Minél több ölelésben van része egy gyereknek, annál intelligensebb lesz!

Családinet - 2019-03-26
Fel kell venni a gyereket, ha sír, vagy sem? Az idők során ez a kérdés számtalan vitát szült már, van aki úgy tartja, hogy a gyereknek minél több ölelésre, és érintésre van szüksége, mások pedig inkább hagyják, hogy magától megnyugodjon a síró csecsemő.
Minél több ölelésben van része egy gyereknek, annál intelligensebb lesz!

Az Ohio-i Gyermekkórház által végzett kutatásban 125 gyerek vett részt, mely során a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a fizikai kontaktus, az érintés és az ölelés igencsak fontos a gyerek agyi fejlődése szempontjából.

Minél többet tartunk ölben egy csecsemőt, és minél többet simogatjuk, annál jobban fejlődik az agya. A koraszülöttek esetében a fizikai kontaktus még fontosabb szerepet játszott a fejlődésben. A mentális és fizikai fejlődésben igen fontos szerepet játszik az érintés, a simogatás, a mindkét szülővel való szoros kapcsolat kialakítása.

Ha lehet, minél többet simogassuk, vegyük fel, és öleljük a kisbabánkat, ezáltal hozzájárulhatunk a személyisége egészséges fejlődéshez, és a biztonságérzet kialakulásához. Ha a gyerek különböző érzékszervi problémákkal, valamilyen születési rendellenességgel küzd, akkor még nagyobb szerepet kap az érintés, simogatás, lazító masszázs, ölelés.

Ismerkedjünk meg az illóolajok, gyógynövények világával, hiszen a kellemes illatok csak fokozzák a fizikai kontaktus hatását. Ezek pedig később felnőttkorban pozitív és biztonságos életérzést fognak felidézni.

A stresszes helyzetekben, ha a gyerek nem kap egy biztonságos ölelést, akkor a szervezet a fizikai fájdalomhoz hasonló ingerekben részesül. Az anya ölelése nélkülözhetetlen az egészséges mentális és fizikai fejlődés érdekében.

Egy tanulmány alapján kimutatták, hogy a hippokampusz (a memória tárolásáért felelős terület) sokkal jobban fejlődik azoknál a gyerekeknél, akiknek elegendő ölelésben volt részük.


Babázol?

Jelöld a pici életének első 100 mérföldkövét, élményét, új tudományait tündéri, dekoratív kaparós plakáton! Kapard le, amit már tud, és írd be a dátumot, hogy mikor történt - így válik a szürke plakát napról napra egyre színesebb díszévé a lakásnak. :) Nézd meg közelebbről: Kaparós plakát - A baba első élményei

Kaparós plakát - A baba első élményeiről

Forrás: Filantropikum 
Kép: Riala / Pixabay

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.