SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha megtudod, mit rejt a gumikacsa belseje, soha többé nem adod a baba kezébe!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-02-08
A színes gumiállatkák a legkedveltebb fürdőjátékok közé tartoznak. Sokféle kapható belőlük, a kicsik imádják, hogy ahogy a víz tetején úsznak, és mindig feljönnek, amikor lenyomják őket. A legtöbb ilyen játék azonban sok veszélyt rejt magában.
Ha megtudod, mit rejt a gumikacsa belseje, soha többé nem adod a baba kezébe!

Az említett gumikacsák mellett még számos egyéb játékot is vizsgált egy svájci kutatóintézet. Sorra kerültek azok a rágható gumiállatkák, illetve egyéb formák, amiket a szülők a fogzás okozta panaszok enyhítésére szoktak a babák kezébe adni.

Az említett játékokkal kapcsolatban felfedezték, hogy bármennyire is elővigyázatos az anyuka, mégsem tudja elkerülni, hogy az üreges belső részen különböző baktériumok és gombák telepedjenek meg.

Sajnos a rendeltetésszerű használat sem véd, ugyanis hiába vesszük ki a fürdés végeztével a vízből, majd töröljük szárazra, mégsem tudjuk elkerülni a penészesedést. Az anyukák egy része arra hivatkozik, hogy a játékokat időközönként beáztatja ecetes vízbe, azonban ez sem nyújt teljes védelmet.

A probléma ugyanis az, hogy ezeknek a játékoknak az alján egy kis lyuk található, némelyiket síppal is ellátnak, és ezen a kis lyukon keresztül belemegy a víz. Mivel a nyílás meglehetősen kicsi, ezért a beszivárgott víz nem tud teljesen távozni, így pang a játék belsejében. Ugyancsak problémát okoz, hogy ezek a játékok általában a fürdőszobába vannak tárolva, ahol amúgy is sokkal párásabb a levegő.

A Svájci Eawag Vízkutatási Intézet készített a témában egy kutatást, melyben 19 használt, különböző állapotban lévő, valamint 6 új játékot vizsgáltak meg. Az eredmény szinte sokkoló volt, ugyanis kiderült, hogy ezeknek a játékoknak egy négyzetcentiméternyi területén akár 75 milliárdnyi baktérium és gomba is megtelepedhet. A helyzetet tovább rontja, hogy az eszközök anyaga is elősegíti a baktériumok és a gombák elszaporodását. Tehát nem csupán a pangó csapvíz okoz problémát, hanem magának a játéknak az anyaga is. A szakemberek külön kitértek arra, hogy mindezekhez még hozzájárul, hogy a fürdőkádba engedett vízben keverednek a testnedvek, illetve a különböző tisztálkodó szerekből származó összetevők.

 

Okozhat-e bármilyen betegséget a babának egy ilyen penészes játék?

A szakemberek szerint minimális mennyiségben nem veszélyesek ezek a baktériumok, de az a mennyiség, amit a vizsgált játékok felületén találtak, már aggodalomra adhatnak okot.

Ha a baba szervezete ilyen nagy mennyiségben találkozik baktériumokkal és gombákkal, akkor annak fül-, szem- vagy akár bélgyulladás is lehet a következménye. Különösen azok a gyerekek vannak ennek kitéve, akik úgy játszanak a játékokkal, hogy a belőlük kicsurgó víz a szemükbe, fülükbe vagy a szájukba kerül.

 

Hogyan tudod szülőként megelőzni azt, hogy a fürdőjátékok problémát okozzanak?

A legjobb, ha olyan fürdőjátékot választasz, amin egyáltalán nincs lyuk. Igaz, hogy ez kevésbé izgalmas a babáknak, mert nem buborékol, nem sípol, viszont cserébe sokkal biztonságosabb is.

Ha mégis ilyen játékot vásároltál, akkor még mindig beragaszthatod a lyukat. Ebben az esetben azonban vigyázz, hogy a baba még véletlenül se tudja kirágni vagy kipiszkálni a ragasztót.

Ha ajándékba kapod a fürdőkacsákat, akkor pedig figyelj oda rá, hogy bizonyos idő után már nem használható. Ne tartogasd őket évekig, mert egészen biztos, hogy ennyi idő alatt rengeteg gomba és baktérium telepedik majd meg a belsejében.

 

 

Indexkép: depositphotos

Olvasd el ezt a cikkünket is! 

Dobd ki a gumikacsát! Veszélyes baktériumoktól hemzsegnek a fürdőjátékok

Rejtett zugot találtak a Tommee Tippee itatópoharakban, tele baktériummal és szennyeződéssel - betegséget is okozhat!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja