SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Mit jelent az asszertivitás?

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2021-02-16
A legegyszerűbben megfogalmazva az asszertivitás nehéz érzelmi szituációban a saját magam érdekeinek a képviselete olyan módon, hogy mindeközben a másik fél érdekeit is tiszteletben tartom. Ez a hozzáállás gyógyító hatással van az emberi kapcsolatainkra az élet minden területén, családban és munkahelyen egyaránt. Nem cél megváltoztatni, manipulálni vagy leigázni a másik felet, a cél, hogy mindenki érdekei érvényesülhessenek. A gyakorlatban az arany középutat jelenti a behódoló-alárendelt és a fenyegető-agresszív magatartásforma között. Ez valódi felnőtt viselkedés.
Mit jelent az asszertivitás?

Az asszertivitás tehát egy olyan önérvényesítő kommunikáció, amelyből minden résztvevő nyertesen kerül ki. Úgy érvényesítem az akaratomat, hogy azzal senki érdekeit nem sértem.

A valódi asszertív viselkedés alapos önismeretet kíván, hiszen feltétele, hogy békében legyek önmagammal és a világgal és a kommunikációm során is a békére törekedjek. Az asszertivitás csak akkor működik hitelesen, ha a tettek és a verbális kommunikáció ugyanazt fejezik ki. Ha a testbeszéd ellentmond a szavaknak akkor a hallgatóságunk összezavarodik, megkérdőjelezhetővé válik a hitelességünk és sikertelen lehet a békére való törekvésünk.

Az asszertív kommunikációban nagyon fontos az indulatok kikapcsolása, illetve azok helyes kezelése. A konfliktusok minden esetben értelmi síkon indulnak el és érzelmi síkon folytatódnak, ami nehezíti a megoldásukat, hiszen az érzelmek elviszik a fókuszt a megoldani valóról. Érzelmektől túlfűtötten nehéz tárgyilagosnak maradni, a legtöbbször egyáltalán nem sikerül. Az érzelmek kezeléséhez a probléma megoldására való törekvésre van szükség.

Mindez tanulható például asszertivitás tréning keretében és azok számára a legkönnyebb elsajátítani, akik hajlandóak a sziklaszilárd nézőpontjaikat feladni. Empátia, nyitottság és alkalmazkodó képesség a kulcsszavak. El kell fogadni a szabályt, ami a hétköznapokban nehezen szokott sikerülni: érzelmekkel nem vitatkozunk. Mindenkinek joga van azt érezni, amit ő akar akkor is, ha mi nem értünk egyet vele.

Az asszertív egyén tisztában van azzal, hogy mit szeretne elérni és tisztában van a másik fél igényeivel is. Emberismerete és önismerete és képesség, amellyel a megfelelő kérdéseket felteszi és értékeli a válaszokat megalapozzák a magabiztos asszertív fellépését.


Milyen az asszertív kommunikáció?

Az asszertív egyén egyes szám első személyben kommunikál. Én-üzenetekben fogalmaz, magáról beszél, mit gondol, mit érez, mit szeretne elérni. „Én így éltem meg” alapján fogalmaz. Kerüli a „te mindig így viselkedsz velem” vádaskodást.

Kerüli az általánosítást: „Mindenki követhet el hibákat” „Mindenki szokott tévedni” stb. mert tisztában van vele, hogy akkor maradhat hiteles, ha önmagáról beszél. Kerüli a vádaskodást, rágalmazást, a másokra való mutogatást.

Kerüli az általánosítást. Tudja a különbséget a „minden ember” és a „vannak olyan emberek” között.

Képes pontosan megfogalmazni a kéréseit, igényeit a megfelelő helyen és időben.

Feltételezések helyett kérdez: pontosan a lényegre koncentrálva, valódi érdeklődéssel fordulva a másik fél véleménye, ötletei iránt. Ha általánosítást tapasztal, kihámozza a lényeget, pontosít.

Kerüli a manipulációt, az érzelmi zsarolást. A véleményét nem csupán közli, érvekkel is alátámasztja.

A jó kommunikáció számára nem a partnerével való mindenben egyetértést jelenti, hanem ha úgy képviseli saját magát és a véleményét, hogy az a másik fél számára is elfogadhatóvá váljon.

Empatikus és figyelmes hallgatóság a másik felet meghallgatja.

A legfontosabb asszertív tulajdonsága pedig, hogy mindezt a beszélgető partnere kommunikációs stílusától függetlenül képes megtenni. Tehát képes egy agresszív vagy passzív beszélgető partnerrel is higgadtan véleményt cserélni, anélkül, hogy kibillenne az egyensúlyából.


Mikor ajánlott használni az asszertivitást?

Tulajdonképpen mindig ajánlott használni, de van, amikor még hangsúlyosabb szerephez jut például:

Interjúk alkalmával

Konkrétumokat hallhatnak rólad, általános információk helyett.

Kiderülhet mennyire vagy jó csapattag, mennyire lehet beilleszteni a már meglévő csapatba.

A személyedben megismerhetnek egy a konfliktusos helyzeteket remekül kezelő asszertív munkaerőt.

Nyilvánvalóvá válhat, hogy akkor is képes vagy asszertíven kommunikálni, ha a véleményed eltér a többiekétől.

A hozzáállásoddal biztosíthatod a neked bizalmat szavazóknak, hogy bármilyen külső kapcsolatban méltón, felvállalhatóan képviseled a céget.

Nyitókép: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja