SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért sír a baba alvás közben?

Dr. Dénes Ivett [cikkei] - 2020-04-21
Szerintem nincs olyan szülő, aki ijedten ne riadt volna már fel arra, hogy a babája sír az éjszaka közepén. Miért sír? Mi a baj? Mit tegyek vajon?
Miért sír a baba alvás közben?

Még mielőtt cselekednénk, először keressük meg a kiváltó okokat.

 

Nézzük tehát az okait, amiért egy gyermek sírhat alvás közben:

 

1. Első és talán legnyilvánvalóbb ok az éhség

Jelez a gyermek pocakja, hogy itt az idő enni! Néhány baba fel sem ébred teljesen ilyenkor, könnyen előfordulhat, hogy félig alszik, de ugyanolyan lelkesen eszik, mint napközben. Amint teli a pocakja, már alszik is tovább, mintha mi sem történt volna.


2. Alvási ciklusok változása

A babák alvása szakaszokból áll, folyamatosan váltakoznak a felületes és a mélyebb szakaszok. Ilyenkor gyakran mocorognak az ágyban vagy rosszabb esetben felsírnak. Általában maximum 5 percig tart ez a váltás, de előfordulhat, hogy picit hosszabb. Ha a baba azonban ezután probléma nélkül alszik tovább, nem kell aggódni. Ha azonban a szokásos 2-3 ilyen alkalom helyett többször sír fel az éjszaka, újra kell(ene) gondolnod a napirendjét, az alvás körülményeit, vagy a változásokat az életében.


3. Lázas a pici vagy jönnek a fogai

Ha a baba nem érzi magát jól alvás közben - ilyen ok lehet a láz és a fogzás -, akkor bizony jelezni fog, hogy valami baja van. Láz esetén konzultálj a gyermekorvosával arról, mi a legmegfelelőbb mód arra, hogy levidd a lázát, s hogy mikor szükséges a lázcsillapítás. A fogzás okozta fájdalom, gyulladás szintén kezelendő. Ha viszont már hetek óta meggyógyult a baba vagy kibújt a fogacska, de a helyzet mégsem javult, valószínű, hogy valami más van a nemalvásának hátterében.


4. Álmos

Nem kizárt az sem, hogy több alvásra van szüksége. Ha olyankor ébreszti fel valami a babát, amikor még nem ért véget az utolsó alvási ciklusa, ő bizony jelezni fog, hogy még aludna. Hogyan jelez egy pár hónapos baba? Sír. Vagy mocorog. De inkább sír, az feltűnőbb.  Bizonyára több pihenési időre van szüksége, mint azt mi gondoltuk.


5. Nem tud egyedül elaludni

Ha a picúr csak segítséggel tud elaludni. Talán ez a leggyakoribb oka, hogy sírnak a babák alvásidőben. Szükségük van arra a bizonyos dologra, amivel elaludtak. Legyen ez egy cumi vagy a te közelséged. Hogy ringasd, simogasd a hátát, vagy csak fogd a kis kezét. Honnan tudod, hogy ezért sír a babád? Hogy szinte azonnal visszaalszik, ahogy megkapta a szokásos segítséget.

Hogyan lehet orvosolni, ha sír éjszaka a gyermeked? Hacsak nincs szüksége a babának a segítségedre, akkor hagyd, hogy magától visszaaludjon pár percen belül. Ez akkor és csak akkor igaz, ha a sírás nem tart tovább néhány percnél, nem keserves, és fokozatosan csökken az intenzitása. Ha megfigyeled ezeket az éjszakai felsírásokat, a megébredések ütemét, menetét, pár nap alatt megértheted, mikor mi a baj. Azonban ha a baba azért sír, mert valami nem jó, akkor ne hagyd magára, ne várd tőle, hogy majd visszaalszik. Segíts neki megoldani a problémát és újra álomba szenderülni. Másnap pedig gondold át, milyen okai lehetnek a sírásoknak, ezeket hogyan tudod megelőzni, kivédeni.

Ha pedig nem boldogulsz egyedül, az ítélkezésmentes, támogató szakmai segítség elérhető számodra is.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Marvelmozhko / pixabay

Dr. Dénes Ivett


Dr. Dénes Ivett
orvos, bababarát alvás tanácsadó

Elérhetőségeim:
Email: info@anyagyere.hu
Honlap: www.anyagyere.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja