SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

13 dolog, amit a mentálisan erős szülők nem tesznek meg

Családinet [cikkei] - 2016-03-21
Gyakran kérdezik meg Amy Morin, amerikai pszichoterapeutától - aki sikeres könyvet írt arról, hogy mi az a 13 hiba, amelyet nem követnek el a mentálisan erős emberek -, hogy hogyan vonatkoztatható ez a lista a szülői feladatokra. Lássuk a válaszait.
13 dolog, amit a mentálisan erős szülők nem tesznek meg
Mentálisan erős szülőnek lenni nem jelent mást, mint szabályozni az érzelmeid, kontrollálni a gondolataid, és produktívan viselkedni még akkor is, ha úgy érzed, megőrjít a gyerek viselkedése.
Ha mentálisan szeretnénk megerősödni, és tudatossá válni, a rossz szokásaink könnyedén megakadályozhatnak ebben. Ám, ha figyelünk az alábbi buktatókra, idejében felismerhetjük és elkerülhetjük őket, törekvéseinket pedig siker koronázza. 
 
 

Íme, a 13 dolog, amit Amy Morin szerint a mentálisan erős szülők nem tesznek meg:

 
 

1.   Nem vesztegetnek időt az önsajnálatra

 
Erős lelkületű szülők nem esnek abba a hibába, hogy úgy vélik, gyermekük büntetni próbálja őket, vagy igazságtalanságot keresnek a gyermekeik viselkedésében. Legyünk tisztában azzal, hogy az önsajnálat csupán késlelteti a problémával való szembenézést. Legyen az a gyermekünk viselkedése, házastársunk hozzáállása vagy pénzügyi nehézség, próbáljuk megelőzni a gondot, ahelyett, hogy azon siránkozunk, jobb sorsra lennénk érdemesek.
 

2.   Nem adják át az irányítást

 
Egy mentálisan erős szülőtől sosem hallani olyat, hogy a gyermeke idegesíti, esetleg az őrületbe kergetné. A gyerek hibáztatása helyett őrizzük meg nyugalmunkat és vállaljunk felelősséget a saját érzelmeinkért, viselkedésünkért. Ismerjük fel azt, hogy minden egyes alkalommal, mikor kijövünk a béketűrésből, belemegyünk a hatalmi harcba és bizony átengedjük a gyereknek az irányítást.
 

3.   Nem rettennek meg a változástól

 
Ahogy gyermekünk növekszik és fejlődik, ezzel párhuzamosan a viselkedése és a világhoz való hozzáállása változik, épp úgy, mint a velünk való kapcsolata. Egy mentálisan összeszedett szülő elfogadja, üdvözli ezeket a természetes változásokat, gyermeknevelési elveit ennek megfelelően alakítja. Ne féljünk attól, hogy gyermekünk más lesz, hiszen ez biztosítja épülését, fejlődését.
 

4.   Nem görcsölnek olyasmin, amit nem tudnak irányítani

 
Egy érzelmileg erős szülő inkább hatással próbál lenni a gyermekeire, nem pedig uralkodni, irányítani próbálja őket. Megadhatja gyermekeiknek a készségeket és az eszközöket ahhoz, hogy jó tanulóvá váljanak, de nem kényszerítheti arra, hogy jó jegyeket kapjanak. Jutalmazással motiválhatjuk a gyerekeket, hiszen így vonzóbbá tehető a szabályok betartása, de végső soron nem tudjuk befolyásolni, milyen döntéseket hoznak, mert nem lehetünk ott mindig.
 

5.   Nem másoknak akarnak megfelelni

 
A stabil érzelmű embernek – szülőnek – kialakult, szilárd értékrendje van, melyet akkor is követ, ha nem egyezik másokéival. Nem fél attól, hogy túl szigorúnak, vagy cikinek bélyegzik, nem hagyja, hogy más szülők milyensége, a nagymama rosszallása, vagy gyermeke ellenállása nyomást gyakoroljon rá, még akkor sem, ha ez utóbbi történetesen így szól: „Te vagy a leggonoszabb a világon!”.
 

6.   Nem félnek előre kiszámított kockázatot vállalni

 
A mentálisan erős szülők előrelátón és reálisan próbálják megbecsülni a gyermekeikre leselkedő veszélyeket és a kisebb rizikókat bizony be is vállalják, nem kezdenek veszekedni apróságok miatt. Felismerik: ha kamasz fiuk nem akar a hidegben kabátot venni, kisebb veszélynek van kitéve, mint ha bukósisak nélkül indul bringázni az ügyességi pályán. Kemény munka, de kiszámított kockázat bevállalásával egyensúlyt tudunk teremteni a gyermek biztonsága és a függetlenedési vágya között.
 

7.   Nem gondolkoznak túl sokat a múlton

 
Az érzelmileg erős szülők megbékéltek gyermekkorukkal, annak problémáit pedig elengedték. Nem próbálnak túlkompenzálni, gyermekükre akaszkodni, csak mert őket hanyagolták, vagy mindent megengedni, mert nekik semmit sem volt szabad. A saját múltunkon való rágódás helyett inkább azon fáradozzunk, hogy a jelenben a lehető legjobb szülőkké váljunk.
 

8.   Nem követik el ugyanazokat a hibákat újra és újra

 
Szülőként mindenki követ el hibákat, azonban aki mentálisan összeszedett, nem esik kétségbe, hanem felismeri ezt és tanul belőle. Minden elkövetett hibában – túlzott engedékenység, hirtelen kirohanás, türelmetlenség… - úgy tekintenek a hiányosságaikra, mint felismerésre, hogy min kell csiszolniuk legközelebb. Ha elfogadjuk, hogy egy szülőnek sem szégyen tanulni és fejlődni a szerepében, profitálhatunk a hibából és következő alkalommal már nem esünk bele ugyanabba a kelepcébe.
 

9.   Nem neheztelnek másokra azok sikerei miatt

 
Az érzelmileg erős szülők sem magukat, sem gyermekeiket nem hasonlítgatják a körülöttük élő családokhoz. Aki mások sikerét irigyli, csak csalódásokra számíthat; valószínűleg a mi fiunk sosem fog pont annyi gólt lőni, mint a szomszédé, de lányunk sem fog éppen annyi ötöst szerezni, mint az unokatestvére. Talán többet, talán kevesebbet érnek el gyermekeink, hiszen mindenki más területen jó. A mi dolgunk – mások képességeinek irigylése helyett - megkeresni gyermekünk erősségét és azon a területen kihozni belőle a legjobbat.
 

10.   Nem adják fel az első kudarc után

 
Egy – vagy több – gyermek nevelése sosem mentes a kudarcoktól, azonban a mentálisan erős szülők újra próbálkoznak, nem adják fel. Ha a gyerek egyszer nem hajlandó rendet tenni, nem írják le őt, mint menthetetlenül lustát. Ha egy újonnan kipróbált nevelési módszer csődöt mond, nem kezdenek dühöngeni és az ötletgazdát - ne adj’ isten a gyereket - hibáztatni. Ehelyett álljunk fel és haladjunk tovább a választott úton a képességfejlesztésben és az értékközvetítésben, hiszen gyermekünk csak így fejlődik.
 

11.   Nem félnek az én-időtől

 
Egy stabil érzelmű szülő pontosan tudja, mennyire fontos időt szakítani saját maga számára, hogy feltöltődhessen. Ha jobb emberré válunk, jobb szülők is tudunk lenni, ezért néha ki kell lépni a szülői szerepből, hogy egy kicsit a saját személyes fejlődésünkre tudjunk koncentrálni.
 

12.   Nem érzik úgy, hogy áldozatok és a világ tartozik nekik 

 
Egy lelkileg erős szülő nem véli úgy, hogy neki alanyi jogon tökéletes gyerek járt volna az univerzumtól, aki már úgy született, hogy mindent tud a felnőtté váláshoz. Ehelyett annak éli meg a szülői szerepet, ami: kemény, de hálás munka és egyben olyan kiváltság, ami nem mindenkinek adatik meg.
 

13.   Nem várnak azonnali eredményeket

 
Egy mentálisan erős szülő tudja, hogy a viselkedésbeli problémák, nevelési gondok nem oldódnak meg egyetlen éjszaka alatt. Elismerik viszont, hogy ismétlés a tudás anyja, a gyermekünk pedig azáltal tanul és fejlődik, ha lehetőséget biztosítunk a gyakorlásra. Róma sem épült fel egy nap alatt, bízzunk abban, hogy a kitartás eredményre vezet.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja