamint a helytelen táplálkozás, az ülő életmóddal kéz a kézben, elhízáshoz vezethet. A mozgás során a gyerek odafigyel a testére, kialakítva egy egészséges testképet magának, ha viszont mindig mobilozik, akkor ez nem alakul ki, az agya nem veszi észre, hogy a testre is oda kellene figyelni, sőt több kísérlet során bebizonyosodott, hogy az ülő életmód hatására növekedni fog a fiatal étvágya. A szakemberek ezért azt javasolják a szülőknek, hogy igyekezzenek rávenni a gyereküket valamilyen sportra, vagy mozgásformára, akár kirándulásra, túrázásokra.


A készülékhasználat árthat a szülő-gyerek kapcsolatnak

A szülők nem szabad elfelejtsék, hogy a gyerek elsősorban róluk vesz mintát, így ha azt látja, hogy anya és apa naponta sokat használja a telefonját, akkor ő is azt fogja tenni. Ezzel viszont természetesen elkerülhetetlenek lesznek a feszültségek, főként mikor vacsorához van terítve, a gyerek megígéri, hogy mindjárt jön, közben még mindig a mobilján lóg. A szakemberek szerint a szülőknek meg kell próbálniuk kevesebbet használniuk a telefonjukat, és több közös programot érdemes szervezniük a gyerekükkel, mert ez megerősíti a családi kötelékeket.

Forrás: filantropikum.com
Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

- A túlsúlyos emberek száma 1975 óta világszerte megtriplázódott.1 - 2016-ban több mint 1,9 milliárd túlsúlyos nagykorút regisztráltak, ezek közül 650 millió elhízottat, azaz olyanokat, akiknek 30 felett volt a testtömegindexük.2 - A túlsúly miatt számos betegség fejlődhet ki: szívbetegségek, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, a rák bizonyos fajtái, de az idő előtti elhalálozás is jellemző a túlsúlyos emberekre.3
A szerkesztő ajánlja