Házkutatás egy hazai meddőségi centrumban - vagy mégsem?

Kercsó Dorottya - 2019-05-27
Elsőként az Index számolt be róla, hogy a rendőrség megszállta a Humán Reprodukciós Intézet - ismertebb nevén Versys Klinika - épületét, számítógépeket foglaltak le, és a vezetőnél is házkutatást tartottak. Később kiderült, hogy a hírnek ugyan van valóságalapja, ám a helyzet messze nem ilyen komoly.
Házkutatás egy hazai meddőségi centrumban - vagy mégsem?

/a kép csak illusztráció/

„Megint hatósági vizsgálat zajlik a Humán Reprodukciós Intézet Kft. - más néven Versys Klinika - működésével kapcsolatban. Úgy tudjuk, hogy a cég Madarász irodaparkban lévő épületét és a klinika egy részét a rendőrség lezárta” - írta a hírportál, hozzátéve, hogy forrásuk szerint az intézmény vezetőjénél is házkutatást tartottak, és az összes számítógépet lefoglalták.

Másnap az igazgató, Vereczkey Attila az Origónak nyilatkozva részben megerősítette az értesüléseket, azonban hozzátette: nem igaz, hogy számítógépeket foglaltak volna le, ahogy az sem, hogy bárkit akár gyanúsítottként, akár tanúként kihallgattak volna. Az épületben mindössze egyetlen raktárt zártak le, ahol évekkel ezelőtti beavatkozások kartonjait őrzik, de oda is bármelyik munkatárs engedélyt kaphat a belépésre. A klinika betegei mindebből nem érzékelnek semmit, a centrum továbbra is zavartalanul üzemel.

Ami biztos, hogy a rendőrség emberi test jogosulatlan felhasználása – hétköznapi megfogalmazásban szervkereskedelem – ügyében kezdett vizsgálódni. Hogy jelen esetben pontosan miről lehet szó, azt Vereczkey is csak találgatni tudja. Mivel a meddő párok negyedének csak donáció útján lehet gyermeke, az intézményben lehetőség van spermium, petesejt és embrió adományozására is. A rendőrök által feltett kérdések alapján valószínűleg a petesejt-adományozást ellenőrizték.

Hazánkban a petesejt donáció szigorúan ellenőrzött keretek között mozog. Két lehetőség van: vagy rokonok adnak egymásnak petesejtet, vagy anonim módon történik a felajánlás, ebben az esetben a sejtet a klinika kapja meg. Fontos kitétel, hogy a donornak anyagi nyeresége semmiféleképpen nem származhat az eljárásból, mindössze a felmerült költségeket – utazás, gyógyszerek, a kórházban fekvés időtartama miatt kieső munkabér – kaphatja meg. A Versys Klinikán ez 200 ezer forintot jelent, amit a klinika ügyvédje, dr. Móritz Balázs reális összegnek tart.

A Versys Klinika az egyik leghatékonyabban működő meddőségi centrum az országban, éppen ezért Vereczkey Attila elképzelhetőnek tartja, hogy néhány érdekcsoportot zavarnak a sikereik. „A hatékonyságnak pedig piaci következményei is vannak: minél hatékonyabban működik egy intézet, annál több páciens érkezik" – magyarázta az Origónak, utalva arra, hogy talán a versenytársaktól érkezhetett az ügyet kirobbantó, ám valószínűleg megalapozatlan feljelentés.

Kiemelt kép (illusztráció): DarkoStojanovic / Pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media