SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy nap a legPICibbekért: november 17-e koraszülöttek világnapja

Családinet [cikkei] - 2017-11-21
A koraszülöttek világnapja alkalmából koraszülött központlátogatást, felújított intenzívosztály-átadást és játszóházas családi eseményt szervezett a KORE
Egy nap a legPICibbekért: november 17-e koraszülöttek világnapja

Minden 10. magyar gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. Erre a tényre, a sokakat érintő témára és a koraszülöttek, valamint az ő családjaik támogatásának fontosságára hívja fel a figyelmet a koraszülöttek világnapja. A világnap alkalmából a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) kórháziosztály-látogatást, családbarát koraszülött központ laktációs helyiség-átadást, valamint a koracsaládok kikapcsolódását, élmény- és tapasztalatcseréjét szolgáló játszóházas eseményt szervezett koraszülöttség-nagykövetek, perinatológusok, kórházigazgatók és támogatók, önkéntesek bevonásával. Emellett a lakosság figyelmének felhívása érdekében országszerte több épület is lila díszvilágítást kapott.

November 17-én pénteken fejeződött be a Semmelweis Egyetem I. sz. Nőgyógyászati és Szülészeti Klinika NIC részlegének, vagyis az ország legnagyobb betegszámú, és legsúlyosabb eseteket ellátó koraszülött intenzív osztályához tartozó helyiségének laktációs szobává alakítása, mely áttörés az osztály életében: a koraszülöttek édesanyjai a babájuk közelében fejhetnek, ami igazoltan – akár 25%-kal – növelheti az anyatejük mennyiségét. A koraszülött babák számára a legjobb prevenció és a legegyszerűbb gyógyszer az anyatej. A szoba hangulatában, színvilágában, dekorációjában is megnyugtató, reményt kínál és erőt ad amellett, hogy a fejést a megfelelő bútorzattal kényelmesebbé teszi.  A hazai koraszülött ellátás elkötelezett támogatója, a NaturAqua segítségével a KORE által szervezett adományt jelképező táblát átadó ünnepségen olyan gyermekek is részt vettek, akiket korábban ezen a részlegen kezeltek egészen PICi babaként.

Szintén pénteken a KORE szervezésével a Péterfy utcai kórház koraszülött központját is meglátogatták a koracsaládok, akik évekkel ezelőtt heteket-hónapokat töltötték korababájuk ápolásakor az osztályon. Emellett országszerte több Perinatális Intenzív Centrumot (PIC-et) is felkerestek az érintett családok, hogy megköszönjék a nővéreknek és orvosoknak a koraszülöttekért és családjaikért szívvel-lélekkel végzett áldozatos, türelmes munkájukat.

Pénteken sötétedéskor Magyarország ismert épületei a KORE közbejárásával lilába borultak: a lila színt, mely a koraszülötteket szimbolizálja, magára öltötte többek között ózdi, szentesi, százhalombattai építményeken kívül a budapesti Művészetek Palotája, a Budapesti Corvinus Egyetem C épülete és a Tüskecsarnok is. Szentendrén, Hatvanban és Szolnokon a Városházák váltottak lilára, míg Győrben a Jedlik Ányos híd, Debrecenben a Nagyerdei Víztorony, Miskolcon az Avasi kilátó, Pécsett pedig a TV torony kapott világnapi színt november 17-én.

Az aktivitások nem értek véget, szombaton a KORE az önkénteseket, koracsaládokat hívta meg egész napos eseményre: a Kölyökparkban így a felcseperedett koragyerekek önfeledt játéka mellett szüleiknek is lehetősége nyílt egy kis kikapcsolódásra a KORE önkéntes tagjainak szervezésében, valamint arra, hogy találkozzanak szülőtársaikkal, akik hasonló cipőben járnak vagy jártak, és megoszthassák egymással tapasztalataikat. A programon részt vett Kozma Orsi énekesnő és az ősszel negyedik életévüket betöltött ikerlányai is, akik a 34. hétre születtek meg. Jelen volt a játszóházban az ismert televíziós műsorvezető, Ada is, aki szintén érintett, hiszen idén 11 éves ikerfiai a vártnál hét héttel korábban jöttek világra, alig több mint másfél kilogrammos testtömeggel.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja