SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

6+1 tipikus tanács kismamáknak, amit jobb, ha elengedsz a füled mellett

Németh Noémi [cikkei] - 2018-04-26
"Gyereket nevelni mindenki tud - kivéve az, akinek van." A várandósság hónapjai alatt minden irányból zúdulnak majd rád a tanácsok sokat látott nagymamáktól, többgyerekes anyáktól és kevésbé tapasztalt - gyerek nélküli - barátnőidtől is. Összegyűjtöttünk néhány tipikus tanácsot, amivel nem érdemes sokat foglalkozni.
6+1 tipikus tanács kismamáknak, amit jobb, ha elengedsz a füled mellett


1. Az anyai ösztön minden problémát megold

Az anyai ösztönök valóban átsegíthetnek a megoldhatatlannak tűnő helyzeteken is, megsúgják a megoldást még akkor is, ha az ellentmond minden ész érvnek - a gond csak az, hogy gyakran nem alakulnak ki a szülés pillanatában csak úgy varázsütésre.
Amikor hazavittük a kórházból a kisfiamat, az első napokban teljesen kiborultam. Fogalmam sem volt, miért sír, az a bizonyos hang mélyen hallgatott; ideges voltam, hogy valami baja van - ő pedig megérezte és átvette az idegességemet. Így fordulhatott elő, hogy néha már mindenki másnál megnyugodott, csak az én kezemben kezdett el sírni. Nesze neked, anyai ösztön! Sokat segített volna az akkori lelkiállapotomon, ha nem az zúdul rám minden irányból, hogy éreznem KELL a megoldást, tudnom KELL, mitől sírhat épp, már az első percektől kezdve, különben nem vagyok jó anya - ehhez a folyamathoz idő kell. Ha tudom, hogy másoknál is így telnek az első napok, rengeteg önmarcangolást és kétségbeesést spórolhattam volna meg magamnak - és a pici napjai is nyugodtabb hangulatban teltek volna.


2. Alkohollal és hintőporral kezeld a baba köldökcsonkját

Régen még ez volt a szokás, így valószínű, hogy sokan javasolják majd; ma azonban már azt mondják a szakértők, a köldökcsonknak mindössze annyira van szüksége, hogy tisztán és szárazon tartsd - a többit majd a természet megoldja. Ha így teszel, kisebb a fertőzés esélye és a gyógyulás is gyorsabban következik be.


3. Aludj, amikor a baba alszik

Persze, a többit meg megoldja a bejárónő. Ja, hogy nincs… amikor naponta 4 bodyt és megszámolhatatlan rongyot ér kisebb-nagyobb baleset, a nap felében mellszívót vagy épp cumit fertőtlenítesz, főznöd is kell, mert kell az energia a szoptatáshoz, szinte lehetetlen megoldani, hogy napközben is le tudj dőlni. Ráadásul egyáltalán nem leszel kipihentebb, ha te is lefekszel a picivel együtt aludni: egy kutatás eredménye szerint ugyanis a rendszeresen megszakított alvás fizikailag ugyanolyan kimerítő, mintha egyáltalán nem aludnánk! Sleep Medicine című lapban megjelent vizsgálat eredményei szerint a természetes alvásritmus felborítása kihat a hangulatunkra és a kognitív képességeinkre is. A súlyos alváshiány mindezek következtében azt okozhatja, hogy dühöt érezhetünk kisbabánk iránt, ami később lelkiismeret furdalásba torkollik és egy ördögi kör veszi kezdetét.


4. Vedd meg mind a 6347 dolgot, amikről a babakelengye listákon olvasol

Amikor az ember az első babáját várja, fogalma sincs róla, mi az, amire tényleg szüksége lesz, és mi az, ami abszolút felesleges tétel azon a - jó hosszú - babakelengye listán, amibe mindenhol belefuthatunk.

Még ha filléres tételekről lenne szó, csak legyintenénk utólag, de valójában több tízezer forintot spórolhatsz, ha nem vásárolsz meg mindent, amit csak látsz a listán, illetve ajánlgatnak a bababoltban. Nézd meg, mi az, amire valószínűleg sosem lesz szükséged: 15 felesleges dolog a babakelengye listán, amit nem kellett volna megvenned


5. Szoptass akár a tér közepén is / meg ne etesd nyilvános helyen!

A legtöbbet vitatott kérdés. Szoptathatunk-e nyilvános helyen vagy sem? Ha ránk hallgatsz, nem hallgatsz senkire: egyedül te tudod eldönteni, mi fér bele a komfortzónádba és mi esik azon kívül, és a baba igényeit is csak te ismered. Ha nyilvános helyen szeretnél - vagy kell - szoptatni, takard el magad egy kendővel és ne törődj másokkal: sokkal fontosabb a pici, mint bárki más véleménye! Ha viszont azzal piszkálnak, hogy miért nem szoptatod meg a nagykörút közepén is, ha pont akkor telt le a 3 óra, azt is engedd el a füled mellett és ne legyen lelkiismeretfurdalásod. Senkinek ne hagyd, hogy ráderőszakolja a véleményét, ha zavarban vagy a nyilvános szoptatástól. (A 3 óránkénti szoptatás ideje már amúgy is lejárt: átvette helyét az igény szerinti szoptatás).


6. Edd azt, amit a baba eszik

Nem sok anyát vonz a zöldség- és gyümölcspüré gondolata, ráadásul többféle tápanyagtól is elesel, ha csak azt eszed, amit a pici épp fogyaszthat az adott hónapban - amikre neked szükséged lenne, de ő még nem kaphat belőlük. Jobb megoldás, ha hétvégén előre főzöl pár adag ételt, amíg más is tud vigyázni a babára, aztán lefagyasztod és azt eszed hétközben.


+1: Amire viszont kevesen figyelmeztetnek…

Egy kisbaba érkezésével az egész addigi élet felborul, a szerepek pedig átrendeződnek. Anyává és apává váltok, de nagyon fontos, hogy ne hanyagoljátok el a párkapcsolatotokat! Miért válnak el olyan sokan épp akkor, amikor “sokkal boldogabbnak kéne lenniük”, mint azelőtt, hisz már családdá váltak? Olvasd el egy kisgyerekes anya fontos gondolatait! >> Miért megy tönkre olyan sok kapcsolat a gyerekek születése után?

Olvasd el ezt is! >> Ne válj el, tarts ki!

Indexkép: JÉSHOOTS / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja