SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Férfiak górcső alatt - avagy milyen a jó sperma?

Leitner Olga [cikkei] - 2016-09-01
Nekünk, nőknek ketyeg az a bizonyos biológiai óra és felhagyunk korábbi "destruktív" életvitelünkkel a fogantatás és a baba érdekében, de oly kevés szó esik arról, hogy egy leendő apának mi kellene, hogy legyen a kötelessége.
Férfiak górcső alatt - avagy milyen a jó sperma?

Gyermekvállalás előtt az ember lánya minden befolyásoló tényezőre odafigyel: egészséges étrend, stresszmentes környezet, megfelelő vitaminpótlás, testmozgás, életkor és nem utolsó sorban orvosi vizsgálatok. Mikor testben és lélekben is készen állunk a családalapításra, akkor végül is nincs más dolgunk, mint a természetre, vagyis inkább párunkra bízni a várva várt fogantatás pillanatát.

De mi a helyzet a férfiak termékenységével, egészségével, esetlegesen a rossz szokásaival, és amiről a legritkábban esik szó: az életkorával? Nekünk, nőknek ketyeg az a bizonyos biológiai óra és felhagyunk korábbi „destruktív” életvitelünkkel a fogantatás és a baba érdekében, de oly kevés szó esik arról, hogy egy leendő apának mi kellene, hogy legyen a kötelessége.

Természetesen egy egészséges férfi, egészséges spermával - de milyen is az?

Mennyisége 2-6 ml között tekinthető optimálisnak, pH-értéke 7,2-8,0 között van. Az ejakulátum megtermékenyítő képességét az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai szerint állapítják meg: a WHO kritériumai alapján a mintának legalább 15 millió hímivarsejtet kell tartalmaznia milliliterenként, és a spermiumok minimum 30 százalékának szabályos szerkezettel kell rendelkezniük.

A normálisnak tekintett alacsonyabb értékek esetén a nemzőképesség valószínűsége csökken. Ha alacsony a spermiumszám, kevesebb spermium éri el a petesejtet természetes körülmények között, ha a motilitásában, vagy a morfológiájában van eltérés, akkor pedig csökken a túlélés esélye a női ivarszervben, illetve a sperma nehezebben jut el a petesejtig.
A férfiak nemzőképességéről a spermavizsgálat révén alkothatunk képet, többek között a spermiumok számának, a spermiumok mozgási tulajdonságának, valamint a normális és kóros alakú spermiumok arányának a vizsgálatával.
Szerencsére a férfiak meddősége kevés házasságot érint, mindössze 5-6 meddő házasságból 1 esetben fordul elő, hogy a férfi partner a felelős az elmaradt fogantatásért. (A meddőségért az esetek 20%-ban férfi, 39%-ban női, 26%-ban férfi és női okok együtt és 15%-ban ismeretlen tényezők állnak; a férfiak 7%-ának vannak meddőségi problémái.)


Se alkohol, de dohányzás!

Több kutatás is bizonyítja, hogy a rossz szokások mennyire befolyásolják a férfiak termékenységét, illetve a sperma minőségét.

Egy vizsgálatban azt nézték, hogy dohányos férfiak esetében mennyi idő telik el a teherbe esésig, ebben igaz, nem találtak különbséget, viszont más vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy dohányzás következtében fokozódik a spermiumok DNS sérülése.

Egy másik vizsgálatban csökkent a lombik sikeressége dohányos férfiak esetében – mondja Dr. Szabó Ferenc andrológus szakorvos. A dohányzó férfiak spermamintájában nagyobb arányban fordulnak elő a rendellenes alakzatú és mozgású hímivarsejtek, mint nem dohányzó társaikéban és ráadásul az erekciós problémák kialakulására is hatással van a füstölés.

Az alkohol sem különb: amellett, hogy merevedési problémákat okoz és csökkenti a tesztoszteron-szintet, mennyiségi és minőségi értelemben is rontja a spermaképet, de kis mennyiségű, vagy alkalmi alkoholfogyasztás nem befolyásolja a spermatogenezist és a teherbeesést sem. Viszont a C- és E-vitaminok, valamint az olyan ásványi anyagok rendszeres napi bevitele, mint a cink, a szelén és a kismama számára is elengedhetetlen folsav, serkentik az egészséges spermatermelődést. És, hogy ne csak a hölgyeknek kelljen figyelni a vonalaikra: a túlsúlyos férfiaknál gyakoribb a DNS-sérülés is a spermiumokban, ezért a rendszeres testmozgás és a normál súly tartása szintén befolyásoló tényező a termékenységet illetően.

Hogy egy kis kedvet csináljunk a férfiaknak „shoppingolás” terén, elárulhatjuk nekik, hogy babaprojekt idején egyáltalán nem mindegy az sem, hogy milyen alsóneműt hordanak, milyen sportot végeznek, vagy éppen milyen wellness szolgáltatást szeretnének igénybe venni.

Bár egy egészséges, termékeny férfi esetében természetesen nem lehet sorsdöntő az alsógatya fazonja, de mégis inkább kerülje a szűk, testhezálló darabokat, a forró vízben való rendszeres „ázkódást”, a szaunát, és ha lehet, az ülésfűtést se kapcsolja be az autóban, a laptopot pedig mindenképp az asztalra tegye, ne az ölébe.


Öreg sperma nem vén sperma?

Kutatások és újságcikkek tömkelege foglalkozik a nők életkorával, pontosabban azzal, hogy miként hat az anya életkora születendő gyermeke egészségére. De mi a helyzet az apa életkorával? Hiszen ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is kezd kitolódni a gyermekvállalás korhatára, s míg a hölgyeknél van egy úgymond „felső határ”, ami után nem javasolt gyermeket vállalniuk, addig a férfiakéról mit sem hallunk.

Pablo Picasso, Charley Chaplin és Marlon Barnado híres férfiak is öregkorban lettek apák.

Nekik, mindnyájuknak fiatal feleségük volt. A különböző vizsgálatok azt igazolták, hogy a létrejövő terhességek száma nem különbözött azoknál a férfiaknál, akik 50-en túl voltak, a 35 év alattiakéval összehasonlítva.

Viszont íme egy rövid, érthető  magyarázat arra, hogy miért nagyobb mégis a genetika kockázat idősebb apa esetében: a spermium ős sejtek serdülőkorig kb. 30-szor osztódnak, majd ezek a sejtek egy év alatt kb.23-szor,  vagyis ez 20 éves korban 200 osztódás, 45 éves korban 770 osztódásnak felel meg.
Tehát egy spermium ős sejt 45 éves korra már túl van 770 osztódáson, ebből következik, hogy több DNS mutáció fordul elő, fokozódik a genetika eltérések száma, csökken a DNS javító mechanizmusok funkciója, tehát az idős férfi hímivarsejtjei sokkal sérülékenyebbek - magyarázza Dr. Szabó Ferenc.

Mindezeket elmondva összefoglalható, hogy idős korban csökken a férfiak megtermékenyítő képessége és a genetikai mutációk és vetélések száma is magasabb lehet, de önmagában az előrehaladott férfikorban okozott terhesség nem indikációja az intenzív prenatális diagnosztikának, tehát nem kell költséges vizsgálatokat végezni a magzat esetleges genetika, vagy fejlődési rendellenességei miatt, mert a kismama korának megfelelő szokásos nőgyógyászati protokoll is elégséges.


A hosszú élet titka?

Egy érdekes dologra is rájöttek a tudósok, ami az apa életkorával hozható összefüggésbe: több kutatás igazolta, spermiumokban lévő kromoszómák telomerjei ( „kupakjai” ) a többi sejtben lévő telomerekkel ellentétben nem rövidülnek az életkorral, hanem éppen ellenkezőleg: hosszabbodnak.

Az idősebb korban apává váló férfiak ezért általában hosszabb telomerű kromoszómákat örökítenek át gyerekeiknek, ezáltal potenciálisan tovább élhetnek.

Mindezeket összegezve azért ne felejtsük el, hogy a teherbeesés szempontjából a nő kora sokkal döntőbb, mint az apáé. A tudatos gyermekvállalás esetén 35 felett, ha 6 hónapon belül nem jön össze a baba, érdemes spermavizsgálatot is végezni, de mindenekelőtt a lehető legegészségesebb életmódot folytatni gyermekvállalás előtt, közben és után is, anyának, apának egyaránt.

Szerző: Leitner Olga 
Szakértő: Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus szakorvos
Kép: Zappys Technology Solutions / Flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja