SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A SZAVAKON INNEN - kommunikáció a babával

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2020-12-02
Hogyan, milyen üzenetekkel hozzuk létre gyermekünk számára az ő világát? Hogyan adunk át tapasztalatot, tudást egy beszélni sem tudó csecsemő számára? Milyen titkos csatornákon át üzemel az átvitel, és milyen titkolt félelmeket, indulatokat adhatunk át gyermekünknek, anélkül, hogy egyáltalán megszólalnánk?
A SZAVAKON INNEN - kommunikáció a babával

A korai szülő-gyermek kapcsolat meghatározó lehet akár a gyermek egész életére nézve. Ezt a kapcsolatot érdemes lehet úgy értelmezni, mint valami szavak nélküli koreográfiát, egy gyönyörű közös táncot, melyben minden dallam, minden ütem, és a hangerő is a melódia része. Leginkább egy duetthez hasonlítható, melyet mindkét fél alakít. Ez a melódia pedig maga a csecsemő számára megképződő valóság, ebbe érkezik, és egész élete során ebben mozoghat. Mert mindannyiunknak saját valóságunk van.

Az első, nagyon fontos év, amit a babával töltünk, lényegében csak erről szól. Mosolyokkal, pillantásokkal fordulunk a kicsihez, és keltünk benne biztonságot, nyugalmat, illetve ezek hiányával félelmet, bizonytalanságot. Ám  a koreográfia ennél is különlegesebb tereken is megvalósul.

Beszélünk a babával a bőrünk melegével, ami lelki állapotunkról ad jelzést neki. Simogatásunk, érintésünk ereje indulatainkról visz üzenetet. Értelmezzük a jelzéseit, ezáltal igényeket tulajdonítunk neki, vagy akár tulajdonságokat. Hihetjük, hogy sírása az agresszív nagyapa öröksége, vagy híres leendő tenoristát is láthatunk benne, és ez a hiedelem beleszivároghat stílusunkba, testtartásunkba. Beszélünk a hangunk, és a cselekedeteink ritmusával is. Ha a napnak megvan az állandó, nem kapkodó ritmusa, az biztonságot nyújt, és azt sugallja a gyermek számára, hogy a világ egy kiegyensúlyozott hely. Jel a karunk gyengéd és erős tartása, ahogy ringatjuk a babát, azt tanulja meg belőle, hogy a gyengédség és erő összefér. Ha sírására, a „gyere ide” szóra értően odafordulunk, az üzenet számára, hogy a vágy és annak teljesedése között bevárható idő telik el, és ez ok lehet az általános bizalomra. Hogy érdemes várni.

A beszélgetés történhet szagokkal, ízekkel is. Az anyatej színe, illata bizonyság arról, hogy a világ emészthető, és ami éri az embert, az fel tudja dolgozni. A gyümölcsillat más üzenetet hordoz, mint például a halszag… A félelem verejtékszaga félelmet kelt a gyermekben is. A testápolónk illata, a sülő kenyér illata otthonosságot és békét sugall.

A baba számára a világhoz való odafordulást, a leleményessége, ügyessége célszerűségét ritmusokkal, érintéssel, hőmérséklettel, stílussal, hanglejtéssel közvetítjük. A kiabálásból nem érti a szavakat, de a világ számára egy veszélyes hellyé válhat. Ha olyan valóságot adunk át neki, ami kíváncsivá teszi, akkor magabiztos lesz mindenféle helyzetben. Ha vágyaira válaszokat kap, otthon fogja érezni magát a világban. Ha a gyermek és a szülő szavak nélkül is megérti egymást, ez a megértés létrehozza a baba számára az élhető, szerethető világot, a melyben biztonságban mozoghat. A szavak nélküli megértés jelensége az, ami többé, jobbá teszi a csecsemőt, ami miatt minőségi váltást tesz az életében: agresszió, megszerzés helyett kommunikálni kezd. Mi, felnőttek egész életünk során igyekszünk ezt az állapotot megélni: mikor valamilyen élmény során jobbak leszünk addigi magunknál. Ezt felnőttként esztétikai élmények megélése során érjük el, például színházi katarzissal. A gyermek számára ez az átalakító élmény a megértő szülő.

A szavakon túli kapcsolat teremti meg alapvetően a majdani felnőtt világképét, zsigeri hozzáállását a konfliktusokhoz. Az a gyermek, aki nélkülözi a korai kapcsolat gyönyörű koreográfiáját, nagy valószínűséggel csak mereven fog mozogni az élet táncparkettjén, tánca sosem lesz felszabadult és könnyed. Megtanulhatja a lépéseket, de lehet, hogy a tánc szépségét sosem tudja majd érzékelni.

 

Kép: Satya Tiwari képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja