SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyerekorvos, aki kutyájával rendel: Dr. Rexnek hatalmas rajongótábora van

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-03-10
Kutya nyitja ki a gyerekorvosi rendelő ajtaját, amikor a következő beteget szólítják. Dr. Rex nemcsak kilincsezni tud, hanem hozza a gyógyszeres tasakot és a kosarat is, gazdájának odaviszi a telefont, ha csörög, sőt, még a száját is kitátja szolidaritásból, ha mellette épp egy beteg gyerek torkába néz bele a doktor bácsi.
A gyerekorvos, aki kutyájával rendel: Dr. Rexnek hatalmas rajongótábora van

Bár a szurit nem ő, hanem gazdája adja be, sokat segít utána abban, hogy megnyugodjanak, és ne sírjanak a kicsik. De hogy kerül kutya egy gyerekorvosi rendelőbe? Miben segít a jelenléte a gyerekeknek? Erről mesél Dr. Varga Károly gyerekorvos. 

Amikor először jártam Dr. Varga Károlynál, teljesen ledöbbentem azon, hogy a gyerekek a váróban jutalomfalattal a kezükben ülnek. Még olyannal is találkoztam, aki nem is volt beteg, egyszerűen csak egy pár perces találkozásra ugrott be anyukájával, hogy egy kicsit megsimogathassa a kutyát. Bár a termete igencsak nagy, a légynek se tud ártani, kifejezetten szereti a gyerekeket és nagyon nyugodt kutya, még azt is elviseli, ha a totyogók akaratukon kívül is egy kicsit durvábban érnek hozzá. A babákat a kúszásban és a mászásban is motiválja, de segít az oltással vagy a vizsgálattal járó kellemetlenségek enyhítésében is. Sok felnőtt vallja, fogászaton vagy más felnőttrendelésen is jó lenne egy ilyen kutya jelenléte, hogy segítsen levezetni a stresszt.

 

Így zajlik a kutyadokis vizsgálat

Fotó: Dr. Rex Facebook-oldala

Amikor a következő beteg jön, Dr. Varga Károly már szól is Rexnek, aki nyitja az ajtót. Sok gyerek jutalomfalattal a kezében érkezik a vizsgálatra. A kutya jelenléte miatt pedig a sírás vagy ellenkezés is nagyon ritka.

”Egy nyugodt gyereket sokkal könnyebb megvizsgálni, sokkal könnyebb meghallani finom zörejeket akár a tüdejében akár a szívében. Meg tudom vizsgálni úgyis, ha üvölt, de sokkal könnyebb így és egy puha hasban is például sokkal könnyebb a problémát fölfedezni.” – vallja a gyerekorvos, aki azt meséli, több gyereknek kifejezetten Rex miatt lett saját kutyája. De olyan is volt, hogy kedvenc játékát vitte egy gyerek a rendelőbe, hogy megmutassa Rexnek.

Ezen a videón is látszik, mennyire megfeledkezett a kislány az orvosi vizsgálatról. Önfeledten játszik a négylábúval, aki nagyon barátságos vele.

”Egyszer egy kisfiú behozta a rendelőbe a kutyáját és bemutatta neki Rexet. Nagyon aranyos volt, ahogy mondta, hogy szia Rex, ő Morzsi, Morzsi, ő pedig Rex.” – emlékszik vissza mosolyogva Dr. Varga Károly.

Fotó: Dr. Rex Facebook-oldala

 

Az egymásra találás

De hogy hogyan is került Dr. Rex Varga Károly gyerekorvos életébe, arról már egy kicsit komolyabb hangvételben mesél.

”Életemnek abban a szakaszában, 7 évvel ezelőtt mélyponton voltam. Pánikbetegség és depresszió gyötört. A pszichiáterem azt mondta, hogy nagyon jót tenne nekem egy kutya. Nekem tetszett az ötlet, de ragaszkodtam ahhoz, hogy németjuhász legyen, olyan, mint a Rex felügyelő.” – mondja a gyerekorvos.

Fotó: Dr. Rex Facebook-oldala

Hozzáteszi, hogy a Rex felügyelő az egyik kedvenc sorozata volt, ezért is szeretett volna ahhoz hasonló kutyát. Egy gyerekkori barátja segített neki kutyát szerezni.

”Kóborolt valahol az erdőben egy 10-11 hónapos chip nélküli németjuhász. Ez tudomásunkra jutott, bevitettük egy menhelyre, ahonnan aztán az állatorvosi vizsgálat és oltások elvégzése után magamhoz tudtam venni.” – mondja a gyerekorvos.

Így talált egymásra az elveszett kutya, és ahogy ő fogalmaz, az elveszett ember.

 

Rex megváltoztatta az életét

Rex azóta már 8 éves. Amikor 7 évvel ezelőtt elkezdtek együtt élni, Dr. Varga Károly épp egy váláson volt túl.

”Az, hogy én nem estem vissza ebbe a rossz dologba, az biztos, hogy Neki is köszönhető. Az felbecsülhetetlen, hogy lelki társként ott van egy kutya az ember mellett. Akkoriban nagyon kövér voltam, de teljesen megváltozott az életem és sikerült lefogynom. Ez is a kutyám miatt sikerülhetett.” – mondja a gyerekorvos.

Fotó: Dr. Rex Facebook-oldala

Amikor a szanatórium után újra elkezdett dolgozni, akkor párszor bevitte magával a rendelőbe kutyáját, hogy az ne legyen egész nap egyedül otthon. Nem is gondolta volna, hogy Rex ennyire belopja majd a gyerekek szívébe magát.

”Azt vettem észre, hogy imádják őt a gyerekek és Rex is nagyon élvezi a gyerektársaságot. Könnyebb volt megvizsgálni is a kis betegeket, ráadásul utána játszhattak a kutyával. Egy védőoltással csak egy pillanatnyi fájdalmat okozok, de ha utána látnak valami érdekeset, mint például egy kutyát, egyből megnyugodnak.” – árulja el Dr. Varga Károly.

Így történt, hogy Rex mindennapos vendége lett a rendelőnek.

 

Így lett Rex segítő kutya

Valakinek azonban szemet szúrt, hogy mit keres egy kutya a rendelőben, ezért a gyerekorvos intézkedett: Rexet elkezdték kiképezni segítő kutyává.

1 évig tanult Rex velem együtt. A vizsgán pedig 3 vizsgabiztos előtt kellett bizonyítania. Az volt a feladat, hogy egy plázában menjünk végig úgy, hogy semmi nem vonja el a figyelmét. Készségfeladatokat is kellett vele végeztetni a vizsgán: megtanulta odavinni nekem a telefont, gyógyszerestasakot, kosarat, kinyitni az ajtót vagy kihúzni egy fiókot. Nem volt egyszerű, mert ő már akkor 3 éves volt, de nagyon kitartó kutya, úgyhogy végül sikerült.” – mondja büszkén a gyerekorvos.

Fotó: Dr. Rex Facebook-oldala

Így lett Rex segítő kutya, ami azzal jár, hogy mindenhol ott lehet gazdája mellett, komoly jogosítványa is van, ami erre engedélyt ad Neki.

”Amikor repülőre szállunk, sokan nem értik, hogy miért kell mellettem feküdnie a kutyának. Rex egyébként nagy világutazó, összesen 17 országban járt eddig. Voltunk újszülöttet látogatni Görögországban, de többek között Madeirán, Franciaországban, Porugáliában, Olaszországban, Kanári-szigeteken, Montenegróban és Bulgáriában is jártunk együtt.”

Rexet sokszor nevezik terápiás kutyának. Nem az, mert a segítő és terápiás kutya két különböző fogalom, de Rex azzal, hogy segítő kutyaként egy gyerekorvos mellett él, terápiás hatása van a kis betegekre.  

 

Igazi cel-eb

A németjuhász kutyának világszerte vannak rajongói, a közösségi médiában pedig több mint 30 ezer követővel rendelkezik. A pár hónapos babáktól egészen a kamaszokig mindenki odavan érte. A rendelőben a gyerekekre van jó hatással, a felnőttek pedig az interneten olvashatják az ott megjelenő kedves történeteket.


Fotó: Dr. Rex Facebook-oldala

Dr. Rex naplója néven még mesekönyv is született róla, ami a gyerekek rajzaival készült. De volt matrica is Rexről, amit a gyerekorvos a vizsgálat után adott a kis betegeknek.

A Dr. Rex Kutyás Egyesület pedig névadójának tevékenységéhez hűen nemcsak kutyasuliban oktatja a kutyákat és gazdijaikat, hanem országszerte sok-sok rendezvényen mutatja be, milyen is a családi ,,kutyázás”, mekkora élvezetet jelenthet az élet egy fegyelmezett, de egyben boldog négylábúval.

 

A kutya a legjobb immunerősítő

Fotó: Dr. Rex Facebook-oldala

Dr. Varga Károly szerint egy kutya testileg és lelkileg egyaránt jó hatással van az emberre, legyen az felnőtt, vagy gyerek.

”Sokszor kérdezik tőlem, hogy milyen immunerősítőt javasolok. Ha kutyája van valakinek, akkor azzal biztos, hogy ki kell menni a szabadba, a friss levegőn való séta vagy kocogás pedig erősíti az immunrendszert. Ha pedig egy gyerek kutyával együtt nő fel, az nemcsak testileg, de lelkileg is nagyon jó hatással van rá.” – zárja szavait a gyerekorvos.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja