SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A fogamzásgátlók 9 leggyakoribb mellékhatása

Családinet [cikkei] - 2015-08-03
A fogamzásgátló tabletták a leggyakoribb, nagy biztonságú fogamzásgátló eszközök, ugyanakkor lehetnek bizonyos ellenjavallataik és mellékhatásaik, amelyekről dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa beszélt.
A fogamzásgátlók 9 leggyakoribb mellékhatása

Nem csak fogamzásgátlásra alkalmas

A fogamzásgátló tablettáknak két típusa van. A kombinált tabletták szintetikus ösztrogén és progeszteron hormonokat tartalmaznak, míg az úgynevezett minipill készítmények progesztin hormont. Éppen a hormontartalom az, amely alkalmassá teszi ezeket a készítményeket arra, hogy a fogamzás gátlásán kívül más problémákat is orvosoljanak, mint például a rendszertelen menstruáció, az erős vérzés, egyes bőrproblémák és bizonyos esetekben az endometriózis. Ugyanakkor természetesen a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére nem alkalmasak.
 

 A 10 leggyakoribb mellékhatás

A tablettáknak ugyanakkor – mint bármelyik más gyógyászati készítménynek – lehetnek mellékhatásai is. Íme, a leggyakoribbak:

  1. Közti vérzés: A szabályos vérzések közti időszakban jelentkező pecsételő vérzés a nők közel felénél jelentkezhet, főként a tabletta szedésének első három hónapjában. Ha azonban komoly vérzés jelentkezik vagy 5 napnál hosszabban pecsétel, mindenképpen konzultálni kell a nőgyógyásszal.
  2. Hányinger: Jellemzően ez is csak rövid ideig tartó panasz lehet, amire megoldást jelenthet, ha evés után vagy lefekvés előtt vesszük be a tablettát.
  3. Mellérzékenység: Előfordulhat, hogy a tabletta szedésével a mell érzékenyebbé válik, amelyen esetleg segíthet egy jobban tartó melltartó és a koffein-, valamint a sóbevitel csökkentése. Ha fájdalom vagy más tünet is jelentkezik, szükséges az orvosi kontroll.
  4. Súlygyarapodás: Bár kutatások nem támasztják alá, néhány nő mégis kismértékű hízást tapasztal a tabletta szedése során – főként csípő és mell tájon.
  5. Hangulatingadozás: Különösen azoknak érdemes körültekintően fogamzásgátló módszert választani, akik már szenvedtek depressziótól. A tabletta szedése ugyanis kihathat a hangulatra, így ha tartósan jelentkezik a szorongás, mindenképpen beszéljünk erről orvossal. 
  6. Kimaradó menzesz: Előfordulhat, hogy a tabletta szedésének szünetében sem jelentkezik vérzés. Ezt számos faktor befolyásolhatja, mint a stressz, nagyobb változások az életritmusban vagy betegségek. Ilyen esetben ajánlatos terhességi tesztet végeztetni.
  7. Csökkenő libidó: Jellemzően csak átmeneti jelenségről van szó, a hormonrendszer változása miatt.
  8. Vaginális diszkomfort: A tabletta szedése okozhatja a nedvesedés hiányát, illetve annak erősödését is. Ha nem múló jelenségről van szó, érdemes ellenőriztetni, nem fertőzés okozza-e a tünetet.
  9. Kényelmetlenebb kontaktlencse viselés: Mivel lehet összefüggés a kontaktlencse viselése és a fogamzásgátlók közt, ezért bármilyen változással fel kell keresni a szemészt és a nőgyógyászt.

- A mellékhatások és az ellenjavallatok figyelembevétele rendkívül fontos a megfelelő fogamzásgátlási módszer megtalálásához, így elengedhetetlen a megelőző és a rendszeres szakorvosi kontroll – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa. – Mindent figyelembe véve előfordulhat, hogy nem is ajánlatos hormonális megoldást választani, illetve ennek alkalmazását fel kell függeszteni. A legfontosabb azonban, hogy bármilyen szokatlan vagy zavaró tünet esetén mihamarabb forduljunk orvoshoz!

Forrás: www.oxygennogyogyaszat.hu
Fotó: noelsch/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja