SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Testbeszéd és a sírás típusai csecsemőkorban: 16 jel, hogy jobban értsd a babádat

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-06-29
"Bárcsak el tudná mondani, mi a baja!" - sóhajtanak fel a friss szülők, amikor hiába próbálják síró babájukat nyugtatgatni, minden kísérletük kudarcba fullad. Az alábbiakban összefoglaljuk a különböző sírásfajtákat, a testbeszéd típusait és a baba által kiadott hangokat, amelyek ismeretével talán sikerül egy kicsit kiigazodni a csöppségen.
Testbeszéd és a sírás típusai csecsemőkorban: 16 jel, hogy jobban értsd a babádat


A sírás típusai

Első hónapjaiban a baba kizárólag sírással kommunikál: így tudatja, ha éhes, ha álmos, ha kényelmetlenül érzi magát vagy ha fájdalmai vannak. A sírás azonban nem minden esetben egyforma, és a gyakorlott szülő egy idő után többé-kevésbé sikeresen meg tudja állapítani a probléma okát.


„Anya kell!”

A baba evolúciós öröksége, hogy nem érzi magát egyedül biztonságban. Vannak köztük olyanok, akik egy darabig elvannak magukban, egy idő után azonban mindegyik csecsemőn kitör az anyahiány, és karba kívánkozik.

A sírásuk ebben az esetben szakaszos: 5-6 perc kitartó hívás után nagyjából 20 másodperc szünet következik, amikor arra várnak, érkezik-e a segítség. Ezt ismételgetik egy ideig, és ha nem jön válasz, a sírás folyamatossá válik.

Anya kell

"Anya, gyere!"
Kép: Ben_Kerckx / pixabay


„Éhes vagyok!”

Úgy kezdődik, mint az „anya kell”! sírás, azonban ha rövid időn belül nem érkezik rá válasz, hamar hisztérikussá válhat. A baba közben mozgatja ide-oda a fejét vagy cuppog a szájával.


„Valami fáj!”

A fájdalmas sírás monoton, hangos és folyamatos, a fájdalom erősödésével pedig rövid szakaszokra hisztérikussá válhat. Komolyabb betegség esetén, ha már nagyon elgyengült a baba, a sírása is halk, erőtlen nyöszörgéssé válik.


„Kényelmetlenül érzem magam!”

Sok minden okozhat fizikai kényelmetlenséget a babának: teli pelus, nem megfelelő hőmérséklet (melege van vagy fázik), sőt az is gyakori, hogy a vizelet- és székletürítés vagy akár a gázok távozása is megzavarja. Az sem ritka, hogy a baba fruszrált vagy unatkozik, és ezt jelzi is.

Sírása ilyenkor ideges és szakaszos, gyakran nyöszörgő.

Kényelmetlen sírás

A kényelmetlenséget jelző sírás ideges és szakaszos
Kép: jennyfriedrichs / pixabay


„Álmos vagyok!”

Nem minden baba képes önállóan elaludni akkor sem, ha álmos. Ilyenkor nyöszörögve sír, közben ásítozik, fülét, szemét birizgálja.


A baba által kiadott hangok

Egy ausztrál gyermekorvos, Priscilla Dunstan több mint húsz éven keresztül vizsgálta, milyen hangokat adnak ki a babák egyes szituációkban. Úgy tapasztalta, hogy az első időszakban ezek a hangok leginkább a fizikai folyamatokhoz köthetők, de 4 hónapos kortól már kommunikálni is szeretnének a csecsemők. Ha időben felismerjük ezeket, akár a sírást is megelőzhetjük általuk:


„Neh – éhes vagyok."

Az éhes baba a szopóreflex hatására a nyelvét a szájpadlásához nyomkodja.


„Eh – büfizni fogok.”

Ez a hang akkor keletkezik, amikor levegő kezd kiáramlani a baba nyelőcsövéből, amelyet reflexszerűen igyekszik kiengedni a száján.


„Ooohh – fáradt vagyok”

Ásítás előtt a csecsemő összegyűri az ajkait, ami ezzel a hanggal jár.

Álmos baba

Ásítás előtt a baba hangokat ad ki az ajkaival
Kép: tung256 / pixabay


„Heh – kényelmetlenül érzem magam.”

A baba izeg-mozog a fizikai kellemetlenség megszüntetése érdekében, közben enyhén nyitva tartja a száját, amit a mocorgás hatására ilyen hangok hagynak el.


„Íííh – fáj a hasam!”

Ezzel a hanggal ösztönösen a gázoktól való megszabadulást és a hasfájás csillapítását próbálja elősegíteni.

Hasfájós sírás

A hasfájós sírás éles, sikításra hasonlít
Kép: taniaVdB / pixabay


Testbeszéd


Hátrahajlik

Kéthónaposnál fiatalabb babák, ha jóllaktak, ösztönösen hátrafeszítik a testüket, ezzel jelezve, hogy tele a pocakjuk. Ha feltűnően gyakran fordul elő, refluxra lehet gyanakodni. Idősebb csecsemőknél ez a testtartás már inkább a fáradtság vagy a rosszkedv jele.


Lábát a hasához húzza

Hasfájásra utal, a baba így szeretne a gázoktól megszabadulni, és enyhíteni a kínokon.

Hasfájás

A hasfájós baba a lábait a hasához húzza
Kép: kitiele / pixabay


Rázza a fejét

Önmaga lenyugtatására használt, ringató mozdulatsor, rendszerint akkor, ha álmos, esetleg ha idegenekkel van körülvéve.


Fülét markolássza

Néha fáradtságot jelent, néha azonban csak annyit, hogy a baba épp a saját testével ismerkedik. Ha azonban sokat kapkod a füléhez, közben pedig sír, fájdalomra is utalhat, keressetek fel orvost!

Fülét markolássza

A fül birizgálása az álmosság jele de sima játék is lehet
Kép: woodypino / pixabay


Karját a fülei mellé csapja

Az ijedtség jele. Hirtelen hanghatás, felriadás, éles fények váltják ki ezt a reflexet.


Összeszorítja az öklét

Az éhség jele. Ha idejében észreveszed, megelőzheted a sírást. Ezzel szemben a nyitott tenyér arra utal, hogy jóllakott.

Ökol

Az ökölbe szorított babakéz az éhség jele
Kép: TanteTati / pixabay

Kapcsolódó cikkeink:

Borítókép: carmenclariej / pixabay

 

A cikket lektorálta:

Makay Zsuzsa

Makay Zsuzsa

 

Védőnő, családterapeuta

 
 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja