SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anya vagyok! Egy életen át... - gondolatok az anyaságról

Seer Szeréna [cikkei] - 2012-09-14
Végre, anya vagyok! Én nem szeretnék gyerekeket... Anyának lenni jó! És ön mit dolgozik? - Hát én "csak" anya vagyok! Én mindig ANYA leszek!
Anya vagyok! Egy életen át... - gondolatok az anyaságról

Mit jelent anyának lenni? Talán mindenki számára mást: A főnöknő számára egy régen óhajtott szerep, amire már nem lesz lehetősége. A szomszéd hölgy számára maga a beteljesülés, a három gyerek mellett. A fiatal karrierista kolléganő számára egy idegen, közömbös szerep. Az épp luxuséletét élvező hölgy számára talán egy felesleges feladat. A gyerekkorában édesanyját elvesztő hölgy számára egy ijesztő fogalom. És így tovább.

Sok vágy, félelem és előítélet kötődik az anyai szerephez. Egyesek azt mondják, csak az élhet teljes életet, akinek már született gyereke. És ez a gondolat mélyen beleivódik az emberek lelkébe, lassan lassan elvárássá növi ki magát és ezért sok nő számára keserű gondolatokat okoz. Főleg azok számára, akik nem tudják, vagy nem akarják megélni ezt a szerepet.

Lássunk pár példát, a leggyakrabban előforduló anyákból:

A vegyük-az-életet-ahogy-van anya

Van aki véletlenül lesz anya. „Ajándékba kaptam.” – mondta nemrég egy anya a gyerekéről. Ő nem tervezett, nem várt, a gyerek jött és most van. Ennyi. Nem csinál belőle nagy ügyet. Már most felnőttként kezeli.

A közömbös anya

„Probléma-gyerek. Nem vártuk, rosszkor jött, nem voltunk felkészülve rá.” - és azóta sem készültek fel. Nagyszülők vigyáznak rá, mert az anyának más dolga van. Be kell fejezni az iskolát. Vagy dolgozni kell, pénzt kell keresni. Most nincs idő gyerekre. Majd, ha nagyobb lesz. Vajon?

A „tipikus” anya

Már 18 évesen arról ábrándozik, hogy egy focicsapatnyi gyereke lesz. Hamar férjhez megy, első évben megszületik az első gyerek, aztán szinte évente jön egy újabb. Munkára és karrierre nem nagyon marad idő.

A gyerek elől menekülő anya

Nem volt boldog gyerekkora, nem volt szoros kapcsolata az édesanyjával de ezt mindig hiányolta. Ezért másba fekteti az energiáját, fontos lesz a munka, a karrier. Egyre magasabb funkcióba kerül a munkahelyén, amitől aztán „természetesen” nem lesz ideje gyerekre. Majd egyszer...

Az örök anya

Büszke anya, gyakran több gyereke van, akikről tyúkanyóként gondoskodik. Élete egyetlen és/vagy legfontosabb szerepe, az anyaság. Amikor a gyerekek kirepülnek a családi fészekből, nagyon nehezen viseli. Ha tehetné, örökre otthon tartaná a gyereket (egyesek meg is próbálják), de ha a gyerek mégis elmegy, az anyánál megnőhet a depresszió kockázata, hisz nehezen talál magának olyan új szerepet ami hasonló módon betölti majd az életét.

A tervező anya

Pontosan megtervezi az életét, felméri, hogy mikor lesz a legmegfelelőbb gyereket vállalni. Megpróbálja a saját igényeit és a gyerek igényeit egyensúlyba hozni. Stabil munkahelyet keres, szeretne jó szakember lenni, ugyanakkor jó megélhetést biztosítani a leendő gyerekének. Amikor úgy érzi készen áll, akkor vállal gyereket.

Az anyai szerep egy, az életünkben megélt sok szerep közül, amelynek megélése és megtapasztalása fegyelmez, felelősségre tanít és jó esetben kiegyensúlyozottá tesz. Fontos, hogy félretegyük az ezzel kapcsolatos előítéleteket és elvárásokat. Ha valakinek nem jön össze, lehet keresni az okokat és megoldásokat, de nem görcsösen, hanem egyfajta belső békével, hogy a dolgok végül jól fognak alakulni. Soha nem véletlen, hogy ha nem akkor és nem úgy jön össze, ahogy mi szereténk.

Ugyanakkor az is fontos, hogy az anya-szerep mellett más szerepeink is legyenek. Így élhetünk teljes életet, így tudjuk tiszteletben tartani a gyerekeink individualitását és így tudjuk majd elengedni őket, ha eljön az idő.

Te milyen anya vagy?

Fotó: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja