SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megállni, míg nem késő

Csapocska Mónika [cikkei] - 2019-10-28
A negyven körüli, kifejezetten szép, többdiplomás, tanárként dolgozó, látszólag stabil munkahellyel rendelkező, kiegyensúlyozott családi életet élő nő aggodalmat sugárzó tekintettel meséli, hogy válságban az élete. Olyan, mintha semmi sem lenne a helyén. Üres a munka, üres a párkapcsolat, szabadidős tevékenységekhez sem ideje, sem kedve. Megakadt, fásult, elvesztette a kapcsolatot önmagával.
Megállni, míg nem késő

Nem talál értelmet a megszokott elfoglaltságokban. Viszont azt sem tudja, helyettük mi volna jó. Nincs igénye kapcsolódni sem rokonaival, sem barátaival, legszívesebben elmenne a világ végére, remetének. Nem depressziós, de elveszettnek érzi magát.

Az a hajszolt mód, ahogyan él, megfeledkezve a saját teste, lelke igényeiről, manapság nem számít ritkaságnak. Sőt, szinte ez a természetes. Talán mi magunk is épp ebben élünk. Munkába rohanni, minél több feladatot határidőre elvégezni, a főnök, a cég, a partner igényeinek megfelelni, kiválóan teljesíteni dolgozóként, társként, szülőként. Nem-et soha, vagy csak ritkán mondani, az elviselhetetlen munkakörülményekhez alkalmazkodni, a végletekig kizsigerelődni. Egész nap kapkodni, ételt, italt, sebtében, vagy sehogy sem fogyasztani, este holtfáradtan ágyba zuhanni. Aztán forgolódva töprengeni azon, hogy csupán ennyi az élet, mi értelme, van-e egyáltalán értelme? Meg azon, hogy mi lehetne helyette, lehetne-e más? Reggel nyúzottan ébredni, és folytatni ott, ahol előző nap abbahagytuk a hajszát.
 

Hosszú távon ez lehetetlen.
 

Ha nem látjuk meg, mi történik velünk, mily mértében semmibe vesszük magunkat, előbb utóbb vagy lelkileg, vagy testileg betegszünk meg. Innen sokkal nehezebb újra talpra állni.

Időben észrevéve a folyamatot, nem szükséges a lejtő legaljáig eljutni. Akiben van elég akaraterő, és tudatosság, önállóan, önsegítő módszerekkel, technikákkal is ki tud lábalni belőle, nem kell eljutni a teljes kiégésig. Viszont sokszor jól jöhet egy értő, támogató szakember, legyen az pszichológus, életvezetési tanácsadó, kineziológus, családállító, vagy más, hagyományos, vagy alternatív terapeuta. Kinek ki a megbízható forrás. Lényeg, hogy támogatva, rámutatva az élet meglévő, és még megtalálható szépségeire, a fókuszt a negatív gondolatok felől segítsen áthelyezni a pozitívakra.

A gödörbe vezető úton nehéz elhinni, hogy hasznosak, értékesek, szerethetőek vagyunk, és megérdemeljük az odafigyelést, leginkább saját magunktól. De ahogy rálépünk az útra, formálódni kezdünk, sorra nyitjuk meg a lehetőségeket magunk számára. És a világ is változni kezd körülöttünk. Egyre könnyebb felfedezni a szépséget, a csodákat kívül és belül.

Fenti hölgy életvezetési tréner (life coach) támogatásával halad önmaga felé. Fél éven belüli kitőzött célja, hogy visszataláljon önmagához. Apró lépéseket talál ki a saját maga által megtervezett folyamatban. Csupa olyan dolgot, amiben örömét lelheti, és mindig csak annyit, amennyit jó érzéssel el tud vállalni. Jógázik, kirándulást, táncot, énidőt szervez magánk. Vannak új élmények, amelyekről ragyogó szemmel mesél. Újabb és újabb ötletei születnek, hogyan kerülhet egyensúlyba, és hogyan lehet újra élete kormányosa. A döntéseket egyedül hozza meg, a coach a folyamatban kísérő, figyelő, jelző útitárs.

 

Kép: ivanovgood / pixabay


Kapcsolódó cikkeink:

Indexkép: Cristina Conti / shutterstock

 

Csapocska Mónika


Csapocska Mónika
szociálpedagógus, life coach

Elérhetőségeim:
E-mail: csapocska.monika@freemail.hu
Honlap: http://csapocskamonika.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja