SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nagyszülői láthatás: minden, amit a nagyszülő kapcsolattartási jogáról tudni kell

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-06-17
Sajnálatosan gyakran fordul elő, hogy a szülők és felnőtt gyermekeik megromlott kapcsolatának leginkább az unokák isszák meg a levét. Egyre szélesebb körben ismert tény azonban, hogy a nagyszülő, ha nem engedik látni az unokáját, akár a bírósághoz is fordulhat segítségért.
Nagyszülői láthatás: minden, amit a nagyszülő kapcsolattartási jogáról tudni kell

A Polgári Törvénykönyv és a 149/1997 (IX.10) Kormányrendelet egyaránt kimondja: „A kapcsolattartásra a nagyszülő jogosult.” Ez a cikkely biztosítja a jogalapot arra az egyre sűrűbben előforduló gyakorlatra, hogy az unokájától eltiltott nagymama vagy nagypapa akár a bíróságon is kérheti, hogy időnként láthassa a gyermeket.


Hogyan zajlik az eljárás?

Ha egy nagyszülőt eltiltanak az unokájától, a gyermek lakhelye szerinti illetékes gyámhivatalhoz fordulhat segítségért. Kérvényét beadhatja írásban, vagy szóban is jegyzőkönyvbe mondhatja. Ezután az ügyintéző felkeresi a gyermeket nevelő szülőt/szülőket, és kitűzi az első tárgyalási napot, amelyen egyezséget próbálnak kötni a felek. A tapasztalat azt mutatja, hogy gyakran már egy ilyen békéltető alkalom meghozza a kívánt eredményt: a szülők és a nagyszülők kiönthetik az évek alatt felgyülemlő sérelmeiket, és sokszor már ekkor sikerül egy mindenki számára megfelelő megoldást találniuk.

Ha ez mégsem következik be, a gyámhivatal mediátor segítségét kéri, aki szakértelmével segít egymáshoz közelebb hozni a sértett feleket. Végül, ha ez sem jár sikerrel, a hatóság a gyermek érdekeit szem előtt tartva hozza meg a döntést. Ehhez figyelembe veszi az unoka élethelyzetét, egészségi állapotát, életkorát, illetve nagyobb gyerek esetén az ő személyes kívánságát vagy pszichológus szakvéleményét is.

Ha az ügy ebbe a szakaszba kerül, a gyámhivatalnak igen sok körülményt kell mérlegelnie. Tanúkat hallgatnak meg, környezettanulmányt végeznek, és megvizsgálják, van-e a nagyszülő életkörülményeiben bármi olyan tényező, amely a gyermek fejlődését károsan befolyásolhatja. A végül meghozott határozat megfellebbezhető, ám a benne foglaltakat addig is mindenkinek kötelező betartani.


Mennyit láthatja a nagyszülő az unokáját?

A megítélt láthatási idő általában havonta egy alkalom. Hogy ez sok vagy kevés, nézőpont kérdése. Egy szoros nagyszülő-unoka viszony kiépítése ennél rendszerint több találkozást igényel, a legtöbb ilyen per érintettjei azonban elvált párok. Ilyenkor általában a külön élő apa (ritkábban anya) szülei sérelmezik, hogy alig láthatják az unokát, pedig ha figyelembe vesszük, hogy a gyermektől távol élő szülő is csak havonta két hétvégét lehet a kicsivel, és a nagyszülői láthatás ebből az időből vesz el, a megszabott szűk időkeret még indokolttá is válik.

Hogy hol zajlik a láthatás, megegyezés hiányában szintén a gyámhatóság döntésén múlik. Minél kisebb a gyermek, annál inkább törekednek arra, hogy a megszokott környezetében, a szülei lakásán, vagy legalább velük együtt történjen meg a találkozás, néha azonban az érintettek közötti rossz viszony ezt lehetetlenné teszi. Ilyenkor a nagyszülő egy meghatározott időtartamra magával viheti a kicsit.

A szakértők tapasztalatai szerint az ilyen jellegű eljárások sajnálatosan megszaporodtak az utóbbi időben. Ennek azonban minden bizonnyal csak egyik oka a sok családi viszály, a másik az idősebb korosztály egyre növekvő jogtudatossága. Legfőképpen a gyermek, de valójában minden egyéb szereplő érdeke is azt kívánná azonban, hogy minél kevesebb család jusson el odáig, hogy a nagyszülőnek peres úton kelljen az unokája szeretetéért küzdenie.

Indexkép: emailme3 / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja