SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A jó nagyszülő-unoka viszony 8 áldásos hatása

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-10-18
Mindhárom generáció csak profitál abból, ha jó a kapcsolat a nagyszülőkkel.
A jó nagyszülő-unoka viszony 8 áldásos hatása


1.    Több emberhez is kötődhet a gyerek

Már az egészen kicsi gyerek is képes akár 3-4 emberhez is biztonságosan kötődni. Ha idejekorán megtanulja, hogy nem csak a legszorosabb családtagjaival ápolhat közeli viszonyt, gazdagabb lesz lelkileg.


2.    Természetesebb lesz a gyereknevelés

A gyereknevelés normális esetben nem egy- vagy kétszemélyes műfaj. Ahogy a régi mondás tartja „Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell”, vagyis az a természetes, ha minél többen vesznek részt benne. Az első számú felelősség ennek ellenére a szülőé, de a történelem során mindig is az volt a megszokott, hogy a tágabb rokonság is aktívan részt vesz a gyermek életében.


3.    Boldogabb gyerekek

Immár tudományos megalapozottságot is nyert a tény, amit eddig is sejthettünk: a gyerekek boldogságához nagyban hozzájárulnak a szerető nagyszülők. A Birgham Young University által végzett kutatás során több mint 400 ötödik osztályost kérdeztek meg a nagyszüleikkel való viszonyukról, és úgy tapasztalták, hogy a közeli kapcsolattól a gyerekek is kiegyensúlyozottabbakká váltak. Fontos azonban megemlíteni, hogy ehhez nem szükséges, hogy egy fedél alatt is lakjanak, sőt: azok a gyerekek számoltak be a legnagyobb szeretetről, akik papucsban azért nem tudnak átmenni a nagyihoz.

Nagymama unokával

Kép: Tania Kolinko / shutterstock


4.    Egészségesebb nagyszülők

Az idősebb generáció egészségének is jót tesz, ha dolguk van az unokáik körül. Az Evolution and Human Behaviour című lapban megjelent kutatás szerint azok a nagyszülők, akik egy ésszerű határig kiveszik a részüket a gyereknevelésből – például időnként vigyáznak az unokákra –, tovább élnek. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy amíg úgy érzik, feladatuk van, a saját egészségükre is jobban odafigyelnek.


5.    Szellemileg is fitt idősek

Az idősek nem csak fizikailag, hanem szellemileg is tovább maradnak épek az unokáik társaságában. Egy ausztrál kutatás szerint a vizsgált idősek közül azok a nagymamák hozták a legjobb eredményeket a memóriateszteken, akik heti egy alkalommal vigyáztak az unokáikra. A magyarázat hasonló lehet, mint az előző pontnál: egy aktív nagyszülő, akire szükség van, nem engedheti meg magának a szellemi hanyatlást.


6.    Szélesebb látókör az egész családnak

A gyerekek régi történeteket hallgathatnak, az idősek testközelből talán nem is tartják olyan szörnyűnek a fiatal generációt, a fiatal szülők pedig sokat tanulhatnak a saját szüleik tapasztalataiból. A kéretlen tanácsokat nem osztogató nagymamától könnyebben kérdezi meg a lánya, hogy bizonyos helyzetekben mit tenne.


7.    Sokat tanulhatnak egymástól

Sok nagymama létezik, aki a saját fiatalkorában nem ért rá pogácsát sütni vagy kötögetni, sok nagypapának pedig aktívabb éveiben nem sok ideje volt barkácsolni tanítani a fiát; de most az unokáikkal mindezt bepótolják. A gyerekek eközben megmutatják, hogyan működik a GPS és hogyan tudnak egymásnak a neten üzenetet küldeni, így tényleg mindenki jól jár.

Nagypapa tablettel

Kép: oneinchpunch / shutterstock


8.    Kiegyensúlyozottabb szülők

A fizikailag közel lévő nagyszülők rengeteg terhet vehetnek le az anya és az apa válláról. Bevállalhatnak néhány napot hetente, amikor elmennek a gyerekekért az óvodába, hétvégenként vendégül láthatják az unokákat, ezáltal egy szusszanásnyi időt biztosítva a szülőknek. Ha egy szülő – vagy szülőpár – nincs teljesen magára hagyva a gyermekeivel, sokkal kipihentebb, kiegyensúlyozottabb és türelmesebb lesz.

Kapcsolódó cikkeink:

Indexkép: Rawpixel.com / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja