SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szétrobbantani a tabukat! – vlgot forgat Pataki Zita és férje az utolsó, 9. lombikbaba beültetésről

Családinet [cikkei] - 2019-01-10
Irányt mutatni és megnyugtatni a lombik kezelés előtt álló párokat, hogy nincsenek egyedül. Ezt szeretné elérni most induló, 9 részes doku-reality vlogjában Pataki Zita és férje, Szárnyas Attila, akik kendőzetlenül és őszintén mutatják meg, hogy milyen vizsgálatokon és milyen lelki állapoton mennek keresztül azok a párok, akik belevágnak egy lombik programba.
Szétrobbantani a tabukat! – vlgot forgat Pataki Zita és férje az utolsó, 9. lombikbaba beültetésről

Pataki Zita szerint ma már látják, hogy milyen tudatlanul vágtak bele évekkel ezelőtt az első öt-hat lombik programba. Sok információ hiányzik ugyanis a rendszerből szerintük, amiket a gyerekre váró párok egymástól, vagy az internetes fórumokról próbálnak meg összeszedni. A statisztikák szerint ma Magyarországon 300.000 meddő pár él. 

Mennyivel könnyebb lett volna úgy nekiindulni az első lombiknak – mondja Zita, hogy azoknak az információknak, annak a tudásnak a birtokában vagyunk, amire csak az ötödik-hatodik lombik után jutottunk el. Ezek lehetnek vizsgálatok, például a hormonok vizsgálata vagy az, hogy mennyire számít, hogy 10 kilóval kevesebb vagyok-e vagy sem, hogyan táplálkozom, milyen vitaminokat szedek, milyen lelki állapotban vagyok. Sokkal tudatosabbak lettünk az ötödik-hatodik lombik után, de addigra már hosszú évek teltek el.

Zita férje szerint sok mindenre nem voltak felkészülve.

Minden egyes lombiknál ért valami váratlan dolog minket – mondja Szárnyas Attila. Amikor egy lombikba belekezdünk, az alap esetben két esélyes: vagy sikerül, vagy nem. De arra mi sem számítottunk, hogy vannak köztes állapotok: a fél sikerek, a teljes sikertelenségek, amikor például el sem jutsz a beültetéséig. Egy csomó olyan impulzus ért minket, amelyekről úgy gondoltuk, hogy érdemes beszélni, hiszen, ha mi átmentünk rajta, akkor más is megtapasztalja ugyanezt.

Már fiatalon tudjanak a nők arról, hogy milyen a hormon szintjük, várhatóan meddig lesznek termékenyek, van-e valamilyen betegségük, ami megnehezítheti a későbbi terhességet. Többek között ezt a testtudatos gondolkozást szeretnék Pataki Zitáék elérni azzal, hogy őszintén beszélnek a gyermekvállalással kapcsolatos küzdelmeikről. És információt adni. Mindent, amit ők a nyolc lombik kezelés alatt átéltek, megtapasztaltak, maguk is kipróbáltak. Erről is szól Az utolsó lombik című dokumentum-reality vlog.

Vannak olyan kezelések, eljárások, amelyek nagyban hozzájárulnak egy beültetés sikerességhez. Az elején nem tudtunk egy csomó ilyenről. Olyan kezelésekről például, ahova 2-3 hétre el tudsz vonulni, lenyugszol, és felkészítik a testedet a beavatkozásokra. Ha annak idején tudunk ezekről, azt gondolom, hogy talán a mi első próbálkozásaink is sikerrel járhattak volna – mondja Zita.

Zita kezelőorvosa, Dr. Fülöp István szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista szerint az ellátott pácienseink átlagéletkora évről-évre növekszik. A 38 év felettek aránya 53 % felett van.

Egyre többen keresnek fel bennünket 1-2 év sikertelen próbálkozás után, pedig a 38 év feletti korcsoportnál már fél év sikertelenség után érdemes lenne a vizsgálatokat elindítani, mert az idő faktornak nagyon nagy szerepe van. A férfi oldalú meddőség aránya az ismert eredetű meddőségben kb. 50%-os, ezért nem csak a hölgyeket, hanem a pár mindkét tagját ki kell vizsgálni. Azon hölgyeknél, akik szeretnék időben kideríteni a termékenységi állapotukat, érdemes megnézni bizonyos hormonokat és a petevezetők állapotát – mondja dr. Fülöp István.

Zita férje civil, ezért évekig nem engedte, hogy akár az arcát megmutassák. Most azonban úgy érezte, fontos, hogy eljusson a férfiakhoz is az információ, hogy mire számítsanak egy ilyen eljárásnál.

A férfiakat nem készítik fel az egész eljárás lelki háttérre. Például a nagy mennyiségű hormonok által előidézett viselkedés változásokra. Hogy ez nem a te feleséged természetes viselkedése felerősítve, ezt a hormonok miatt van. Amikor progeszteront kapott Zita, ő is kifordult magából. És ez nagyon ijesztő tud lenni egy férfinak – mondja Attila.

Szét akarjuk robbantani a tabukat! – mondja Pataki Zita. Szeretnénk, ha ezekről a témákról őszintén beszélnénk, hogy ne menjenek tönkre házasságok, ne legyen senki emiatt depressziós, ne érezzék magukat a párok egyedül a világban. Másnak is ugyanazok a problémái, ugyanazzal küzd egy lombik kezelés alatt, mint mi.

Az első rész:

A 9 részes vlog a Női váltó karrier-és élethelyzet váltó online magazin Youtube csatornáján látható, illetve a magazinban Zitának külön rovata indult Az utolsó lombik címmel, itt is megtalálhatók a vlog részei és egyéb plusz tartalmak összegyűjtve.

Forrás: Női váltó

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja