SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

És te mit csinálsz otthon, biztos tök jó ez a sok szabadidő?! - Anyák kedvenc kérdései I.

Majkut Sarolta [cikkei] - 2020-06-23
Egyszer én is feltettem ezt a kérdést egy kicsit másképp fogalmazva egy volt kolléganőmnek, mikor bejött hozzánk látogatóba a kislányával. Kissé ingerülten válaszolta, hogy a babával foglalkozik, amúgy meg mos, tereget, főz, és marhára nincs szabadideje.
És te mit csinálsz otthon, biztos tök jó ez a sok szabadidő?! - Anyák kedvenc kérdései I.

Akkor még nem teljesen értettem, hogy miért volt ez a reakciója... de mostanában nekem is picit felmegy az agyvizem, amikor az ismerőseim (főleg gyermektelenek) irigykedve mondják, hogy olyan jó nekem, hogy annyi időm van. Íme, egy átlagos napunk itthon!

Kezdem az éjszakákkal, hogy már itt kiderüljön, milyen remek programok várnak itthon anyaként (apaként is néha). Vigyázat, spoiler! Ha nincs gyereked, most sok új infoval leszel gazdagabb! :)

21:30 - 22:00 - altatás, szoptatással, énekléssel. Mélyalvási fázis kivárása - kb. 20 perc - után 10 kilós gyermek áthelyezése a kiságyába. Nyikorgó parkettán lábujjhegyen visszaosonni a saját ágyba.

22:15 - 22:30 - felsíró baba megnyugtatása puszival, énekkel, és/vagy ringatással/szoptatással

22:30 - 23:45 - felborult bioritmus miatt forgolódás az ágyban, érdekes és érdektelen cikkek átfutása telefonon, álomba szenderülés

0:39 - 1:17 - felsíró baba megnyugtatása ringatással/szoptatással, mert ilyenkor már nem segít a puszi és az ének. Mélyalvási fázis kivárása - kb. 20 perc - után 10 kilós gyermek áthelyezése a kiságyba.

1:19 - 3:40 - nyikorgó parkettán visszaosonni a saját ágyba, majd ismét álomba szenderülni.

3:40 - 4:50 - felsíró baba megnyugtatása ringatással/szoptatással. Miután nem sikerült, magamhoz venni az ágyba. Altatás szoptatással (máshogy nem sikerül, mert a simogatás nem elég, a cumit kiköpi, és a kiságyról hallani sem akar).

6:28 - 9:40 - félálomban időnként szoptatás, kisbaba mocorgásának, kézsuhintásának és rugdalózásának kivédése

9:45 - 10:20 - fitten, lendületesen ébredezem, szemem alatti bőröndöket összecsukom, majd viháncoló kisgyermekemmel játszom az ágyikóban. Az orrom, szemem és fülem egyre nagyobb erőhatásnak van kitéve, igyekszem kivédeni az érdeklődő ütlegelést és karmolást.

10:20 - 10:25 - fürdőszobai tevékenységek elintézése és öltözés

10:25 - 10:40 - kisbabám pelenkázása/átöltöztetése nappali játszóruházatba. Rúgások és karmolások kivédése a pelenkázóasztalról. Basszus, túl magasan van, mindig megállapítom. Hasra fordult gyermek visszaterelése kiinduló pózba. Pelenka kibányászása a baba szájából. Hasra forduló gyermek visszaterelése kiinduló pózba A fejen áthúzott ruhanemű okozta üvöltés kijátszása játékok és/vagy a pelenkázóasztalon található érdekességek közreműködésével.

10:40 - 11:35 - reggelim elkészítése, olykor fotózása, elfogyasztása. Mindeközben baba tízóraijának elkészítése, baba becsatolása az etetőszékbe, előke felkötözése. Saját reggelinkre ácsingózó baba etetési kísérlete. 1 kanál bent van. Elmélázó babánk figyelmének visszaterelése az evés felé. 2-3 kanállal megint sikerül. Arcán és kezén a pürét szétkenő baba ruházatának megóvása törölgetéssel. Majdnem sikerült. Nem gond, legalább megette a gyümölcspüré felét. A mi reggelink viszont közben kihűlt, de nincs is finomabb a hideg rántottánál. És a zsemlénknél. A babánknak is a zsemle ízlene jobban, hiszen le nem veszi róla a szemét. Néhány csócsálás után a zsemledarabok elborítják a környéket. Egy mikromennyiség a szájában marad. Ettől öklendezni kezd, hiszen a szilárd ételek még nem annyira tetszenek neki, csak az kell, ami nekünk. Baba megnyugtatása némi forralt/lehűtött vízzel és esetleg még 1-2 kanál gyümölcspürével. Nem, utóbbi nem kell. Megint én eszem meg a maradékot.

11:35 - 12:25 - ideje szundikálni egy kicsit. Persze nem egyedül, hiszen Anyával a legjobb. Lehetőség szerint szopizva, rajta. Anya ne mozduljon meg. Na jó, egy kicsit olvashatok. De ne a mobilon, azt inkább kiüti a kezemből. Az a könyv se jó, inkább megrágja. Oké, lassan álomba szenderül. Szerencsés esetben hagyja magát átrakni a kiságyba --> 10 kilós gyermek áthelyezése a kiságyba. Nyikorgó parkettán kiosonás a hálóból.

12:25 - 12:50 - ebéd elkészítése/melegítése és ebédelés

12:50 - 13:10 - spuri felsíró gyermekhez a hálóba, megnyugtatás utáni karonülés, ismerkedés a szobával, minél messzebbi tárgyakért nyúlás, mintegy kézi súlyzós edzést biztosítva Anyának.

13:10 - 13:50 - baba becsatolása az etetőszékbe. Ebédkéjének elkészítése: zöldség hámozása, megfőzése, pürésítése, hűtése. Nyűgösködő, éhes baba szórakoztatása tánccal, énekkel, játékokkal. Baba előkéjének felrögzítése, majd etetési kísérlet. 2-3 kanál után elmélázó baba figyelmének visszaterelése az étkeztetés folytatásához. Ez az étel nem kell. Nem ízlik neki a répa. Inkább valami más kellene. Basszus..basszus...basszus. Türelmetlen baba etetése melegített bébiétellel. Ez a zöldséges csirkés püré bevált, a felét megette. Közben úgy hallom, a másik oldalon valami elkészült.

13:50 - 14:05 - enyhe bukét árasztó kisded átpelenkázása. Rúgások és karmolások kivédése a pelenkázóasztalról. Basszus, túl magasan van ez az asztal. Hasra fordult gyermek visszaterelése kiinduló pózba. Kakis pelenka kommandós mozdulatokkal való eltávolítása, popó tisztára törlése. Hasra forduló gyermek visszaterelése kiinduló pózba A fejen áthúzott ruhanemű okozta üvöltés kijátszása játékok és/vagy a pelenkázóasztalon található érdekességek közreműködésével. Szerencsére a ruha ezúttal nem lett kakis.

14:05 - 14:20 - baba elhelyezése a biztonságot és kalandokat egyaránt nyújtó 8 elemből álló kiskarámban. Kúszás, kommandó, négykézláb hintázás fortélyainak elsajátítása. Mindeközben ebédmaradékok elrakása, edények, tányérok elpakolása mosogatógépbe. Ja, nem, először mosogatógép kipakolása, aztán a koszos edények elpakolása a mosogatógépbe. Mosogatógépben nem mosható edények, poharak elmosogatása. Konyhapult, asztal letörlése. Internetezés, emailek, satöbbi csekkolása, szórakozás, énidő. :D

14:20 - 14:22 - higiéniai szünet. Jajj, a babának pont most tűnt fel, hogy Anya nincs vele.

14:22 - 14:40 - enyhe szeparációs szorongást mutató baba megnyugtatása. Kislabda gurigatása a karámban, kúszás gyakorlása együtt.

14:40 - 14:55 - száraz ruhák összehajtogatása. Új adag bepakolása a mosógépbe.

14:55 - 15:20 - uzsonnaidő. Baba becsatolása az etetőszékbe, előke felrögzítése. Gyümölcs/gabonapép felkínálása babának. Nem, most nem kell. Inkább anya kell, meg a jól bevált szoptatás.

15:20 - 15:40 - szundikálás anyán. Anya keze ügyében lévő könyvet olvasgathat. Mobilt is. Szórakozás, énidő. Szigorúan a kanapéhoz szögezve, hiszen ilyenkor a kiságyban alvás tabu.

15:40 - 16:00 - pelenkázás, felöltözés sétához.

16:00 - 16:10 - baba menetfelszerelésbe öltöztetése sétához. 10 kilós baba - hordozóval együtt kb. 14 - lecipelése a lépcsőn. Táskák, babacuccok lecipelése a lépcsőn, második fordulóban. Babakocsi összerakása, cuccok bepakolása.

16:10 - 18:00 - baba sétáltatása a környékbeli utcákon. Remek szórakozás, sportolási lehetőség. Gyaloglás a betonon, szlalomozás a kátyúk között. Olykor olvasási lehetőség - leginkább, amikor már nem fagy kockára az ember a mínuszok miatt, és/vagy a baba hajlandó aludni hosszabban, nem mozgó babakocsiban is.

18:00 - 19:30 - apa hazaér a munkából, felhozza a mosást. Teregetés, bevásárlás kipakolása. Anya kimenőt kap/hat. Lehetőség a hajmosásra, sportra, barátokkal való kikapcsolódásra, kóruspróbára, ezek szabadon választott kombinációjára.

19:30 - 20:15 - vacsoraidő. Megterítés, felnőtt étkeztetés előkészítése. Baba vacsijának kotyvasztása, kedvenc bébipapi belapátolása. Kevés ellenállás miatti boldogságérzet. Ma is jól evett a gyermek. Férjjel, Apával együtt töltött romantikus percek a vacsoraasztalnál.

20:15 - 20:45 - fürdés előtti ceremónia. Baba őrzése a kinyitott kanapén, meztelenkedés okozta felfokozott forgási, kúszási kedv kordában tartása. Közös ének, gitározás, pisi szökőkút csodálása.

20:45 - 21:15 - relaxációs fürdés. Víz kipancsolása a babakádból, fejmasszázs és hajmosás okozta vidám percek átélése. Fürdővíz megkóstolása szigorúan felfedezési jelleggel.

21:15 - 21:30 - éjszakai ruházat felöltése. Apa szeánsza kisfiával. Mindeközben Anya szabadon választott programja: fürdőszobai tevékenységek, átöltözés, kulacs újratöltése éjszakai folyadékpótláshoz.

21:30 - JÓ ÉJSZAKÁT! A következő 2 órára...

Nos, mint látjátok, rengeteg programot rejt az anyaság, és az itthon töltött napok adta szabadidő. Ez egy átlagos nap, vannak ennél sokkal kevésbé szórakoztatóak is, és olyanok is, mint pl. ma, amikor 1,5 órát aludt a drága gyermek, míg én például megírtam ezt a remek bejegyzést.

Forrás: Shatz Kicsi Kincseim

Shatz

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: fancycrave1 / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja