Koraszülött babák fejlesztése Katona-módszerrel

Kercsó Dorottya - 2019-10-17
Főleg az oxigénhiányos koraszülötteknél alkalmazzák a magyar fejlesztésű Katona-módszert, amely a minden babánál jelen lévő agyi reflexek aktiválásával fejti ki hatását.
Koraszülött babák fejlesztése Katona-módszerrel


Hogyan segít a Katona-módszer?

A módszert a Szent Margit Kórház Fejlődésneurológiai Osztályának vezetője, a jelenleg 94 éves Katona Ferenc fejlesztette ki több mint 40 évvel ezelőtt. Célja, hogy a minden babával veleszületett mozgásformákat (ülésbe húzódzkodás, felállás, mászás) napi rendszerességű gyakorlással kiváltsák a babáknál.

Ehhez a csecsemőket különböző gravitációs helyzetekbe hozzák, amelyek során az agy reflexszerűen parancsot ad az izmoknak a mozdulatok elvégzésére. Egy ilyen példa a lebegtetve ülés: a csecsemőt a combcsontjánál felemelik, amely hatására először görnyedten ül, majd kisvártatva felemelkedik, és a karjaival egyensúlyozni próbál. Az ehhez hasonló gyakorlatok hatására az agy akkor is megtanulja az adott mozgásformát, ha erre egyébként a sérülése folytán nem lenne képes.


Kevés eszközzel végzendő, fájdalmatlan gyakorlatok

A kezelés előtt mindenre kiterjedő vizsgálatot végeznek el a babán, hogy megállapítsák, nem található-e az agyában bármilyen eltérés (pl. agykamratágulat, ciszta), megvizsgálják a szemét, szűrik epilepsziára. Ezek fényében állítják össze a személyre szabott gyakorlatsort, amelyeket otthon végez el velük a szülő.

A feladatok egyszerűek, fájdalmatlanok, kevés eszközt igényelnek. Fel lehet dobni őket pl. csörgővel, ami hasznos, de nem létszükséglet. Naponta többször, átlagosan alkalmanként öt percig kell végezni a gyakorlatokat, amelyeket a szülő és a baba egyaránt egyre ügyesebben fog az idő múlásával végrehajtani.

Mivel az agy az élet első hónapjaiban alkalmazkodik a leghatékonyabban, a kezelést lehetőleg 3, de mindenképp 6 hónapos kor előtt el kell kezdeni.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Szent Margit Kórház / youtube

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.