SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tanácsolhatunk a pajzsmirigybetegeknek a COVID kezeléssel és az oltással kapcsolatban?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2021-09-22
Naponta több kérdést kapok ezzel kapcsolatban, és elég sok a félreérthető vagy nem megfelelő információ. Ezért tartom fontosnak, hogy a nemzetközi adatok alapján rövid információt adjak a tisztelt olvasóknak a legelismertebb tudományos lap, a "Thyroid" adatai alapján.
Mit tanácsolhatunk a pajzsmirigybetegeknek a COVID kezeléssel és az oltással kapcsolatban?

Koronavírus elleni védőoltás pajzsmirigy betegség esetén


A pajzsmirigy betegségben szenvedő betegek megkaphatják a védőoltást?

A pajzsmirigybetegségben szenvedőknek, beleértve az autoimmun pajzsmirigybetegséget és a pajzsmirigyrákot, meg kell kapniuk a COVID elleni vakcinát abban az esetben, ha orvosilag stabilak, tehát nincs lázuk. Ha korábban allergiás reakciókat tapasztaltak, akkor tudniuk kell a szükséges óvintézkedésekről - ezért kell 30-60 percet várniuk az oltás után.


Biztonságos számomra az oltás, ha pajzsmirigy betegségem van?

A jelenleg használt vakcinákat tesztelték, és az FDA sürgősségi felhasználási engedélyt adott ki az USA-ban. A klinikai vizsgálatokba több ezer beteget vontak be, akik közül néhányan pajzsmirigy betegségben szenvedtek. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a pajzsmirigy betegség miatt nagyobb lenne a kockázata a vakcinával kapcsolatos problémáknak.
 

Késleltessem a pajzsmirigy betegségem kezelését, amíg meg nem kapom mindkét oltást?

Nem. Annak ellenére, hogy a vakcinák jelenleg rendelkezésre állnak, nem lehet 100%-osan előre tudni, hogy egy adott személy mikor kapja meg a vakcinát. Ezért nem javasoljuk, hogy késleltesse az ellátást a teljes beoltottságig, de beszélje meg kezelési tervét az endokrinológusával.
 

Kialakulhat-e pajzsmirigy-rendellenesség a COVID-19 elleni védőoltástól?

Ritkán érkeznek hírek arról, hogy pajzsmirigy-rendellenességek alakultak volna ki a COVID-19 elleni oltás után. Ezeket a jelentéseket figyelemmel kísérik, és idővel a kutatások eredményeiből ki fog derülni, hogy kapcsolódnak-e a COVID-19 elleni vakcinához. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja (CDC) és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) létrehozta a Vakcina-mellékhatások jelentési rendszerét, amin belül a COVID-19 elleni vakcina utáni lehetséges mellékhatásokról szóló jelentéseket követik nyomon. A jelenleg használt vakcinákat tesztelték, és az FDA kiadta az Egyesült Államokban a sürgősségi felhasználási engedélyt, több ezer beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálatok hatékonysági és biztonsági adatai alapján. A CDC azt javasolja, hogy minden jogosult személy kapja meg a COVID-19 oltást.
 

Ha átestem a fertőzésen és antitesteim vannak, akkor is szükségem van az oltásra?

Igen, a közegészségügyi tisztviselők azt javasolják, hogy még azokat is, akik megkapták a COVID-19-et, be kell oltani. Ha már átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor is beszéljen egészségügyi szolgáltatójával az oltás időpontjáról.

 

Kaphatok oltást, ha terhes vagyok, szoptatok, és pajzsmirigybetegségem van?

A védőoltás beadása terhesség alatt személyes döntés a kockázatok ismerete mellett, és ezt meg kell beszélni az immunológiában is jártas endokrinológussal.


Lesznek mellékhatásai a vakcinának?

A mellékhatások nem gyakoriak, de előfordulhatnak. Az USA-ban jóváhagyott vakcinákra adott reakciók enyhék, fájdalmat vagy bőrpírt okoznak az injekció beadásának helyén, valamint fáradtságot. A láz és az influenzaszerű tünetek kevésbé gyakoriak. A mellékhatások nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a második adag után. Ezek a reakciók általában néhány napon belül megszűnnek.

A tüneteket az immunrendszer vakcinára adott reakciója okozza, tehát azok nem a koronavírus-fertőzés jelei. Súlyos anafilaxiás reakciók ritkák.


Megfertőződhetek a vakcinától?

Nem, a vakcináktól nem lehet koronavírus-fertőzést kapni.

Nyitókép: Pete Linforth képe a Pixabay -en.

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja