SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szobatisztaságra tanítás öt nagy kérdése

Engel Zita [cikkei] - 2015-03-02
Előbb-utóbb eljön az idő, mikor rájövünk, gyermekünk már készen áll arra, hogy a pelust a bilire cserélje. Ekkor el kell döntenünk, hogyan is csináljuk. Alább olvasható néhány hasznos tanács, melyeket megfontolva, megkönnyíthetjük ezt a nehéz és buktatókkal teli időszakot.
A szobatisztaságra tanítás öt nagy kérdése

Bili vagy WC?

A szobatisztaságra szoktatás egyik első lépéseként el kell döntenünk, hogy bilizni szeretne-e gyermekünk, vagy rögtön a vécét akarja használni. Érdemes hagyni, hogy a csöppségünk válasszon. Játszassuk el egy baba segítségével, hogy melyiket szeretné választani. Előfordul, hogy a gyerek túl nagynak, félelmetesnek tartja első körben a csészét, megijed, hogy beleesik. Előfordulhat az is, hogy mivel nem ér le a lába, nem tud kellően nyomni a nagydolga végzése során. Ugyanakkor ma már minden gyermekboltban lehet kapni vécészűkítőt és fellépő zsámolyt ezen problémák kivédésére. Azt se felejtsük el, hogy a biliről is át kell, hogy szokjon a vécére, ha rögtön ott kezdi, ezt az utat megspórolhatjuk. Arról már nem is beszélve, hogy a gyerek midig a szülőt utánozza, és ezért sokan természetesnek veszik a vécécsésze használatát.

Menetrend kontra spontaneitás

Gyermekünk személyiségének függvényében döntsük el, hogy egy kialakított, napi menetrendet követünk, vagy csak alkalomszerűen visszük gyermekünket a bilihez. Ha gyermekünk nyugodt természetű, eddig is rendszeres időközönként jött a széklete, érdemes egy napi menetrendet kialakítani. Ha még nem rendszeres a széklete, vagy természete szeszélyes, akaratos, akkor ez a ráerőltetett rendszeresség csak frusztrálni fogja, ilyenkor jobb, ha spontán, alkalomszerűen ül a bilire.

Reggel vagy este?

A biliztetés kezdetén elég naponta egy-két alkalommal leültetni picinket. A közvélekedés szerint reggel érdemes a nagydolgot megejteni, de ha gyermekünkre inkább lefekvés előtt jön az inger, akkor ne erőltessük a délelőtti időpontot. Biliztetés közben legyünk türelmesek, ha sokáig tart, olvassunk mesét neki, vagy adjunk oda egy olyan játékot, amivel csak akkor játszat. Ha fel akar kelni dolgavégezetlen, ne erőltessük, hadd menjen. Ha még nem rendszeres biliző, felesleges a reggel-estéhez ragaszkodni, inkább egy-egy sikeres, alkalmi akció után kérjük meg, hogy jelezze, mikor jön az inger legközelebb.

Gyorsan vagy lassan?

A legtöbb gyerek a szüleitől lesi el, a vécézés praktikáit. Még a pelenkás korszakában felkelti kíváncsiságát ez a fürdőszobai tevékenység, gyakran a szülők, nagytestvérek után megy, nézi, lesi a praktikákat. Ha látja, hogy mi is ráérősen, olvasgatva végezzünk dolgokat, ne várjuk el tőle, hogy ő pillanatok alatt túl legyen rajta, valószínűleg ő sem fogja a elsietni a dolgot. Ugyanakkor ne kényszerítsük rá szokásainkat, ha picink nem szeret sokáig a vécén ülni, hagyjuk, hadd menjen. Ne erőltessük rá a mi rendszerünket se, ha még nem alakult ki nála egy szokásmintázat, ne sürgessük vele, ne próbáljuk ráerőltetni a miénket.

Dicséret vagy jutalom?

Talán mondani sem kell, hogy nem szabad gyermekünket büntetni azért, mert nem hajlandó bilizni, vagy mellé megy, bepisil. A pozitív megerősítés annál fontosabb. A családok többségénél, ha a kicsi a bilire ül, a dicséret, ölelés, egy-két elismerő szó sosem marad el. Érdemes a szélesebb családra is kiterjeszteni ezt a szokást, nehogy egy elmaradt nagyszülői dicséret miatt elbizonytalanodjon. Vannak olyan szülők, akik jutalmazzák is gyermeküket, sütivel, apróságokkal. Ez sem rossz ötlet, de vigyáznunk kell azzal, hogy ne essünk túlzásba. A bíztatás fontos, de a túl nagy jutalom lehet stressz forrás is, ha a gyerekek túl nagy elvárást feltételez cserébe. Mások úgy vélik, az ilyen kézzelfogható jutalmak rossz üzenetet hordozhatnak, anyagias oldalról mutatják be a világot, vagy jó alkalom arra, hogy a gyermek ezzel zsarolja őket, pl. addig nem ül a bilire, míg nem kap valamit. Bármelyiket is válasszuk, jobb megtartani az arany középutat.

Kép: Halfpoint / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja