SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

17 sokáig elálló élelmiszer, ami mindig legyen a kamrádban!

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-07-08
A kijárási korlátozások egyik legnagyobb tanulsága volt, hogy érdemes a kamra polcain mindig sokféle tartós élelmiszert tárolni, hiszen senki nem tudhatja, mit hoz a holnap. Ha nem szeretnéd újra üres boltok polcai között kétségbeesetten törni a fejed, hogy mégis mit adjál a gyerekeidnek vacsorára, ezekből az élelmiszerekből mindig tarts otthon.
17 sokáig elálló élelmiszer, ami mindig legyen a kamrádban!

Az idősek még tudták ezt. A háborús nemzedék számára később már természetes volt, hogy mindig van otthon sok liszt, száraztészta, élesztő, konzervek. A vidéki porták kamrái és pincéi az ínséges idők kivételével mindig tele voltak élelmiszerrel.

A modern lakásokban azonban nincs kamra, és a hűtőszekrény fagyasztórészének a kapacitása is minimális. Egyre több az olyan – akár gyerekes – háztartás, ahol nem tartanak otthon egy-két napnál tovább elegendő élelmiszert. Miért is tennék? Senki nem eszik otthon, ritkán főznek, ha pedig kell valami, leugranak a szupermarketbe, ahol úgyis mindig minden kapható.

Az elmúlt időszak azonban bebizonyította, hogy mindez nem tekinthető evidenciának. A koronavírus-járvány hatására először az élelmiszerek tűntek el az üzletekből, utána pedig a vásárlók – senki sem akart megfertőződni, ezért igyekezett olyan ritkán lemenni a boltba, amennyire csak ez lehetséges volt.

Ha nem szeretnél újra hasonló helyzetbe kerülni, az alábbi tartós élelmiszerekből mindenképpen tarts otthon eleget:


1.    Teljes kiőrlésű extrudált kenyerek

Ezek a tartós kenyérpótlók kiváló reggeliző alapanyagok, és akár finom szendvics is készíthető belőlük. Sokáig elállnak és egészségesek is.


2.    Száraz- és konzervbab

Mindkét típusból érdemes bespájzolnod. Tarkabab, vörösbab, fehérbab – mindegyikből másfajta étel készíthető, de közös tulajdonságuk, hogy táplálóak és nagyon sokáig elállnak: a konzervek szavatossági ideje a tartási hőmérséklet függvényében 2-5, a szárazbabé pedig 10 év.

szárazbab

Kép: RitaE / pixabay


3.    Müzliszelet

Egészséges és finom nassolnivaló, amit nyugodt szívvel adhatsz a gyereknek is tízóraira. Ha feltankolsz belőle, nem kell naponta a pékségbe járnod friss pogácsáért.


4.    Olajos magvak

Pisztácia, kesudió, mogyoró – vásárolhatod őket külön-külön vagy keverten csomagolva. Magas energiatartalmú, egészséges, sokáig eltartható rágcsálnivalók.

Olajos magvak

Kép: ExplorerBob / pixabay
 


5.    Aszalt gyümölcsök

Az aszalt szilva, mazsola, aszalt sárgabarack rostban és tápanyagokban gazdag, sokáig eltartható vitaminforrás, amelyek értéke különösen akkor magas, ha nincs lehetőséged naponta friss gyümölcsöt vásárolni.


6.    Cukor

Helyesen tárolva a cukor korlátlan ideig megőrzi a minőségét. A titok annyi, hogy légmentesen lezárva, bogaraktól és párától védve kell tartani.


7.    Konzerv hal

A konzerv tonhal és szardínia rendkívül finom, egészséges, és szobahőmérsékleten akár öt évig is eltartható. Érdemes belőle sokat vásárolni, mert nyersen és főtt ételhez adva is fogyaszthatóak.

Konzerv hal

Kép: monicore / pixabay


8.    Májkrém konzerv

Jó, ha van otthon belőle, ha esetleg nem juthatunk húshoz hosszabb ideig, a májkrém kiváló állati eredetű fehérje- és vasforrás.


9.    Tartós tej

A friss változattól eltérően a tartós tej szobahőmérsékleten akár 9 hónapig is eltartható. A mindennapokban is jó, ha kéznél van vésztartaléknak, kijárási korlátozások esetén pedig egyenesen életmentő.


10.    Konzerv zöldségek, gyümölcsök

Ha a friss változat nem elérhető, a konzerv zöldség kiváló vitamin- és tápanyagforrás. Levesek, saláták vagy köret is bármikor készíthető belőlük. Édes levének köszönhetően pedig a konzerv gyümölcs még a legnyugodtabb nyárban is a gyümölcssaláta alapvető összetevője.


11.    Méz

A méz tényleg akármeddig eláll – tudtad, hogy a legrégebbi üveg méz 5500 éves? Egy idő után ugyan besűrűsödik, majd kikristályosodik, ez azonban a minőségén semmit sem ront, felmelegítve visszanyeri az eredeti állagát.
 

Méz

Kép: PollyDot / pixabay

 

12.    Fagyasztott élelmiszerek

Legyen a mélyhűtődben mindig elegendő nyers és félkész hús, zöldség, gyümölcs, hasábburgonya, és lehetőleg valamennyi készétel is. Ezek tűzoltásnak megfelelőek, ha éppen nem volt időd vacsorát készíteni, ha pedig üresek a boltok polcai, bármikor nyúlhatsz az otthoni készlethez.


13.    Száraztészta

Az elfoglalt családanyák életének megmentője, hiszen sokféle étel készíthető belőle, és szinte biztos, hogy a gyerekek is megeszik. Soha ne hagyd, hogy kifogyjon!

Tészta

Kép: JESHOOTS-com / pixabay


14.    Üveges szószok

Tészták vagy húsételek kísérőjeként elmaradhatatlanok.


15.    Alapporok

Lehet, hogy Te sem vagy nagy véleménnyel az alapporokról, mégis érdemes sokfélét tartani belőlük otthon. Sokáig elállnak, felhasználásuk egyszerű és gyors.


16.    Rizs

Rizsből is nyugodtan feltankolhatunk otthon, hiszen a fehér rizs légmentesen tárolva akár 30 évig megőrzi a szavatosságát.

Rizs

Kép: moritz320 / pixabay


17.    Porélesztő és liszt

Pizza, kenyér, zsömle, péksütemények - rengeteg finomságot készíthetsz magadnak otthon is, ha épp nem tudsz lemenni a boltba.

Kapcsolódó cikkeink:

Borítókép: Pexels / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja