SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mentális problémák gyerekkorban - ezeket a jeleket figyeld!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-11-12
Sokat beszélünk arról, hogy bennünket, felnőtteket mennyire megvisel a mostani helyzet. Állandó változások, bizonytalanság, munkahely miatti félelem és az egészségért való rettegés. De figyelünk mindeközben a gyerekekre? Vagy csak azt gondoljuk, hogy ők élvezik, ha nem kell iskolába menni és otthon lehetnek?
Mentális problémák gyerekkorban - ezeket a jeleket figyeld!

Egyre több szakértő hívja fel a figyelmet arra, hogy nem csak a felnőtteket viselheti meg a mostani járványhelyzet, hanem bizony a gyerekeket is. Sok kisgyerek küzd mentális problémával, amit közvetlenül vagy közvetve a mostani helyzet idéz elő. Nekünk szülőknek kell odafigyelni, mert a gyermekek sokszor nem tudják szavakba önteni, hogy mit is éreznek pontosan.

 

Ezek a tünetek jelezhetik, ha a gyermeked mentális problémákkal küzd:

  • megváltoznak az alvási szokásai, nyugtalan lesz
  • a korábbihoz képest túlzottan ragaszkodik hozzád, nem akar elengedni
  • viselkedési problémák jelennek meg nála, vagy a korábbi problémák felerősödnek
  • fizikai tüneteket produkál – például hasfájás, fejfájás
  • olyan feladatok elvégzéséhez is segítséget kér, amiket korábban már egyedül csinált
  • a szokásosnál gyakrabban igényli az összebújást, megnyugtatást
  • szinte minden helyzetben a negatív, ijesztő dolgokat veszi észre
  • olyan dolgok miatt aggódik, amikre nincs ráhatásunk

Nem feltétlenül kell megijedni egyből, ha valamelyik tünetet tapasztalod a fentiek közül. Szakemberek szerint egyáltalán nem ritka a félelem vagy a szorongás gyerekkorban, de ha a tünetek súlyosbodnának, akkor érdemes jobban odafigyelni.

 

Hogy tudsz segíteni gyermekednek, ha úgy látod, hogy mentális nehézségekkel küzd?

A legfontosabb, hogy beszélgessetek. Teremts olyan légkört, ahol a gyermekkel nyugodtan beszélgethetsz. Tapasztalataim szerint a legjobb alkalom a közvetlenül elalvás előtti időszak. Ilyenkor a gyerekek szeretnek összebújni, szeretnek beszélgetni és a közelség hatására bátrabban nyílnak meg. Ha úgy érzed, hogy nem tudja szavakba önteni a gondolatait, akkor segíts neki. A kérdéseidet úgy fogalmazd meg, hogy az érzéseire irányuljon. Tudakold meg tőle, hogy milyen érzést érez, amikor valaki a járványról, a betegségről beszél. Elszomorítja? Fél tőle? Ilyen módszerrel bármilyen témát boncolgathattok.

Szakemberek szerint az is sokat segít, ha te elmondod, hogy benned milyen érzések vannak, és mit teszel azért, hogy jobban legyél. A példamutatás itt is nagyon fontos. Ha a gyermek azt látja, hogy a szülei rettegnek, kilátástalannak érzik a mindennapokat, akkor ez rájuk is hatással lehet.

Tanuljatok meg közösen meditálni. Nagyon hasznos módszer a mostani feszültségek kezelésére, és jól jöhet később is, ha szükség lesz rá. Az interneten számos ingyenes anyag érhető el a témában. Ha neked is idegen ez a terület, akkor tanuljátok meg közösen, hiszen a közös élmények erősítenek benneteket és a kapcsolatotokat is.

Tartózkodjatok friss levegőn annyit, amennyit csak tudtok. A mostani sötét, szürke és nyirkos idő se tartson vissza benneteket. Tegyetek egy rövid sétát minden nap, beszélgessetek, töltsetek együtt időt, majd mikor bementek, akkor készítsetek egy finom meleg kakaót vagy teát. A gyerekeknek sokszor az a legnagyobb orvosság, ha figyelnek rájuk. Ha csak rájuk figyelnek úgy, hogy nem kell versenyezniük a mobiltelefonokkal és a televízióval.

 

Tedd rendszeressé ezeket a módszereket!

Nagyon fontos, hogy ne csak tüneti kezeléseket alkalmazz. A fent említett módszereket tegyétek rendszeressé, alakítsatok ki közös szokásokat, amikre készülhettek. Nagyon fontos, hogy a gyerekek már kicsi korukban megtanulják, hogy nem csak a fizikai, hanem a mentális egészségükre is oda kell figyelniük. A mostani járványhelyzet mindenki számára ismeretlen következményeket hozhat, de ha egy picit is fel tudod készíteni a gyermekedet arra, hogy a nehézségeket lehet és kell kezelni, akkor már sokat teszel azért, hogy boldog és kiegyensúlyozott felnőtt válhasson belőle.

 

Kép forrása: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja