SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne tartsd magadban, ha bántanak!

Családinet [cikkei] - 2018-11-09
Új krízisambulancia-hálózat segíti a kapcsolati erőszak áldozatait.
Ne tartsd magadban, ha bántanak!

Országszerte hét krízisambulancia nyitotta meg kapuit a kapcsolati erőszak veszélyeztetettjeinek és áldozatainak megsegítésére, köztük 4 intézménnyel bővült az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózata.

Az EFOP-1.2.5-16 Biztos Menedék felhívás keretében, az Európai Unió támogatásával megvalósuló hiánypótló hálózat civil, állami és vállalati szektorok összefogásával és szoros együttműködésével jöhetett létre. A szolgáltatás népszerűsítéséért az Ökumenikus Segélyszervezet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos kampányt indít a következő hetekben, hogy egy óriás matrjoska baba segítségével felhívják a figyelmet: az erőszak nem elfogadható, és van segítség.

A krízisambulanciák működését és a figyelemfelhívó kampányt bemutató budapesti sajtótájékoztatón részt vett Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szakértője, valamint a kampányt támogató Vodafone Magyarország Alapítvány és Avon vezető képviselői.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy jogászból, szociális szakértőből és pszichológusból álló szakértői stáb fogadja a kapcsolati erőszak érintettjeit az ország hét regionális krízisambulanciáján: Miskolcon, Szolnokon, Orosházán, Budapesten, Devecseren, Mosonmagyaróváron és Kaposváron. Az új szolgáltatás elsődleges célja, hogy a szakemberek minél előbb hatékony segítséget nyújthassanak az érintetteknek, megelőzve így akár súlyos krízishelyzetek kialakulását is.

Lehel László, elnök-igazgató kiemelte, hogy a figyelemfelhívó akciók és prevenciós munka mellett az Ökumenikus Segélyszervezet több mint 10 éve segíti ellátásokkal a kapcsolati erőszak áldozatait, krízisközpontokat és titkos menedékházat működtet. A krízisambulancia-hálózat létrejöttével négy új intézménnyel bővül ez a tevékenység, ami lehetővé teszi, hogy a bántalmazás áldozatai mellett a bántalmazás veszélyeztetettjeinek is segítséget nyújthassanak.



"Tesszük ezt közösen az Emberi Erőforrások Minisztériumával, az ellátórendszer más szereplőivel szoros együttműködésben. Elkötelezett vállalati partnereink, a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Avon támogatásának köszönhetően folyamatosan tudjuk javítani a szolgáltatások minőségét is. Most induló közös kampányunk fő üzenete, a szeretet nem árt mottó azt üzeni: a kapcsolati erőszak semmilyen körülmények között nem elfogadható. Ezzel együtt azt is szeretnénk, ha a következő egy hónapban minél többekhez eljutna, hogy van hova fordulnia az érintetteknek."

Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta, hogy a kormányzat határozottan elutasítja a kapcsolati erőszak valamennyi formáját, és minden rendelkezésére álló eszközzel tesz is ellene. "Az ezen a területen kitűzött célokat és a kormányzati oldalról támogatható fejlesztéseket elindítottuk, ennek eredményei a segítséget kérők számára már érzékelhetőek. Fejlesztési forrásból összesen közel 3 milliárd forintot fordítunk az intézkedésekre. A kapcsolati erőszak áldozatai, a folyamat bármely fázisában is vannak, akkor mernek a problémáról jelzést adni, segítséget kérni, ha támogató közegben érzik magukat, ezért fontos hangsúlyozni, hogy a kapcsolati erőszak nem magánügy" – tette hozzá.

"Amikor bántalmazásról beszélünk, a legtöbbeknek a fizikai vagy szexuális erőszak jut eszébe, de épp annyira lehet bántalmazás az érzelmi, a lelki erőszak vagy akár a másik fél anyagi zsarolása. A baj sok esetben megelőzhető, ha az érintettek időben megtalálják a megfelelő fórumot, ahol bizalommal beszélhetnek problémáikról" – hangsúlyozta Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szakértője. Hozzátette: a bántalmazó kapcsolatok nagy részében, a nők, férfiak, gyerekek és olykor az egész család őrzi a titkot, a valóságot, mely a színfalak mögött zajlik. Gyakran fordul elő, hogy az áldozatok megpróbálják fenntartani a látszatot, hogy boldogságban, szeretetben élnek, miközben valahol mélyen ez teljesen felemészti őket és szenvednek. Ezt a külső látszat és belső feszültség közötti ellentétet szimbolizálják a segélyszervezet most induló kampányában a matrjoska babák, melyek a sajtótájékoztató után az összes olyan városban meg fognak jelenni, ahol krízisambulancia nyílt, ráirányítva az elérhető segítségre a figyelmet.

A személyes segítségnyújtást jelentő krízisambulanciák mellett a Segélyszervezet új honlapot is elindít. A www.aszeretetnemart.hu oldalon továbbra is elérhető lesz az elmúlt években nagy érdeklődéssel kísért online tanácsadó szolgáltatása, ahol az érintettek név nélkül kérdezhetnek a segélyszervezet szakértő munkatársaitól. Ez a szolgáltatás különösen is hiánypótló ott, ahol még nem elérhető krízisambulancia.

Az Ökumenikus Segélyszervezet kapcsolati erőszak elleni küzdelmében évek óta két vállalat is segít stratégiai partnerként, az AVON és a Vodafone Magyarország Alapítvány. Míg előbbi a segélyszervezet titkos menedékházának berendezéséhez, illetve működtetéséhez járul hozzá, utóbbi az online anonim tanácsadó oldal létrehozásában és működtetésében vállal nagy szerepet. Mindkét vállalat bekapcsolódik az A szeretet nem árt kampányba is. Dr. Budai J. Gergő a Vodafone Magyarország Zrt. vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese és Fellner Krisztián az Avon értékesítési vezetője a sajtótájékoztatón egyaránt elkötelezettségükről és további támogatásukról biztosították a Segélyszervezetet a kapcsolati erőszak elleni küzdelemben.

"A Vodafone az élet minden területén elkötelezetten támogatja a női egyenjogúságot és a nők megbecsülését, mert hiszünk abban, hogy mindenkinek egyenlő esélyeket kell kínálni" – mondta el Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Vállalati Kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. "A társadalmi egyenlőségnek alapvető feltétele a hölgyek biztonságának, elismertségének megteremtése. A Vodafone Magyarország Alapítvány az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen azon dolgozik, hogy felhívja a figyelmet a kapcsolati erőszak áldozataira, segítő kezet nyújtson a bántalmazottaknak, és a jövőben is innovatív megoldásokkal segítse a probléma kezelését" – tette hozzá Dr. Budai J Gergő. A matrjoska babás kreatív kampány megalkotásával és kivitelezésével az ACG reklámügynökséget bízta meg az Ökumenikus Segélyszervezet, az installáció szállításban pedig együttműködő partner a BISTRO Reklámügynökség Kft.

A krízisambulanciákról

A krízisambulanciák célja, hogy az érintetteket segítse abban, hogy:

  • egy külső segítővel közösen átgondolva jobban megértsék és átlássák a helyzetüket
  • meg tudják fogalmazni, hogy mire van szükségük, milyen lépéseket tudnak tenni
  • felmérjék külső és belső erőforrásaikat, s mozgósítani tudják azokat
  • információt kapjanak az elérhető segítő helyekről, a lehetőségeikről, hogy hová fordulhatnak, melyek őket érintő legfontosabb jogszabályok, mik a jogaik, elérhető jogi eszközeik
  • olyan képzett segítővel oszthassák meg a nehéz helyzetüket, azzal kapcsolatos érzéseiket, akitől támogatást kaphatnak a megoldáshoz
  • szükség esetén információt kaphassanak a krízisközpontokról, a titkos menedékházról, illetve családok átmeneti otthonairól.

A szolgáltatás célja emellett, hogy segítse azokat a hozzátartozókat, rokonokat, ismerősöket, akik tudnak valakiről, aki bántalmazást él át és szeretnének neki segíteni. Ebben az esetben a személyes tanácsadás célja, hogy:

  • érzelmi támogatást nyújtsunk az ismerősnek, hiszen a helyzet őt is traumatizálhatja
  • átbeszélhessék valakivel a segítő szerepük felvállalásával kapcsolatos dilemmákat, félelmeket, bizonytalanságokat
  • felismerjék, ha azonnali intézkedésre, pl. rendőrség, vagy gyermekjóléti központ bevonására van szükség
  • megfogalmazzák, hogy mit tudnak megtenni az ismerősük érdekében, és mi az, ami meghaladja az ő kompetenciájukat, felelősségüket, lehetőségeiket
  • információt kapjanak az elérhető segítő helyekről, a lehetőségekről, hogy hová fordulhat egy bántalmazott segítségért
  • információt kapjanak a legfontosabb jogszabályokról
  • szükség esetén információt kaphassanak a krízisközpontokról, a titkos menedékházról, illetve családok átmeneti otthonairól.

A krízisambulancia elérhető azok számára is, akik nem célzottan szeretnének segítséget kérni, ugyanakkor:

  • szeretnének többet tudni a bántalmazás típusairól, veszélyeztető jelekről
  • a kapcsolódó jogi szabályozásról
  • szeretnének tájékozódni az elérhető segítő helyekről és szolgáltatásokról
  • szeretnék kipróbálni a szolgáltatást, mielőtt ajánlják valakinek.
     

A Krízisambulanciák elérhetőségei:
 

  • Ökumenikus Segélyszervezet Regionális Krízisambulancia, Budapest
    + 36 70 525 0536; budapest.krizisambulancia@segelyszervezet.hu
  • Ökumenikus Segélyszervezet Regionális Krízisambulancia, Miskolc
    +36 30 309 1552; miskolc.krizisambulancia@segelyszervezet.hu
  • Ökumenikus Segélyszervezet Regionális Krízisambulancia, Orosháza
    +06 30 781 7951; oroshaza.krizisambulancia@segelyszervezet.hu
  • Ökumenikus Segélyszervezet Regionális Krízisambulancia, Szolnok
    +06 30 305 2919; szolnok.krizisambulancia@segelyszervezet.hu
  • Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet Regionális Krízisambulancia, Mosonmagyaróvár
    +06 30 567 8737; ambulancia.movar@gmail.com  
  • Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezete Regionális Krízisambulancia, Devecser
    +06 70 933 8052; veszpremmegye@voroskereszt.hu
  • Borostyánvirág Alapítvány Regionális Krízisambulancia, Kaposvár
    +06 82 812 476; krizisambulancia.kaposvar@gmail.com

A személyes konzultációk és szolgáltatások előre egyeztetett időpontban vehetőek igénybe.

Online anonim tanácsadás és további információk: www.aszeretetnemart.hu.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat száma: +36 80 20 55 20.
 

A bántalmazottakról

Az Ökumenikus Segélyszervezet megbízásából, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával egy rádió szpot készült, mely a következő hetekben több csatornán lesz hallható. A szpot szövegének mondatai a helyzetet jól ábrázoló példamondatokkal igyekeznek fölhívni az érintettek és a rokonok, valamint a közvetlen környezet figyelmét a kapcsolati erőszak formáira, illetve a bántalmazói kapcsolatból való kilépés lehetőségére. Az újságírók munkáját segítve, a probléma érzékeltetésére az alábbiakban az Ökumenikus Segélyszervezet egy példát is ismertet a bántalmazás érintettjeit segítő munkájából.
 

1. Rádió szpot

Nő: Csak azért ilyen féltékeny, mert szeret.

Ffi: Sokat dolgozik, érthető, hogy feszült és ilyenkor kiabál.

Gyerek: Anya szerint az én hibám, hogy apa elment. Ezért haragszik rám.

Nő: Nem vagyok könnyű eset. Apám is megpofozott, mikor feleseltem.

Ffii: Ha bármit lépek, elveszi a gyerekeimet.

Nő: Csak akkor erőszakos, mikor iszik. De erről nem ő tehet, hanem az alkohol.

Gyerek: Most csak Mackóúr kezét tépte le, de azt mondta legközelebb az enyémet fogja, mert rossz vagyok.

Bárhogy is magyarázzuk, az erőszakot semmi nem teszi elfogadhatóvá. Ne tartsd magadban, ha bántanak!


2. Valós történet, példaként, a segélyszervezet bántalmazottakat segítő munkájából:

A segélyszervezet egyik közelmúltban nyitott krízisambulanciáját elsők között kereste fel egy 30-as éveiben járó hölgy, aki több mint egy évtized után idén költözött el élettársától. Kiskorú gyermekükkel a szüleihez költözött, mert nem bírta tovább a fizikai és verbális bántalmazást, ami a gyermek születése után kezdődött.

A verésen kívül állandósultak a féltékenységből fakadó fenyegetések, a lekicsinylő minősítések, melybe később a bántalmazó családtagjai is bekapcsolódtak. Az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor gyermekük szeme láttára bántalmazta élettársa, ekkor költözött el közös otthonukból. A zaklatás azonban nem szűnt meg. A férfi követi, az óvodánál is becsmérli, számon kéri, esetleg könyörög, hogy menjen vissza hozzá (jellemzően ittas állapotban). Elsősorban jogi segítségnyújtást kért az krízisambulanciától, hogy fiát a láthatásokon biztonságban, felügyelet alatt tudhassa. A szülői felügyeleti jog gyakorlásának rendezése a krízisambulancia munkatársainak közreműködésével folyamatban van. A hölgy többször kapott jogi tanácsadást, s bár a pszichológustól először elzárkózott, később ő kérte, hogy beszélhessen vele.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja