SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Magyar találmány forradalmasíthatja a meddőségkezelések sikerességét világszerte

Családinet [cikkei] - 2017-09-07
Mintegy 20 százalékkal növekedhet a megtermékenyülés valószínűsége az in vitro eljárásoknál és az inszeminációnál egy új magyar módszernek köszönhetően.
Magyar találmány forradalmasíthatja a meddőségkezelések sikerességét világszerte

A Quantbio Kft. által kifejlesztett Prelife-teszt segítségével a méhnyálkahártya állapotáról szerzett ismeretek birtokában megadható a beültetett embrió megtapadására legnagyobb esélyt ígérő időpont. Az eljárással akár már az első kezelés is nagyobb eséllyel lehet sikeres, így az ezt választó párok rövidebb idő alatt, kevesebb megpróbáltatással juthatnak el a gyermekáldásig. A teszt annyira sikeresnek ígérkezik, hogy Európa egyik piacvezető prenatális genetikai teszt-gyártó vállalata, a LifeCodexx máris együttműködést ajánlott a magyar startup cégnek, így a termék hazai és külföldi bevezetése akár már jövőre is megtörténhet.

A meddőség ma Magyarországon minden hatodik párt érinti, és évente 6000 nő és párja vesz részt lombikbébi programban. Hazánkban jelenleg 28,8 százalék az esélye a sikeres embrió beültetésnek az úgynevezett in vitro megtermékenyítés (IVF) során, mivel a teherbeesésig általában többször, nem ritkán hét-nyolc alkalommal kell sort keríteni a kezelésre, így a terápia akár egy-két évnél is tovább tarthat.

Ezt az időt rövidítheti le radikálisan, és az ezzel járó aggodalmakat csökkentheti egy forradalmi magyar módszer, a Prelife-teszt. A többek között a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásában megvalósuló módszernek köszönhetően a jelenlegi sikerráta akár 35-55 százalékra emelkedhet, mert akár egy-két kezelés is meghozhatja a várt eredményt.

A hazánkban és külföldön is hamarosan elérhető Prelife-teszt lényege a méhnyálkahártyából vett minta génexpressziós vizsgálata. Ennek segítségével a jelenleg használt módszereknél pontosabban megállapítható a beültetés elvégzésének optimális időpontja.

Az új diagnosztikai eljárást jelenleg három hazai klinikától származó mintákon és a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében vizsgálják, eddig már közel 150 mérést végeztek el a klinikai vizsgálat keretében.

Az egyénre szabott módszer nemcsak Magyarországot, az egész világot meghódíthatja. Az eljárás továbbfejlesztése és nemzetközi elterjesztése céljából a a Quantbio Kft., a Prelife tulajdonosa stratégiai együttműködésről állapodott meg Európa vezető prenatális genetikai teszt-gyártójával, a LifeCodexx-szel. A vállalat, amelynek központja a németországi Kontanzban van, 2012-ben, Európában elsőként állított elő nem invazív prenatális tesztet, PrenaTest® néven a születendő gyermekek leggyakoribb kromoszomális rendellenességeinek kiszűrésére, ezzel fontos változásokat idézve elő a prenatális diagnosztika területén. A LifeCodexx piacvezető pozícióval rendelkezik több európai országban, így Magyarországon is, továbbá a Közel-Keleten és Ázsiában.

„Az általunk kifejlesztett vizsgálatot a világ legtöbb helyén, egy átlagos felszereltségű laborban is el lehet végezni. A mintavétel komplikáció- és fájdalommentes és nem vesz több időt igénybe 10-15 percnél" – mondta dr. Bálint Bálint László, a Quantbio Kft. alapítója és a Prelife projekt vezetője. „A módszer igazi haszonélvezői a meddőséggel küszködő házaspárok lesznek, hiszen kevesebb megpróbáltatással és jóval rövidebb idő alatt érhetik el azt, amire legjobban vágynak: a gyermekáldást.”

Világszerte minden hatodik pár szembesül a meddőség problémájával legalább egy alkalommal a termékeny életévek során. A statisztikai adatok szerint több mint 700 ezer IVF programot hajtanak végre 33 európai országban, ahol az egyes kezelések átlagos sikerrátája mindössze 25,2 százalékos. Magyarország a maga 28,8 százalékos eredményességével a 22. Európában. Az embrió beültetés sikere elsősorban az embrió és a méhnyálkahártya állapotától függ, de természetesen meghatározók a kezelés kivitelezésének körülményei is.

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán dr. Balogh István, a Quantbio Kft. Igazgatótanácsának tagja a páciensek körében az IVF klinikák szolgáltatásairól végzett, feltáró közvélemény kutatásról is beszélt. A mélyinterjúkkal szerzett páciensi visszajelzések arra világítottak rá, hogy a legtöbb klinikán a páciensek még mindig hiányolják az egyénre szabott kezelést, valamint a megfelelő mennyiségű információt, amit annak tudnak be, hogy az orvosoknak kevés idejük jut az érintettekre. „Sok nőnek az az érzése, mintha egy futószalagra került volna” – írja le dr. Balogh István a véleményekből kirajzolódó helyzetképet.  Ezeket a véleményeket és az igényeket megismerve hozott létre a Quantbio Kft. – Magyarországon egyedülálló módon – egy online oktatási segédanyagot az IVF előtt álló nők számára.  A Prelife IVF Online Tanfolyam a társaság hivatalos honlapján, a http://www.prelife.hu honlapon érhető el.

Fotó: ZEISS Microscopy / flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja