SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elhízás, meddőség: a D-vitamin segít!

Családinet [cikkei] - 2017-11-25
Az utóbbi években egyre többet tudunk meg a D-vitamin sokoldalúságáról. Hiányának fontos szerepe van az idegrendszeri, autoimmun betegségek, daganatos betegségek kialakulásában. Dr. Nádory Éva belgyógyász, az Endocare Endokrinológiai Centrum szakorvosának írása a D-vitamin és a meddőség kapcsolatáról.
Elhízás, meddőség: a D-vitamin segít!

A hozzánk forduló, főként meddőséggel, testsúlyproblémákkal, PCOS-val, inzulinrezisztenciával küzdő pácienseknél rutinszerűen D-vitamin szint meghatározást kérünk. Tapasztalatunk az, hogy az esetek kb. 80%-ban a D-vitamin mennyisége nem éri el a minimális 75nmol/l szintet. A szteroid felépítésű, hormonszerű molekulának két formáját különböztetjük meg: a szervezetben szintetizálódó D3-vitamint és a táplálékkal bevitt D2-vitamint, mely a szervezetben alakul D3-vitaminná.

Számos táplálékban fordul elő, például halban, hal máj olajban (régebben gyakran adtak a gyermekeknek csukamájolajat megfelelő fejlődésük érdekében), margarinokban, tojásban vagy tejben, ezért biztatjuk a leendő kismamákat, túlsúlyosokat ezen ételek fogyasztására. A napfény szintén fontos forrás a mindennapi D-vitamin szükséglet megszerzésében. Mégis sokszor a D-vitamin-pótlás a fenti forrásokból nem elegendő, gyógyszeres kiegészítésre szorul. Túladagolást, 250nmol/l feletti szintet még egyetlen esetben sem tapasztaltunk.

Más egyéb paramétereket is figyelve, a D-vitamin megfelelő adagolása mellett megindul a testsúlycsökkenés, megszűnik a PCOS, az inzulin rezisztencia, létrejön a kívánt várandósság.


A rendelőnkben gondozásukat kérő kismamáknál várandósság ideje alatt is fokozott figyelmet fordítunk az anyai D-vitamin ellátásra, igyekszünk legalább két alkalommal D-vitamin szintet vizsgálni és azt 110nmol/l körüli értéken tartani.

Tesszük ezt különös tekintettel a túlsúllyal küzdő kismamáknál. Legújabb kutatások szerint ugyanis ezekben az esetekben az anyai D-vitamin sokkal kisebb mennyiségben jut át az újszülöttekbe a köldökzsinórvérből vett minta alapján, még azonos, a sovány és elhízott kismamák vérében mért D-vitamin szint ellenére is, mint a normál súlyú kismamáknál, ez pedig előre vetítheti a magzat csontfejlődési problémáinak, elhízásra való hajlamának lehetőségét, hiszen a magzat számára az egyetlen forrás az anyai vérből származó D-vitamin.

A szénhidrát-anyagcsere zavarainál (PCOS, inzulinrezisztencia), meddőség, várandósság esetén tehát a D-vitamin ellátottságra szükséges és fontos odafigyelni.
 
Szerző: EndoCare Endokrinológiai Centrum
Fotó: Bgmfotografia / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja