SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Természetesség és elsődlegesség a szexben

Dr. Tóth Emese [cikkei] - 2020-11-06
Azért vizsgáljuk meg újra és újra a szexualitást, hogy egyre érthetőbbé váljon és a gyakorlatban is jobbak legyünk. Tudni kell, hogy mi minden a szex. Fontos, hogy tanítani is lehessen, a kapcsolatok tanai között méltó helyen, a jó egészségért és a születendő utódokért. Nem lehet várni, hogy a sok tiltás és rejtegetés után egyszer csak úgy átlendüljenek a boldogság és a családalapítás felé haladó felnőtt életbe. Emberibben és ugyanakkor minél egyszerűbben érdemes megközelíteni a szex témáit, abban a formában, ahogy a természetben mindig is megmutatkozott.
Természetesség és elsődlegesség a szexben

A természetesség törvénye

A szexualitás a természetben nem válik külön más működésektől. Kedvező körülmények között felizzik a belső tűz, kedvezőtlen körülmények között pedig szünetel. Ez akkor is így van, ha csoportokban, családokban élnek, és akkor is, ha a magányosság jellemzőbb. Az embernél úgy tűnik, hogy biológiailag folyton kedvezőek a körülmények. Ez persze nem teljes, ha kihagyjuk a környezet hatásait. Csak nézzék meg a mai, ipari-technikai civilizációkban a helyzetet. Vizsgálják meg önállóan is, hogy miért van szükség mesterséges megtermékenyítésre és párterápiákra, avagy potencianövelőkre és lelki problémák megoldására.

A gondolkodásban és a viselkedésben a legtöbben igyekeznek teljesen elszigetelni a szexet, ezért található róla annyi hibás és hiányos, sőt teljesen életszerűtlen megközelítés. Az elkülönítésnek mesterséges oka és célja van. Például a kordában tartás. Teljesen elfogadhatatlan azonban, hogy dogmákkal és más tévedésekkel akarnak életeket szabályozni vagy elválasztani a helyes életmódtól és a józan észtől. Ez nem lehet csupán tévedés. Sosem láthatták ezeket a hibás nézeteket beigazolódni a természetben, ezért hintették el talán azt is, hogy az emberiség különbözik a természet többi szereplőjétől. Aztán ez már könnyen elvitt oda, hogy egyenesen különbnek tartsák az embert a többi élőlénynél. Az volna? Ezeket a régi nézeteket bármely korban és társadalomban csak erőszakkal lehetett betartatni, vagy még úgy sem sikerült. Fontos lenne, hogy ezt megtudják, és többé ne erőszakolják bele a régebbi, vagy a modern kori hézagos és torz nézeteket és elvárásokat a természet dolgaiba, ami a saját életüket is jelenti.

Az elsőbbségi elv

Ha természetszerűleg tudjuk nézni a nemiség egyéni és csoportos működéseit, akkor arra is hamar rá lehet jönni, hogy a szexhez kapcsolt dolgok bizonyos módon kiemelt előnyöket élveznek. Nem abban az értelemben, mint valaminek az oka vagy következménye. Nem is csupán biológiai értelemben. A szexualitás sokszorosan összetett, más működésekkel is szoros összefüggésben lévő működéshalmaz. Nem diktátorként szerepel, ahogy korábban gondolták, hogy minden miatta történne, hanem nagyfokú érzékenysége és a szervezet egészére ható változékonysága miatt leelőzi a többi működést. Ha pedig elindult valami, akkor a szervezet többi része is rámozdul.

Az érzékenység

Mindig a legérzékenyebb részek reagálnak elsőként, s ezzel indítják be az egész szervezetet, amely ekkor még csak ösztönösen, vagy helyesebben érzések és sejtések alapján kezd mozogni. Közben sok energia szabadul fel a tartalékokból, hogy az ilyen hirtelen kialalkuló igényeknek is eleget lehessen tenni. Arra reagál az élőlény, ami körülötte zajlik. Ez az, ami miatt mindig kiemelkedő fontosságú a szex: a változékony helyzetek miatt. Stagnáláskor vagy már a leépülések fázisában, például idős korúaknál vagy betegeknél, el is múlik ez a szerepe. Jól látható a párkapcsolatok alakulásában, ha már nincsen elegendő kötőerő, akkor a változékony körülmények között könnyebben szétesnek a kapcsolatok. Stagnáló körülményeik között viszont lassan kialszik a tűz és ez hosszan vagy végleg így maradhat.

A nagyobb érzékenység logikus módon nézve is gyorsabb és jobb reakcióképességgel járhat, hiszen ez azt jelenti, hogy az érzékenyebb emberek másoknál hamarabb és erősebben reagálnak az őket ért ingerekre. A változékonyság előnyt jelent, ezért az egészséges fejlettebb, azaz komplexebb érzékenység a fejlődés megfelelőbb alapja. Így az erotika, a szerelem, a szex és a fejlődés összefonódtak, és egyúttal az összekapcsolódások fejleszthetőségéről is szólnak. A családi életben is szükség van kisebb-nagyobb változásokra, hogy az ott élők megtarthassák vagy növelhessék a potenciáljukat, ezt a belső tüzet.

Az elemi érdekek

A szex tehát nem csak az utódlással játszik szerepet a fejlődésben, hanem minden emberi élet egyedi fejlődésében is. Direkt keveredni kell egymással, ezzel lehet a legkönnyebben gerjesztődni a nagyobb potenciálok tartományaiba és megváltozva még továbbjutni. Fontos, hogy ezt a lehetőséget ne korlátozzák természetellenes módokon butaságból vagy a társadalmi, gazdasági és vallási okokra hivatkozva, melyekkel általában szokás silányítani az emberi faj genetikai előmenetelét és természetes jólétét. A kedvezőtlen hatások a szerelmi viszonyokat is tönkre teszik. Csupán azzal is, ha csökken a közvetlen egymásra hatás lehetősége. és persze nem helyes az sem, ha önző magán-, és társadalmi célok miatt erőszakosan kezdeményezik a kapcsolódást és a szétválást.

Az elemi érdekek természetesek és ennek megfelelően alakulnak, de nem tévesztendők össze az önző érdekekkel. Elemi érdek a vágyódás a szeretetre és a megértésre, vagy a családra és a teljes életre. Önző akaratnak tartható a kisebb-nagyobb csoportban elérni kívánt előnyösebb helyzet érdekében történő párválasztást és ember-kihasználást vagy a félelemből kapaszkodást. Még akkor is, ha ezt oykor szép köntösbe öltöztetik és igényes dolgokkal veszik körül.

Realitás szűken vagy bőven mérve

Az intim kapcsolatokon keresztül épített folyamatokkal nagyon erős vonzások és egyesülések építhetők fel, amivel az optimumot lehet kihozni a közös célokból, emberileg és társadalmilag is. Az így beindítható bőséges energia- és információ-áramlás eredményezi a megújulást és a kedvező változásokat, valamint létrehoz erős együttműködéseken alapuló, a környezetre is nagy hatású viszonyokat.

Az érzések természetesen reálisak a nem valódi vagy a már nem élő hatásokra is. Például TV-t nézve vagy zenei felvételeket hallgatva is reális változásokon lehet átmenni. A különbség főleg abban van, hogy míg a felvételek és az elektronikai vagy digitális úton közvetített érzelemkeltők egy szűkebb spektrumra korlátozzák élvezőjüket, addig az élő kontaktusok során sosem tudható, hogy mit és mennyit kapnak a következő pillanatban, és a kifejlet lehetőségei is végtelenek.

Szöveg: Orgasm Service Do by Dr. Emese Toth - https://www.drtothemese.hu/

Foto:  lenetstan/Shutterstock

Dr. Tóth Emese


Dr. Tóth Emese
szexológus orvos

Elérhetőségeim:
Előjegyzés és érdeklődés mobilon, hétköznapokon: +36 30 627 1414
E-mail cím: emesetothmd@icloud.com
Honlap: https://www.drtothemese.hu/
Facebook: Dr. Tóth Emese szexológus orvos magánrendelése
Cím: Piliscsaba-Klotildliget

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja