SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A koronavírusról orvosi szemmel

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2020-02-17
A Wuhanból származó új koronavírus (2019-nCoV) jelenleg aggodalomra ad okot az orvosi közösségben, mivel a vírus terjed az egész világon. A 2019. december végén történt azonosítása óta a Kínából más országokba behozott esetek száma növekszik, és az epidemiológiai kép napi szinten változik. Jelenleg egy olyan Ázsián kívüli 2019-nCoV-fertőzés esetről számotak be, amelyben úgy tűnik, hogy a fertőzés az indexált beteg lappangási (inkubációs) periódusa alatt történt.
A koronavírusról orvosi szemmel

Egy 33 éves, egészséges német üzletember (1. beteg) torokfájással, hidegrázással és myalgiákkal kereste fel kezelőorvosát 2020. január 24-én. Másnap 39,1 ° C (102,4 ° F) láz és produktív köhögés jelentkezett nála. A következő nap este már jobban érezte magát, és január 27-én ment vissza dolgozni.


Koronavírus kialakulása
1. ábra. A tünetmentes 2019-CoV-fertőzéses egyénekben a  betegség tüneteinek kialakulása  Németországban

A tünetek megjelenése előtt január 20-án és 21-én egy kínai üzleti partnerrel történő találkozón vett részt Münchenben. Az üzleti partner, egy sanghaji lakos január 19. és 22. között látogatott Németországba. Ekkor még jól volt, és nem mutatta fertőzés jelét vagy tünetét, de később, miután visszatért Kínába, január 26-án pozitív tesztet mutatott a 2019-nCoV-ra (az 1. ábrán szereplő beteg indexe).

Január 27-én értesítette a társaságot betegségéről. Megkezdődött a kapcsolattartás nyomon követése, és a fent említett kollégát továbbküldték a müncheni Fertőző Betegségek és Trópusi Orvoslás osztályához további értékelés céljából. Nem jelentett korábbi vagy krónikus betegségeket, és a tünetek megjelenése előtt 14 napon belül nem volt külföldi utazása.

Két orrdugós tamponból és egy köpetmintából nyertünk pozitív eredményt a 2019-nCoV vonatkozásában kvantitatív fordított transzkriptáz – polimeráz-láncreakció (qRT-PCR) vizsgálattal.  A molekuláris módszerrel (qRT-PCR) történt nyomon követése a következő napokban a váladékában magas vírusterhelést mutatott, melynek mennyisége 10 8 milliliter volt, az utolsó elérhető eredmény január 29-én volt. Január 28-án a társaság három további alkalmazottja pozitív eredményt mutatott a 2019-nCoV tekintetében (az 1. ábrán 2–4 beteg).
Ezen betegek közül csak a 2. beteg volt kontaktusban az indexben szereplő pácienssel; a másik két beteg csak az 1. beteggel volt érintkezésben. Az egészségügyi hatóságokkal összhangban az összes 2019-nCoV-fertőzésben részesülő beteget klinikai megfigyelés és izolálás céljából egy müncheni fertőző betegség osztályba engedték be. Eddig a négy megerősített beteg közül egyik sem mutatott súlyos klinikai tüneteket.

A 2019-nCoV fertőzés ezen eseteit Németországban diagnosztizálták, és Ázsián kívül terjesztették. Figyelemre méltó azonban, hogy a fertőzés úgy tűnik, hogy átkerült az indexált beteg inkubációs periódusa alatt, akinek a betegség rövid volt és nem specifikus.  
Az a tény, hogy a tünetmentes személyek a 2019-nCoV fertőzés potenciális forrásai, indokolhatja a jelenlegi kitörés átviteli dinamikájának újraértékelését. Ebben az összefüggésben a 2019-nCoV kimutatása és a nagy köpet-vírusterhelés egy felépülő betegnél (1. beteg) aggodalmát kelti a 2019-nCoV hosszú távú elszaporodása után a gyógyulás után. Ennek ellenére a qRT-PCR-en kimutatott 2019-nCoV életképességét ezen betegnél a vírustenyésztés révén továbbra is bizonyítani kell.

Ezen aggodalmak ellenére mind a négy, Münchenben megfigyelt beteg enyhe tüneteket szenvedett, és elsősorban közegészségügyi okokból kerültek kórházba. Mivel a kórházi kapacitások korlátozottak - különös tekintettel az influenza-szezon egyidejű csúcspontjára az északi féltekén -, kutatásra van szükség annak meghatározására, hogy az ilyen betegek megfelelő iránymutatással és felügyelettel kezelhetők-e a kórházon kívül.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: DarkoStojanovic / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja