SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rengeteg anyát érint, mégis alig beszélünk róla: az aranyeres panaszok kezelése szülés előtt és után

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-10-05
 [X]

Amikor teherbe estél, volt néhány kellemetlenség, amelyre előre számítottál: tudtad, hogy a szülés fájni fog, hallottál már a reggeli rosszullétekről, és az sem lepett meg különösebben, hogy hirtelen ellenállhatatlan vonzalmat kezdtél érezni a savanyú káposzta iránt. Bizonyos panaszok megjelenésére azonban talán senki nem készített fel - ilyen például az aranyérrel kapcsolatos problémák kialakulása.
Rengeteg anyát érint, mégis alig beszélünk róla: az aranyeres panaszok kezelése szülés előtt és után

Bár az aranyér kifejezést hallva azonnal a kellemetlen tünetek jutnak eszünkbe, aranyere valójában mindenkinek van – csak nem mindenkinél alakulnak ki problémák vele kapcsolatban. A tünetek észlelése után pedig gyakran sokáig várat magára a vizsgálat és a kezelés: sokan úgy érzik ugyanis, hogy mindez szégyellnivaló.


Csak senki meg ne tudja...


Kata mindig szégyenlős típus volt: úgy tanulta, hogy altesti problémákkal nem illik terhelni a környezetét. Amikor terhes lett az első gyermekével, észrevette ugyan magán az aranyeres csomókat, de reménykedett benne, hogy a probléma majd „valahogy” megszűnik magától.

Nem így történt. A tünetei idővel, a szülés után enyhültek ugyan, de csak azért, hogy utána annál erősebben térjenek vissza. Egy napon aztán hirtelen annyira erős fájdalmat érzett végbéltájon, hogy ülni és állni sem tudott, majd amikor be is lázasodott, már nem tudta tovább titkolni a családja elől a problémáját. A férje azonnal kórházba vitte, ahol aranyeres krízist diagnosztizáltak nála, amit egyértelműen a hosszú ideig fennálló kezeletlen helyzetre vezettek vissza. Haza sem engedték, ott helyben megműtötték.

De vajon miért nem szólt Kata, és miért nem szólnak rajta kívül nők ezrei, ha ilyen jellegű panaszaik adódnak?


Mindennapos betegség, mégis alig beszélünk róla


Kevés ijesztőbb dolgot lehet elképzelni, mint amikor egyszer csak derült égből villámcsapásként az ember friss vért fedez fel a vécépapíron. Mi lehet ez? Lázasan kezd kutatni az interneten, talál is néhány komoly betegséget hasonló tünetekkel, pedig a problémát az esetek elsöprő többségében az amúgy viszonylag ártalmatlan, könnyen kezelhető, mégis sok kellemetlenséget okozó aranyér okozza.

Az adatok szerint a várandós nők egyharmadát-egynegyedét érinti a probléma, mégis alig hallunk róla. Ennek oka valahol érthető: senki nem osztja meg szívesen a nagyvilággal, ha végbéltájon tapasztal kellemetlen tüneteket. Ugyanezen okból sokan még az orvosnak sem számolnak be róla. A nők ezen a téren sokszor jóval szégyenlősebbek a férfiaknál: az, aki a nyilvános mosdót sem látogatja meg szívesen, mert akkor „mindenki tudni fogja, mit csinál”, nehezen nyílik meg még az orvosnak is az ilyen jellegű panaszairól.

Pedig attól, hogy nem beszélünk róla, még rengeteg nő szenved az égető, szúró, néha fájdalmasan kitüremkedő, esetleg vérző aranyeres csomóktól. Kellemetlen velük a járás, normálisan ülni szinte lehetetlen, a vécére járás pedig… szinte elviselhetetlen. Pedig a várandósság alatt kezdődő, és gyakran a szülés után is megmaradó aranyeres panaszokra van gyógymód.


Miért fordulnak elő aranyeres panaszok a terhesség alatt?


Ez több okkal is magyarázható. Egyrészt a megnövekedett testsúly miatt a végbél érpárnái fokozott nyomásnak vannak kitéve, emellett fokozódik az alhasi véráramlás, romlik a keringés. A növekvő terhelés okolható a lábakon gyakrabban megjelenő visszerekért is.

A másik gyakori probléma a terhesség során fellépő renyhe bélműködés, ami székrekedést eredményez. Ilyenkor fokozott nyomásnak lesz a végbél kitéve, a vécén történő erőlködés pedig súlyosbítja is az aranyeres panaszokat.

A hatalmas erőkifejtéssel magyarázható, hogy szülés után a már eleve meglévő aranyeres krízis gyakran súlyosbodik is.


Az aranyeres problémák megelőzése szülés előtt és után


A következőkkel próbálhatod megelőzni a kellemetlen tünetek kialakulását:

 

  • Fogyassz sok rostot, gyümölcsöt és nagy mennyiségű folyadékot, hogy megakadályozd a székrekedést!
  • Szintén segít a szorulás megelőzésében, ha amint ingert érzel, lehetőség szerint rögtön elmész a vécére, és nem „tartogatod” hosszú ideig.
  • Ha mégis szorulásod lesz, hamar kezeld természetes módszerekkel (például útifű maghéj, zabkorpa). A hashajtó lekvárokkal legyél óvatos, nem mindegyik alkalmas kismamák és szoptató anyák számára!
  • Az ülő életmód kedvez az aranyeres csomók kialakulásának. Hacsak nem kifejezetten ellenjavallott, mozogj sokat: legalább egy kis sétát iktass be minden nap.


A kellemetlen aranyeres tünetek kezelése


Gyakran hiába minden megelőző intézkedés, kialakul az aranyér. Terhesség és szoptatás alatt különösen óvatosnak kell lenni a kezelési módokat illetően, ezért bármilyen szer használata előtt kérd ki az orvos tanácsát!

  • Alkalmazhatsz természetes módszereket, gyógynövényes ülőfürdőt, ha az orvos megengedi (közvetlenül szülés után valószínűleg erre nem lesz mód).
  • A vény nélkül kapható kenőcsök általában használhatóak terhesség alatt és közvetlenül szülés után is. Érdemes olyat keresni, amely kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz.
  • Az aranyeret tisztán kell tartani, így fontos a székletürítés utáni mosakodás vagy legalább a nedves törlőkendő használata.
  • A vécépapírral a területet ilyenkor nem szabad dörzsölni,
  • Súlyos esetben gyakran csak a műtét jelt megoldást.

Bármi is legyen, a legfontosabb észben tartanod: panaszaid mindennaposak, semmi szégyellni való nincs bennük. Orvosod is már számtalan esetben találkozott ezzel a jelenséggel, és szakmailag felkészült válaszokat fog adni a kezelést illetően.

További információk: https://reparon.hu/reparon-herbal/

Kép: philm1310 / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja