SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Életveszélyes "kutyameleg"

Családinet [cikkei] - 2018-07-13
A hőguta akár perceken belül halálhoz vezethet.
Életveszélyes "kutyameleg"

A klímaváltozás folyamatos veszélyt jelent a kutyákra, hiszen az egyre melegedő időjárás a tulajdonos pillanatnyi gondatlansága mellett akár az állat halálához is vezethet. Jó hír, hogy a hőguta kialakulása néhány alapvető óvintézkedés betartásával könnyedén megelőzhető.

A klímaváltozás drasztikus hatást gyakorol a hőmérsékletre, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint Európa 2000 óta számos extrém hőhullámot vészelt át. Mivel a kutyák az emberektől eltérően nem izzadnak, hanem lihegéssel csökkentik testhőmérsékletüket, a kutyák teste hamarabb felmelegszik, így már alacsonyabb hőhatás is káros lehet rájuk nézve.
 

Mi a hőguta?

A kutyák normál testhőmérséklete 38-39 Celsius-fok közé tehető.

  • Ha ez a hőmérséklet úgy emelkedik, hogy az állat nem képes magát lehűteni, akkor dehidratációhoz és a vér besűrűsödéséhez vezető kémiai reakciók indulnak be, ez az állapot pedig vérrögképződést és korai sejtvesztést idézhet elő.
  • Ha az állat testhőmérséklete eléri a 41 Celsius-fokot, akár az agy károsodása vagy a létfontosságú szervek leállása is bekövetkezhet. Extrém esetekben a hőguta akár 10 perc alatt a kutya halálához vezethet.

"A legmelegebb napokon a megelőzés a legfontosabb. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül kutyánkat közvetlen napfénynek kitéve, bádogtetős ólban vagy autóban. Az évnek ebben a szakában naponta többször is biztosítsunk friss ivóvizet háziállatunk számára. A kint tartott kutyáknak mindig biztosítsunk árnyékos helyet vagy lehetőséget arra, hogy félig vízbe mártózhasson. A napi séták időpontjainak átszervezése is segítség lehet a nagy melegben: próbáljunk meg kora reggel vagy este sétálni menni, amikor már hűvösebb a levegő", mondta el Micha³ Ceregrzyn, az MSD Animal Health technikai igazgatója.
"Nyáron a forró talaj megégetheti kutyánk tappancsait, így inkább az árnyékos zöldterületeket részesítsük előnyben a betonnal, homokkal, köves területekkel szemben. Ebben az időszakban fordítsunk kiemelt figyelmet a nyomott orrú kutyafajtákra (bulldogok, mopsz), számukra a légzés és a testük lehűtése még normál időjárási viszonyok között is nehézségekkel járhat", tette hozzá a szakértő.
 

A túlmelegedés visszafordítható, de csak egy bizonyos pontig

A hőguta tünetei egyértelműen jelzik, hogy az állatnak szüksége van-e segítségre. Ha egy kutya le akarja hűteni magát, erősen zihálni kezd és a pulzusa emelkedni kezd. Érdemes az állat szájába is belenézni: ha az általában világos íny sötétvörös lesz, az állat nagy valószínűséggel hőgutát kapott. A hőguta további gyakori jelei a megnövekedett nyáladzás, hányás vagy hasmenés. Sok esetben a hőguta gyengeségben, szédülésben, görcsökben is megmutatkozhat.

Ha a fent említett tünetek valamelyikét tapasztaljuk, kezdjük meg az állat hűtését és forduljunk állatorvoshoz.

Kutatások bizonyítják, hogy azoknak a hőgutás kutyáknak, akiket a gazdájuk az állatorvosi vizsgálat előtt már hűteni kezdett, jobbak a túlélési esélyei. A hűtéshez vigyük az állatot napfénytől védett területre, például egy pincébe vagy légkondicionált szobába. Ha a kutya nem akar inni, próbáljuk egy szivaccsal a száját és a nyelvét benedvesíteni, illetve, érdemes a túlmelegedett állatot nedves törülközővel is betakarni. Mivel a hőguta számos komplikációval járhat, ne csak akkor forduljunk állatorvoshoz, ha a hűtés következtében nem tapasztalunk gyors javulást az állat állapotában: szakszerű kezelés hiányában még a korai, megfelelő hűtési folyamat ellenére is 50 százalék lehet a halálozási arány, hasonlóan az emberi hőgutás esetekhez.
 

Soha ne hagyjuk a kutyát az autóban!

Egy gyors bevásárlás alkalmával a kutyát a kocsiban hagyni kézenfekvő megoldás lehet, azonban súlyos következményekkel járhat.
"Egy 30 Celsius-fokos meleg napon az autó levegője 10 perc leforgása alatt akár 70 Celsius-fokra is felmelegedhet. Ez a magas hőmérséklet nem kevés szenvedéshez és perceken belül akár az állat halálához is vezethet", mondta el Micha³ Ceregrzyn, az MSD Animal Health technikai igazgatója.
"Ha egy kutyát bezárva találunk egy autóban, a tulajdonos elérése érdekében azonnal keressük fel a parkolóház vagy bevásárlóközpont vevőszolgálatát. Ha perceken belül nem járunk sikerrel, hívjuk fel a rendőrséget szakszerű segítségért, időközben pedig készítsünk néhány fotót az autóról, amelyen jól látható a rendszámtábla. Mivel a hatályos magyarországi törvényi előírások szerint gerinces állatnak szándékos szenvedést okozni bűncselekmény, a fotók bizonyítékként szolgálhatnak a büntetőeljárás során. Természetesen a fotókat ne osszuk meg közösségi média felületeinken a személyes adatok megfelelő védelme miatt", tette hozzá Micha³ Ceregrzyn.

Indexkép: pixabayStockSnap

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja