Könyvet minden babakézbe! Mikor, mivel és hogyan tudjátok megszerettetni kisbabáitokkal a könyveket?

Czakó Réka - 2018-11-21
Sokszor hallhatjuk szakemberektől, hogy az olvasóvá nevelés már a születés előtt elkezdődik. Szerencsére egyre többen vannak, akik ezt komolyan is veszik és már a kicsik világrajövetele előtt vagy a babák pár hónapos korában arra keresik a választ, hogyan tudnának olyan környezetet teremteni az otthonukban, amivel már totyogós korukra megszerettetik a gyerekekkel a könyveket.
Könyvet minden babakézbe! Mikor, mivel és hogyan tudjátok megszerettetni kisbabáitokkal a könyveket?

„Neveljünk olvasókat!” csoportba, két héttel ezelőtti indulása óta, több száz ilyen család érkezett. Nekik és a többi könyvszerető, az olvasóvá nevelés gondolatával most ismerkedő babás családnak szeretnék segíteni ezzel a bejegyzéssel, mert pár apró trükkel a mesélés, olvasás éppen olyan természetes része lehet egy család életének, mint az esti fürdés vagy a közös játék.

Tapasztalatom szerint a könyv, az olvasás is olyan, mint a picik táplálása. Az etetések során is szépen, fokozatosan ismertetjük meg Őket az ízekkel, állagokkal, hogy az étel öröm legyen és később minél több mindenre legyenek nyitottak. A könyvekkel sincsen ez másképp. Fontos, hogy fokozatosan, a babák érzelmi, testi és értelmi fejlődését követve, a számukra legmegfelelőbb lapozgatni valókkal, közös játékokkal szerettessük meg velük a könyveket.

Hoztam pár ötletet azzal kapcsolatban, hogyan tudjuk a babák első születésnapjára elérni, hogy a könyv közös életünk minden napján jelen legyen, a babák és a szülők legnagyobb örömére.

1. Az olvasóvá nevelés már a pocakban elkezdődik!

Kicsi babátok már az anyaméhben hallja a kintről jövő hangokat. Érdemes már ekkor mesélni, vagy gyerekverseket olvasni Neki. Egy-egy csendes időszakban felolvasott mese nem csak a baba számára lehet megnyugtató de a közte és a szülei közötti bensőséges kapcsolat elmélyítésére is ideális. Apukák sokszor panaszkodnak, hogy a várandósság alatt nehezen tudnak bekapcsolódni a babavárás örömeibe, hiszen a 9 hónap leginkább babáról és mamáról szól. A mesélés, felolvasás lehet például az a tevékenység, amiben ők is aktívan részt vehetnek.
Kép: StockSnap/Pixabay

Fontos, hogy a mesélés a születés után is a napi rutin része legyen. Természetesen bármit mesélhettek, olvashattok a picinek de azt gondolom, minél inkább szeretitek Ti az adott szöveget, annál inkább lesz ez egy valóban közös élmény. A "Neveljünk olvasókat!" csoportban egy anyuka írta le, hogy ő a gyerekkori kedvenc meséit olvassa fel az újszülött babájának, ami neki is óriási élmény és a baba is imádja anyukája hangját hallani, a közelségét érezni.

Emlékszem, amikor az én kislányom megszületett órákat tudott a mellkasomon aludni, miközben én rendszerint valamilyen gyerekneveléssel foglalkozó könyvet olvasgattam. (Picit stresszes anyuka voltam. ) Ha érdekesebb részt találtam, hangosan fel is olvastam Neki . De így ismerkedett meg, igen zsenge korban, Vonnegut bácsi zseniális gondolataival is. :)

 

2. A mondókákból sohasem elég!

A mondókák, a ringatók, a höcögtetők több száz éve a gyereknevelés szerves részei. Fejlesztik a picik ritmusérzékét, szókincsét, memóriáját, mozgáskoordinációját. Szerencsére a magyar könyvesboltokban polcszámra várják a szülőket a jobbnál-jobb mondókás könyvek. Vásárláskor érdemes olyanokat választani, melyek a mondókák, versikék közben játszható játékok leírását is tartalmazzák. (Pl. Kerekítő-sorozat) Léteznek olyan válogatások, melyek a baba napirendjét kísérik végig mondókákkal, így a felébredéstől a pelenkázáson át az esti fektetésig minden helyzetre találtok bennük mondogatni valót. Nagy kedvencem ezek közül Godina Mónika Lóg a lába, lóg a című válogatása, amit már csak könyvtárakban találtok meg de érdemes felkutatni! 

Azt gondolom, a picik első évében a mondókázás és a hozzájuk tanult rövid játékok, a hangos rötyögések, dögönyözések jelenthetik az egyik legjobb közös szórakozást.

 

3. Válasszatok a minimoly korának megfelelő babakönyveket!

A babák látása, hallása, tapintása napról-napra fejlődik és ezek fejlesztésében lehetnek segítségünkre a baba korának megfelelően összeválogatott babakönyvek. Választáskor tartsuk szem előtt hogyan látnak a picik.

A babák születéskor homályosan látnak és időbe telik, mire fókuszálni tudnak egy-egy tárgyra. A fekete-fehér kontrasztkártyák vagy a nagyobb méretű textilkönyvek kontrasztos képekkel már az egészen pici babák figyelmét is lekötik pár percre. Könyvesboltokban és bababoltokban is lehet ma már olyan kontrasztos textilkönyveket kapni, amiket a babakocsiba, kiságyba is betehetünk naponta egy-egy rövidebb időre.

Pár hónapos babáknak már kisebb textilkönyveket, pancsoló- és hab-könyveket is a kezükbe adhatunk. Ekkor már különösen fontos, hogy a kis könyvecskék megbízható anyagból készüljenek. Hiszen, ami babakézbe kerül az előbb-utóbb a kicsi szájában is meg fog fordulni. Itt is célszerű figyelembe venni, hogy a picik látása még egyáltalán nem tökéletes, így igazán izgalmasak számukra az egyszerű rajzokkal és határozott színekkel bíró könyvecskék lesznek.
Kép: 2081671/Pixabay

3 hónapos kor körül érdemes beszerezni az első kemény lapos mini könyveket, melyekben oldalanként csak egy-két tárgyat látnak a kicsik. Ölbe véve őket beszélgethetünk velük, hogy mit látunk a kis lapozókban. Állatos könyveknél imádni fogják ha az állatok hangját is utánozzátok! :)

10-12 hónapos kort elérve érkezhetnek az első bonyolultabb illusztrációkat tartalmazó, kemény lapos könyvecskék, picit több képpel, kis versikékkel. A rövidke versek már ekkor lenyűgözik a kicsiket, hiszen a szülő által felszabadultan, bolondozva felolvasott rímek egy újabb formáját jelentik a közös játéknak, amivel könyvforgatás közben találkoznak.

 

4. Engedjétek el magatokat!

A mondókázás, könyvnézegetés egy pár hónapos gyerek számára az egyik legjobb szórakozás lehet ha kicsi korától része a napi rutinnak. Engedjétek el magatokat, bolondozzatok, utánozzatok hangokat, énekeljetek, beszélgessetek minél többet a picivel így a könyvet a szórakozással, a veletek töltött boldog pillanatokkal azonosítja.

 

5. Bárhová is indultok, egy-két könyvecske mindig legyen nálatok!

Séta, orvosi rendelő, hosszabb utazás, étterem… könyv mindig legyen a pelenkázótáskában! Szuper textil babakönyveket lehet már kapni csíptetővel, amit a hordozóra, babakocsira is lehet erősíteni. Ha hosszabb időt kell egy helyben tölteni pár percre már a legkisebbeket is leköti egy-egy csörgő-zörgő, színes könyvecske később pedig óriási könnyebbséget fog jelenteni, hogy egy hosszabb várakozás alatt már rutin szerűen kerül elő az aktuális kedvenc.

 

6. Otthon tegyétek a könyveket a pici számára könnyen elérhető helyre!

Alakítsatok ki a gyerekszobában, a nappaliban egy mini könyvespolcot, ahonnan már a kúszó-mászó baba is kedvére válogathat. Egy-két kis párna és már kész is a tökéletes olvasósarok mini változata.

Mehetnek szivacs- vagy textilkönyvek a játéktartójába is és az esti fürdéskor is kikészíthettek egy-két pancsolókönyvet, arra az esetre ha kedve támadna a kádban „olvasni” :)

 

7. Tanítsátok meg a babát, hogyan használja a könyveket!

Az első pár hónapban a pancsolós- és textilkönyvek időszakában nem okozhatnak a kis kezek nagy károkat a lapozni valókban. Amikor már megérkeznek hozzátok az első lapozók érdemes figyelni rá, hogy mindig szóljatok, ha a baba szájba akarja venni a könyvet vagy az első, normál könyvek lapjait szaggatni kezdi. Nyugodtan szóljatok rá finoman és ha úgy látjátok, hogy most inkább másra, valami jobban nyúzható dologra van szüksége, vegyétek el tőle a könyvet és adjatok más játékot a kezébe! Fontos, hogy időben megtanulja, hogy a könyvekkel finoman kell bánni, hogy sokáig élvezhessétek őket.

 

8. Mutassatok példát!

A gyerekek tanulásának leghatékonyabb módja az utánzás. Bizony, már ilyenkor is figyeli minden mozdulatotokat és játéka során sokszor láthatjátok a saját mozdulataitokat visszaköszönni. Ha gyakran lát Benneteket könyvvel a kezetekben, olyan természetes dolog lesz neki a könyvforgatás, mint az étkezés, a séta vagy az esti fürdés.

 

9. Készítsetek saját babakönyveket!

A magunk által készített babaholmi örök emlék lehet a családnak. Hoztam Nektek pár ötletet arra, hogyan tudtok Ti is babakönyvet készíteni több-kevesebb idővel, türelemmel és kézügyességgel:

Letölthető kontrasztkártyákból, vagy akár általatok rajzolt képekből készülhet az első könyv, nézegetni való:

Az első szülinapra lehetne szebb ajándékot elképzelni, mint a babának fontos személyekről összeállított lapozó? Készítsétek el saját kezűleg a baba első foglalkoztató textilkönyvét. Nem kell hozzá varrónőnek lenni, a filc kiválóan ragasztható is!
Kép: Családinet

 

10. Ha ajándékozás, akkor legyen könyv!

Meg vannak a szülinapok, névnapok, karácsonyok „együtt örülős” pillanatai, amikor a pici babakezek tépik a papírt és az ajándék előbukkanásakor az egész család üdvrivalgásban tör ki? Ezt, mi felnőttek 100%-os biztonsággal tudjuk egy kis sapka vagy az 5. plüssjáték után is produkálni. A kis ajándékozott látva a mi örömünket fülig érő szájjal vigyorog, mert tudja, hogy itt valami csoda dolog érkezett. Biztassuk, a családot, hogy készüljenek képeskönyvekkel a nagy alkalmakra, így a kicsik buksijában a könyv egyike lesz a legizgibb ajándékok egyikének, amit mindig örömmel fognak fogadni.

Kívánom, hogy járjatok sikerrel a minimoly-képzésben! Kevés nagyobb öröm van annál, mikor a 3-4 évesetek oda kucorodik mellétek és tágra nyílt szemekkel mesét hallgat vagy a kisiskolásotok először alszik el este egy könyvvel a kezében. Hiszem, hogy a könyvek állandó jelenlétével, a mesélés szokásának bevezetésével és megtartásával minden szülő számára eljöhetnek ezek a pillanatok. Csak ezt is okosan, ügyesen, átgondoltan kell csinálni! Ebben segíthet Nektek az Égigérő „Neveljünk olvasókat!” csoportja, ahol közösen igyekszünk megtalálni a választ az összes „mikor, mit, hogyan” kérdésre. Csatlakozz hozzánk és NEVELJÜNK OLVASÓKAT!

A „minimoly-képzőt” természetesen folytatjuk. Érkezik a kedvenc babakönyvek listája, aztán hamarosan megyünk is tovább a haladó, 2-3 éves „olvasók” felé.

Forrás: Égigérő blog
Index:
 2081671/Pixabay

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.