SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Minőségi hibákat tárt fel a Szupermenta száraz macskaeledel tesztje

Családinet [cikkei] - 2020-11-18
Ismét egy különleges termékkör, a száraz macskaeledelek vizsgálatát végezte el Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 42 tesztelt termékből 18 nem felelt meg az előírásoknak. Minőségi kifogás miatt 17, jelölési hiányosság miatt 1 terméknél indult hatósági eljárás. Megnyugtató azonban, hogy biztonsági szempontból mindegyik száraz macskaeledel termék megfelelő volt.
Minőségi hibákat tárt fel a Szupermenta száraz macskaeledel tesztje

A legújabb Szupermenta teszten 42 teljes értékű, száraz macskaeledelt ellenőriztek a Nébih munkatársai. A vizsgált hazai és külföldi gyártású termékek között marha- és csirkehúsos, valamint halas ízesítésű eledel is helyet kapott.

A Nébih laboratóriumaiban minőségi és biztonsági szempontból is ellenőrizték a terméktesztben szereplő macskaeledeleket. 

A termékek nyersfehérje-, nyersrost-, nyershamu-, összes nyersolaj- és zsírtartalmának vizsgálata során mindössze 1 termék nyersfehérje tartalma nem felelt meg a termék jelölésén feltűntetett értéknek. Azonban jó hír, hogy a nehézfém és mikotoxin szennyezettségre irányuló vizsgálatok alapján minden termék megfelelőnek bizonyult. 
 
A gyártók által garantált paraméterek közül a szakemberek ellenőrizték egyes aminosavak, vitaminok, valamint a makroelemek és mikroelemek mennyiségét is. Míg a termékek makro- és mikroelem tartalma minden esetben megfelelőnek bizonyult, addig a macskák számára nélkülözhetetlen aminosav, a taurin vizsgálati eredménye 9 termékben kevesebb volt, mint ahogy azt a jelölés ígérte. A vitamin-tartalom vizsgálata 7 macskaeledelben A-vitamin hiányt, további 2 eledelben A- és E-vitamin hiányt is kimutatott. 

Összesítve, míg biztonsági szempontból minden termék megfelelt az előírásoknak, addig minőségi hibák miatt összesen 17 termék esetében kellett intézkedni. 

A termékek jelölése miatt 1 termék esetében a takarmányjelölési előírásoknak nem megfelelő takarmány forgalmazása miatt indult hatósági eljárás.

Ezúttal sem maradt el a Szupermenta teszt kedveltségi vizsgálata, ahol szakértő és laikus résztvevők pontozták a termékeket. Az értékelés 5 szempont – csomagoláson feltüntetett információk, csomagolás, szag, állomány, szemmel látható idegenanyag szennyezettség – szerint történt. A „kedveltségi” vizsgálaton túl, a hivatal szakértői pontozással értékelték, hogy a csomagoláson feltüntetett garantált beltartalmi értékek milyen mértékben felelnek meg a laboratóriumi vizsgálatok során kapott eredményeknek. Így az összesített rangsor ezúttal a hatósági vizsgálat és a „kedveltségi” vizsgálat összesített eredményei alapján született meg.

A marhahúsos száraz macskaeledelek versenyében első helyen a Happy Cat Adult Sterilised Voralpen-Rind Teljes értékű eledel végzett. A csirkehúsos száraz macskaeledelek között az IAMS for Vitality Indoor prémium állateledel, míg a halas száraz macskatápok között a legjobbnak a Happy Cat Adult Atlantik-Lachs Teljes értékű állateledel bizonyult. 

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/macskasok-figyelem-elkeszult-a-nagy-szaraz-macskaeledel-teszt/

Forrás és kép: Nébih

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja