SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 tipp a válogatós gyerekek egészséges étkezéséért

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-11-10
A gyermekek rendkívül változatos módon tudnak az ételekhez viszonyulni. Vannak, akik jó étvággyal születnek, és vannak olyanok is, akiket egyes ételek puszta kinézete, színe, formája és állaga is taszít. Az utóbbi esetben jönnek jól a bevált trükkök.
5 tipp a válogatós gyerekek egészséges étkezéséért

Tippek az egészséges étkezés bevezetéséhez

1. Amikor tudod, vond be a gyermeket az ételek kiválasztásába

Ez már egészen kicsi kortól is beválhat. Ha együtt vásároltok és hagyod, hogy körülnézzen, majd kiválassza a neki tetsző darabokat a zöldséges pultnál, akkor nagyobb eséllyel kóstolja is majd meg. Engedd neki, hogy segítsen az elkészítésben is, persze életkorának megfelelően. Tudatosítsd benne, hogy milyen nagy dolog, hogy ő is ott van veled és segít neked. Érezze, hogy az ő részvétele is fontos, és nélküle nem lenne olyan finom a vacsora. Ezek az apró sikerélmények segíthetnek a legkritikusabbakat is meggyőzni.

2. A tálaláson sok múlik

Macerás, időigényes, de vészhelyzetben beválhat. Készíts vicces alakokat a zöldségekből, legyen a brokkoli a fa ága és zöldborsó a fű, vagy legyen szeme és szája a szendvicsnek. Egy kis vidámság talán meghozza az étvágyat. Fényképezzétek le a kész alkotást, hogy megmutathassa később a testvérének, apukájának.

3. Hagyd, hogy ő maga rendezze el a tányérját

Vannak olyan gyerekek, akik nem szeretik, ha mások nyúlnak az ételeikhez. Az óvónők is sokszor számolnak be arról, hogy egy-egy kisgyerek azért nem eszi meg az ételt, mert más hozzáért. Olyan eset is előfordul, hogy azért nem tetszik már, amit a tányéron lát, mert az egyik étel hozzáért a másikhoz. Amíg még kicsi a gyermek, jó megoldás lehet az osztott tányéros megoldás. Így biztosan nem éri el a köret a szaftosabb részeket. Próbálkozhattok azzal is, hogy külön kis tálkába teszitek az egyes fogásokat és a kicsi márthatja bele például a krumplit a szószos részekbe. Így érdekesebbé válik az étkezés és számos új tapasztalattal gazdagodik a gyermek.

4. Ne legyen dicséret vagy büntetés az étkezés

Soha ne kösd az étkezést dicsérethez vagy büntetéshez, mert ennek a gyermek későbbi életére nézve káros következménye lehet. Sokan felnőtt korukban elhízással küzdenek, mert az édességeket jutalomként, vigasztalásként értelmezik, és egy-egy stresszes időszakban túl sokat fogyasztanak belőlük. Figyelj arra, hogy a gyermeket ne kössék ilyen érzelmek az étkezéshez. Beszélgess el vele inkább arról, hogy az egészséges ételek a fejlődéséhez, a növekedéséhez fontosak, mert nélkülük nem lesz ereje játszani, fára mászni vagy focizni.

5. Legyél türelmes

Ha azt látod, hogy a gyermeked fáradt, kimerült, netán nyűgös, akkor légy türelmes. Nem biztos, hogy ez a jó alkalom arra, hogy új ízekkel ismertesd meg. Próbáld meg játékként felfogni és játékosan bevezetni az ismeretlen alapanyagokat. Figyeld meg, hogy mikor nyitott, mikor érdeklődő a gyermek. Próbálkozz például a délutáni alvás után. Ha jókedvű, nyugodt, akkor biztosan készen áll egy kis játékra.

A legfontosabb a példamutatás. Ha a gyermek azt látja rajtad, hogy te is válogatsz, fintorogsz, és rossz megjegyzéseket teszel egy-egy ételre, akkor ő is hasonlóan fog vélekedni. Ha úgy érzed, hogy a te étkezésedre is ráfér egy kis átalakítás, akkor kezdjetek bele közösen ebbe a kalandba. Nagyszerű közös élményeket szerezhettek, melyek nem csak a szervezeteteket, hanem a kapcsolatotokat is erősebbé teszik.

Kép forrása: Alexas_Fotos képe a Pixabay -en. .

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja