SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A hajhullásban atkáknak is lehet szerepük!

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2013-03-07
Az ember hátán valósággal feláll a szőr, ha elolvassa azokat az orvosi cikkeket és a bulvársajtóban megjelent írásokat, amelyek a hajhullást kiváltó "férgekről" helyesebben atkákról megjelentek.
A hajhullásban atkáknak is lehet szerepük!

Mi a „demodex folliculorum"?
Mindenekelőtt nem egy ismeretlen féregről szó, mert már a XIX. században leírták. A pontos szakmai nevén „demodex folliculorum” egy apró, nyolclábú atka, amely 0,1-0,4 milliméter hosszúságú állat (1. ábra) amely beépül a hajtüszőkbe és elszívja a táplálékot, ezzel a haj szerkezetének károsodását okozza, végső soron ritkuló, egészségtelen hajat, hajvesztést és gyulladást okoz a környező szövetekben (2. ábra).

 

(1. ábra) A nyolclábú atka képe (2. ábra) Az atka a szőrtüszőben (nyilak jelzik)

 
A demodex teljes életciklusát a gazdaszervezeten élősködve tölti. Igen gyorsan szaporodik, egy alkalommal 12-14 petét rak le a hajtüszőkben, és a faggyúmirigyekben. Az atkák növekedése következtében a pórusok eltömődnek, és fertőzés alakul ki a környékükön. Teljesen kifejlődve az atkák elhagyják fészküket, párosodnak, és új tüszőben rakják le a petéiket, mely ciklus 14-28 nap között zajlik le. Napközben az atkák a tüszőkben maradva annak fehérjéit, táplálékait eszik, éjjelenként a fejbőrön párkereső útra szélednek, és intenzív mozgásukkal irritálják az idegvégződéseket, ami a fejbőrön viszkető érzést okoz. Ráadásul  az atkákon számos baktérium is lehet, amely további fertőzés forrást és károsodást okozhat. A fejbőrön kívül a szemhéjakon, szempillákon, az arcon is megtelepednek és idült gyulladást, esetleg bőrdaganatot („basaliomát”) okozhatnak.

A demodex terjedése:
Ez az atka érintkezéssel terjed az egyik gazdaszervezetről a másikra. Leggyakrabban éjszaka történik a fertőzés, amikor az alvás időszakában párnánkra kerülve, lassan mozogva a mellettünk fekvő házastársat fertőzhetik.  A másik gyakori ok a közös fésű használat lehet. Hazai adatok szerint a fertőzöttek aránya eléri, ill. meghaladja a 40%-ot.

Diagnózis, gyógyítás és megelőzés:
A diagnózis a klinikai tünetek mellett a fejbőr váladékának mikroszkópos vizsgálatából áll. Jóllehet ez az eljárás viszonylag egyszerű, annál nehezebb a gyógyítás. Ugyanis a Demodex nagyon ellenálló különböző vegyszerekre és gyógyszerekre egyaránt. A kezelésnek több formája lehetséges.  A legújabb ismereteket ez év januárban megjelent közlemény foglalja össze (Int J Infect Dis. 2013 Jan 4. pii: S1201-9712(12)01315-X. doi: 10.1016/j.ijid.2012.11.022. [Epub ahead of print] Salem DA, El-Shazly A, Nabih N, El-Bayoumy Y, Saleh S.: Evaluation of the efficacy of oral ivermectin in comparison with ivermectin-metronidazole combined therapy in the treatment of ocular and skin lesions of Demodex folliculorum).  A kezelések közül az ivermectin és a metronidazol, ill. ezek kombinációja kecsegtet eredménnyel. Kedvező eredményt írtak le a TTO (tea  tree oil) tartalmú samponról is.

Megelőzés:
Gyakran hangsúlyozzuk ennek fontosságát. Ez ebben az esetben különösen fontos. Ismert, hogy az atka általában valamilyen endokrinológiai vagy immunológiai ok miatt legyengített szervezetet támad meg. A haj növekedésének több fázisa ismert (3. ábra).  Az itt felsorolt okok külön-külön és együttesen is eredményezhetik a bőr és ezen belül a hajhagymák ellenálló képességének csökkenését. Ezáltal egy ördögi kör alakulhat ki. A pajzsmirigy autoimmun gyulladásában szenvedő egyén vérében csökken a hormonok szintje, a megjelenő antitestek károsítják a hajhagymákat, amelyek ellenálló képessége tovább romlik. Tehát ezért fontos, hogy kiderítsük azokat a kiváltó okokat, amelyek a fertőzéshez vezethetnek.

Mit érdemes megvizsgálni:

  • A szervezet hormonális státuszát (pajzsmirigybetegségek)
  • Női és férfi hormonok szintjét
  • Az immunológiai státuszt (Van-e immunhiányos állapot? Van-e autoimmun betegség?)
  • A nyomelemek és vitaminok (D vitamin) szintjét

A megfelelő immun- és endokrin egyensúly, a stressz feldolgozása kellő védelmet jelent a fertőzéssel szemben.

(3. ábra)

 

(4. ábra) Kezelés előtt (5. ábra) Kezelés után
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja