SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Felrobbanó sütőajtó: rémisztő konyhai baleset, ami veled is megtörténhet

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-08-05
Gondoltad volna, milyen gyakran előfordul, hogy a sütő üvegajtaja minden előjel nélkül felrobban? A gyártók ilyenkor széttárják a kezüket: bár mindent megtesznek, hogy a lehető legritkábban forduljon elő ilyen baleset, a sütőajtó robbanása úgymond "benne van a pakliban."
Felrobbanó sütőajtó: rémisztő konyhai baleset, ami veled is megtörténhet

Nemrég a Daily Mail adott hírt a kétgyerekes Emma Clark esetéről. A nő sütője éppen öntisztító módban működött, amikor váratlanul felrobbant az ajtaja, millió apró üvegszilánkkal borítva be a konyhát. Az asszony felhívta a forgalmazó céget, akiktől azt a tájékoztatást kapta, hogy a sütőajtók sajnos a legnagyobb elővigyázatosság mellett is „hajlamosak felrobbanni”. De hogyan lehetséges ez?


Mitől robban a sütőajtó?

Szándékosan nem említettük, milyen gyártmányú készülékkel történt a baleset, egy rövid kutakodás után ugyanis rádöbbenhetünk, hogy a probléma nem típusfüggő. Gyakorlatilag nincs olyan gyártmány, amellyel ne fordulhatna elő, mivel valamennyi ugyanolyan, úgynevezett edzett üveget használ.

Az edzett üveg gyártása speciális módon történik: 600 fokosra hevítik, majd hirtelen lehűtik. Ezáltal sokkal szilárdabb lesz, mint a hagyományos üveg, ha azonban bármilyen okból – például sérülés miatt – eltörik, a megszokottnál sokkal kisebb szemekre esik szét.
A sütőajtó üvegét ráadásul úgy alakították ki, hogy a külső réteg sokkal hamarabb lehűl, mint a belső. Nem megfelelő gondosság mellett apró repedések keletkezhetnek a felületén, amely a legváratlanabb pillanatban okozhat robbanást. A közeledő balesetre semmi előjel – például furcsa hang – nem figyelmeztet, és még az sem szükséges hozzá, hogy éppen működjön a sütő: előfordulhat kikapcsolt, hideg állapotban is, hogy az üveg egyszer csak felmondja a szolgálatot.


Mit tehetünk, hogy elkerüljük a robbanást?

Szinte lehetetlen megállapítani, miért robbant szét egy adott sütőajtó, pár óvintézkedést azonban tehetsz, hogy minimalizáld a baleset esélyét:

  1. Gyengéden tisztítsd! Soha ne sikáld a sütőajtót súrolókefével vagy fém szivaccsal. Ezek megsértik az üveget. Használj puha rongyot, a szennyeződéseket pedig amint lehet, távolítsd el, így nem lesz szükség erőteljes beavatkozásra.
  2. Ne pakolj semmit a sütőajtóra! Vannak, akik előszeretettel rakják a tepsit vagy a lábost a nyitott ajtó üvegére. Ne tedd! Az edények megkarcolhatják a felületet.
  3. Óvatosan nyisd és csukd az ajtót! Ne rúgd és ne csapd be erősen, ekkor ugyanis az üveg hozzáütődik a sütőrácshoz. Az edényt mindig úgy vedd ki belőle, hogy ne koccanjon az üveghez.

Néhány éve Stahl Judittal is hasonló történt:

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: PhotoMIX Ltd. / pexels

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

- A túlsúlyos emberek száma 1975 óta világszerte megtriplázódott.1 - 2016-ban több mint 1,9 milliárd túlsúlyos nagykorút regisztráltak, ezek közül 650 millió elhízottat, azaz olyanokat, akiknek 30 felett volt a testtömegindexük.2 - A túlsúly miatt számos betegség fejlődhet ki: szívbetegségek, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, a rák bizonyos fajtái, de az idő előtti elhalálozás is jellemző a túlsúlyos emberekre.3
A szerkesztő ajánlja