Az első ország, ahol betiltják az eldobható pelenkákat

Kercsó Dorottya - 2019-06-27
A kis csendes-óceáni ország, Vanuatu a klímaváltozás egyik fő vesztese, ezért nem csoda, hogy itt léptek életbe a világ legszigorúbb környezetvédelmi rendelkezései is. Az eldobható műanyag zacskók és evőeszközök után hamarosan az egyszer használatos pelenkák is eltűnnek majd a szigetről - írja a The Guardian.
Az első ország, ahol betiltják az eldobható pelenkákat

Kevesen hallottak Vanuaturól, pedig több szempontból is érdemes lehet megjegyezni a nevét. Ezen a csendes-óceáni szigeten ma már nem lehet kapni műanyag szívószálat, ételhordót, tojástartót, művirágot, tányért és evőeszközöket – és hamarosan az eldobható pelenkák világa is véget ér. Az ország nagyon megszenvedi a klímaváltozást, ezért úgy döntöttek, nem engedhetik meg maguknak a továbbiakban azt a luxust, hogy minden ott élő csecsemő 1-2 tonna potenciálisan veszélyes hulladékot termeljen, mire szobatisztává válik.

Az országban nem mindenki fogadta kitörő örömmel az ötletet, mivel úgy gondolják, ez még több terhet ró az anyákra. Mike Masauvakalo külügyminiszter azonban bízik a nép józanságában: „Hosszú út áll előttünk. De ismerve az országomat, megbirkózunk vele” fogalmazott.
 

Mosható pelenkázás a 21. században

Az első eldobható pelenkát 1961-ben alkották meg Amerikában. Magyarországra először a Libero érkezett meg a nyolcvanas évek közepén, borsos ára miatt azonban kevesen használták, ők is inkább csak utazáshoz, kiránduláshoz. Egyébként a ma is ismert tetrapelenkába bugyolálták a babájukat, amelyre gumibugyit húztak, ami roppant kényelmetlen volt, de legalább valamennyire megtartotta a nedvességet. A pelenkákat lavórban főzték ki és éjszakáig vasalták. Többek között ez az élmény készteti még a mai nagymamákat is arra, hogy második gyermeküket váró lányukat, menyüket arra biztassák, gyorsan szoktassák bilire a nagyot – ők még teljes joggal emlékeznek úgy, hogy két gyerek pelenkázása embert próbáló feladat.

A kilencvenes években villámsebességgel terjedtek el az eldobható pelenkák, azonban a kétezres évektől a környezettudatosság jegyében ismét létjogosultságot nyert a mosható változat. Megdöbbentően sokan használnak hagyományos tetrapelenkát, amely a legolcsóbb megoldás, aki azonban ennél modernebb változatra vágyik, számtalan típus közül választhat. Az újfajta mosható pelenkák csinosak, nem túl nagyok, a használatuk pedig pont olyan egyszerű, mint az eldobhatóké. Tisztításuk mosógépben történik, vasalni pedig kifejezetten nem ajánlott őket.

Nem Vanuatu egyébként az első ország, ahol környezetbarát babagondozásra biztatják a szülőket. Finnország egy ennél sokkal kevésbé drasztikus, de azért egyértelmű jelzéshez folyamodott: a híres „babadobozba”, amelyben a csecsemő számára szükséges felszerelés van, és minden finn édesanya megkapja ingyen, néhány éve már mosható pelenkát tesznek az eldobható helyett.

Kép: PublicDomainPictures / pixabay

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.