SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

10 fontos mérföldkő a baba mozgásfejlődésében

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-29
A babák hónapról hónapra egyre ügyesebbek, egyre önállóbbak lesznek. Összegyűjtöttük azokat a mérföldköveket, amelyek a mozgásfejlődéshez kapcsolódnak.
10 fontos mérföldkő a baba mozgásfejlődésében

Minden szülő számára különleges az a pillanat, amikor a kisbabája megteszi az első önálló lépéseit. Vannak azonban az első lépésen kívül is fontos mérföldkövek, amiket szülőként megfigyelhetsz. Sőt, ha úgy érzed, hogy a gyermeknek segítségre van szüksége, akkor te is részt vehetsz a gyakorlásban.

Az egyes mozgásoknál megjelölt hónapok csak tájékoztató jellegűek. Mivel minden kisbaba más, ezért a mozgásfejlődésben is tapasztalhatsz eltéréseket. Ha úgy érzed, hogy a te gyermeked nagyon le van maradva az itt megadott időpontokhoz képest, akkor kérj tanácsot a gyermekorvostól.
 

1.Megtanul lökni-húzni dolgokat (12-18 hónaposan)

Nagy biztonságot tud adni egy totyogónak, ha belekapaszkodhat egy kis kocsiba, vagy valamilyen más, kerekes járgányba. Hamar rájön majd, hogy így könnyebben mozog, illetve azt is észreveszi, hogy ő is hatással van arra az adott játékra. Elkezdi tehát felfedezni, hogy képes valamit meghúzni és arrébb lökni. Ezzel egy újabb világ tárul fel előtte.
 

2. Elkezd felmászni a bútorokra (12-18 hónaposan)

Egy kanapé, egy kisasztal, egy étkezőasztal, mind-mind olyan csábítóhelyek, amit a kisbaba el akar érni. Kíváncsi, hogy vajon milyen értékes kincseket rejtenek azon a részen, amit ő nem lát. Ha nem éri fel, akkor megpróbál felmászni. Neked viszont résen kell lenned, mert balesetveszélyes. Figyelj oda arra, hogy a nagyobb bútorok rögzítve legyenek a falhoz, illetve ne maradjon egyedül olyan tárgyakkal, amik felborulhatnak alatta.
 

3. Megtanul leguggolni (12-18 hónaposan)

Kisgyerekes szülők jól tudják, hogy egy totyógóval bizony nem egyszerű kihívás a séta. Lépten nyomon észrevesz valamit, amiért leguggol. Ilyenkor ne sürgesd, ne gátold, hiszen a guggolás létfontosságú az izmai megerősítése szempontjából. Ha a baba már képes arra, hogy leguggoljon, majd felálljon és önállóan folytassa a járást, akkor biztos lehetsz benne, hogy az egyensúlyérzéke rendben van. Ez a pont egy újabb nagy mérföldkő az önállósodás során, hiszen itt már nem igényel plusz segítséget, nem fogja a kezed, nem akar belekapaszkodni semmilyen játékba. Egyedül közlekedik. Ha azt veszed észre, hogy nem szívesen guggol le, akkor próbáld játékkal ösztönözni. Te is vegyél részt a játékban, rakj a földre színes kockákat és mindegyiknél leguggolva gyűjtsd őket egy kosárba. Ha együtt játszatok, akkor előbb-utóbb utánozni fog téged.
 

4. Elkezd futni (15-24 hónaposan)

Amikor egy kisgyerek elindul, onnantól már csak 1-2 hétre van szüksége ahhoz, hogy futni kezdjen. Ne próbáld meg visszafogni, hanem inkább kergesd, mert így fejlődnek a lábizmai. Szaladgálj, fogócskázz vele együtt, de vigyázz, hogy olyan talajon, ahol nem baj, ha elesik.
 

5. Megtanul dobni (15-18 hónaposan)

Ha a baba labdával játszik, akkor az nagyon jó hatással van az egyensúlyérzékére, valamint a szem-kéz koordinációjának fejlődésére is. A labda mellett a babzsák is nagyon jó, mert azt könnyebb megfogni. Ha még nem sikerül a dobás, akkor kezdetben csak adjátok át egymásnak a játékot. Először próbáljátok két kézzel, majd felváltva egyik és a másik kézzel is. Figyeld meg, hogy melyik keze a domináns.
 

6. Elkezd táncolni (15-20 hónaposan)

A zene és a tánc remekül fejleszti a kisgyerekek mozgáskoordinációját. Nagyszerű móka a szülőkkel együtt táncolni. Találjatok ki saját koreográfiát, saját jeleket az egyes dallamokhoz, vagy egyszerűen csak utánozzátok az állatok mozgását. Ne félj részt venni a játékban, mert mindennel, amit mutatsz a gyermekednek, hozzájárulsz a fejlődéséhez. A közös játék, a közös nevetés pedig szorosabbá teszi a kapcsolatotokat.  
 

7. Megtanul rúgni (18-26 hónaposan)

Mindegyik kisgyerek szeret labdát rúgni. Eleinte csak valamilyen puha labdával érdemes próbálkozni, hogy ne érje rossz élmény. Ha már nagyobb, akkor jöhetnek a keményebb labdák. Kérd meg, hogy rúgja oda hozzád a labdát, vagy rúgja be kapuba. Ha úgy érzed, hogy még nem áll stabilan a lábán, akkor nyugodtan kapaszkodjon meg a kanapé karfáján miközben egyik lábát lendíti. Egy-két hét és egyre ügyesebb lesz. A sikerélmény pedig további kísérletezésre sarkallja majd.
 

8. Megtanul hátrafelé járni (15-24 hónaposan)

Nem minden kisgyerek szereti, ha hátrafelé kell mennie, pedig ez is jó hatással van a mozgásfejlődésére. Ha nagyon ellenkezik a gyermek, akkor próbáld meg játékosan rávenni a tolatásra. Játszátok el, hogy ő egy kismozdony, aki elfelejtett megállni egy állomáson, ezért vissza kell fordulnia. Az is jó módszer, ha egy olyan játékot adsz a kezébe, amin egy zsinór van és neki egy pályán kell elhúznia. Ha előre néz, akkor nem látja, hogy hol húzza, ezért hátrafelé araszolva kell megtennie az utat. Még vicces is lehet, ha közben-közben letottyan a földre, mert letért az útról.
 

9. Megtanul lépcsőzni (18-22 hónaposan)

A lépcsőzéshez több izomcsoport együttes mozgására van szükség, hiszen nagy erő kell ahhoz, hogy egyik lábról a másikra álljon úgy, hogy közben magasabbra is jut. Ezt a babák eleinte úgy oldják meg, hogy előre hajolnak, szinte négykézláb másznak fel a lépcsőn. Fogd meg a kezét, vagy ösztönözd, hogy fogja meg a korlátot és álló helyzetből lépegessen az egyes lépcsőfokokra. Soha ne hagyd, hogy egyedül gyakoroljon. Ha nem tudsz rá figyelni, akkor zárd el a lépcsőt, hogy nehogy baja essen.

10. Megtanul ugrálni (24 hónaposan)

Általában 2 évesen jutnak el a babák oda, hogy képesek felugrani. Ez a mozgás is nagyon fontos, ezért biztonságos környezetben hagyd, hogy nyugodtan ugráljon. Kapcsolj be egy jó kis zenét és ugráljatok együtt. Csodálkozni fogsz, hogy a babád milyen nagy érdeklődéssel nézi, és hogyan próbálja meg leutánozni a te mozdulataidat. Nagyszerű közös móka.

Kép forrása: Katie E fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja