SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

23 hónapos baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2018-02-13
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
23 hónapos baba fejlődése

Kihívások

 
Ahogy növekszik, okosodik, gyermeked egyre több dolgot szeretne maga csinálni. Előfordulhat, hogy nehézségekbe ütközik, ilyenkor frusztrált lesz – egyéni temperamentumtól függően azonnal, vagy csak a sokadszori sikertelen próbálkozásra, de előbb-utóbb eltörik a mécses. Rossz taktika ilyenkor azonnal a segítségére sietni, és megcsinálni helyette a nehézséget okozó feladatot. Ha rögtön becsatolod helyette a cipőjét, berakod a megfelelő helyre a kirakós darabot, vagy kiszabadítod a nadrágjából, azt jelzed felé, hogy egyedül képtelen megoldani a problémát. Így egy idő után a felmerülő akadályokat már csak egy elnyújtott „Anya!!!” kiáltással fogja próbálni leküzdeni.
Ha azt látod, hogy valamivel elakad, küszködik, jelezd felé, hogy észrevetted a gondját, dicsérd ügyességét a próbálkozásért, de ne avatkozz azonnal közbe. Ha kicsit sem mozdul előre az ügy, egy picit segíts be – például egy csatot bonts ki a szandálon – de ne oldd meg helyette az egészet, végül egyedül bújjon ki belőle. Hagyd, hogy egy fejjel magasabb legyen önmagánál, segítsd hozzá egy sikerélményhez, így lesz kedve újra próbálkozni minden olyan feladattal, amit az élet gördít elé.

Hogyan alakul a kicsi önállósága, hogyan segítheted, és miért olyan fontos mindez? Olvasd el >> A függetlenség és önállóság kialakulása a gyermek első 3 életévében
 
 

Elterelés

 
Csemetéd akarata egyre növekszik, lassan szinte mindenről kezd határozott elképzelése kialakulni. Ez természetesen együtt jár azzal, hogy időnként dührohamokkal, veszekedésekkel kell szembenézned, hiszen nem történhet mindig minden úgy, ahogy ő szeretné. Ha mindenáron másfelé akar menni, ha feltétlenül tiltott dologgal akar játszani, akkor képtelenség lebeszélni róla.
 
Érdemes elolvasni szakértőnk gondolatait erről a korszakról: Mire van szüksége valójában egy 0-6 éves gyereknek?
 
A helyzet kulcsa az elterelés. Mutass valami érdekeset, csiklandozd meg, vagy egyszerűen vidd át egy másik szobába. Egy ilyen korú gyermek figyelme nemigen terjed tovább 10 percnél, ráadásul igen könnyen elterelhető. Ez persze nehézséget okoz, amikor valamilyen feladat elvégzésére – vagy az ebédje befejezésére – próbálod rávenni, de előnyt is kovácsolhatsz belőle, ha forrósodik a helyzet. Valami újdonság, érdekesség, és minimális cirkusszal megúszhatjátok a patthelyzeteket.
 
Olvasd el dr. Vekerdy Tamás hasznos gondolatait a dackorszakról >> Arany középutak nem csak a dackorszakban - beszélgetés dr. Vekerdy Tamással
 

 

Közbeszólás

 
Ahogy egyre idősebb lesz, kisgyermeked egyre többször szólhat közbe, amikor nem vele foglalkozol. Ha telefonálsz, a gép előtt ülsz, esetleg olvasol, biztosan megjelenik, hogy a figyelmed követelje. Ilyenkor hiába mondod, hogy „Egy perc drágám!”, mivel számára az idő még megfoghatatlan fogalom – az egy perc akár végtelent is jelenthet. Megpróbálhatod türelemre bírni, de egy-két percnél ne várasd tovább. Így megtanulja, hogy néha várnia kell, azonban nem rögzül benne az, hogy hiába vár rád, úgysem figyelsz oda.
Az elintézendőket próbáld akkorra időzíteni, amikor csemetéd alszik, esetleg mélyen elmerült valamilyen játékban. Ha mindenképpen el kell intézned egy sürgős hívást, próbálj közben látszólag vele foglalkozni: fésülgesd a haját, építs neki tornyot – ezeket motorikusan el tudod végezni, és ha közben a szemébe nézel és mosolyogsz, megkapja a figyelmet, amire vágyik. A beszélgetést mindemellett fogd rövidre, a végtelenségig nem lehet fenntartani a látszatot, kétfelé hatásosan figyelni pedig még egy anyukának is komoly kihívás.

Hogyan taníthatod meg arra, hogy nem szólhat bele bármikor mások beszélgetésébe? Olvasd el >> Mit tegyünk, ha folyton közbekotyog a gyerek? - Így szoktathatod le arról, hogy félbeszakítson másokat
 
 

Ruházkodás

 
A gyerek úgy nő, mintha húznák – havonta kinövi a ruhatára felét. Átválogatáskor érdemes elől hagyni azokat a darabokat, amik még kicsit nagyok: tarts fenn egy „hamarosan jó lesz”-polcot, így ritkábban kell újra és újra átpakolnod a fél szekrényt.
A kinőtt ruhákat érdemes továbbadni, a szomszédok vagy barátok körében biztos akad olyan család, ahol elkél a ruhacsomag és tudnak rá vigyázni is, ha esetleg visszavárjátok a holmit. 
Van, aki eladja aukciós oldalakon, megint mások rászoruló családokat keresnek, akiknek adományozhatnak. Természetesen az első tipegőket, a ruhácskát, amiben a kórházból vittétek haza, az első lépéseket jegyző kiscipőt – mindent, aminek érzelmi értéke van – érdemes eltenni, de ne őrizgess feleslegesen minden darabot. Ha viszont elteszed a tesónak a ruhákat, érdemes méret szerint zacskózni, dobozolni, hogy könnyebb legyen megtalálni mindent akkor, amikor eljön az ideje.
 
 

Kóstolás

 
A kicsik szeretnek ránézésre választani, ez pedig okoz némi fejtörést az egészséges ételek bevezetésénél. Az új ennivalókat, fogásokat bizalmatlanul méregető csemete megetetéséhez az egyetlen kulcs a kitartó türelem. Újra és újra fel kell szolgálni számára az adott ételt, különböző, gusztusos elrendezésű formákban. Akár hússzor is megnéznek és elutasítanak egy fogást, mire eljutnak odáig, hogy megfogják és meg is kóstolják azt.
Embert próbáló feladat, de több sikerrel kecsegtet, mint a kényszerítés. Ha beleerőltetsz valamit, vagy muszáj mindig mindent megennie, rossz élményei lesznek az evéssel kapcsolatban, a cél viszont az, hogy bátran kísérletező, enni szerető, jó ízlésű felnőtté cseperedjen. Egyetek együtt, lássa, hogy ti jóízűen, lelkesen fogyasztjátok az ételt – előbb vagy utóbb kíváncsi lesz.

Ha gyermeked igazán rossz evő, egy-egy ötletes tálalással talán meghozhatod a kedvét a közös étkezésekhez. Összegyűjtöttünk néhány szuper ötletet, amit érdemes kipróbálni >> Válogatós a gyerek? Ha így tálalod az ebédet, mindent meg fog enni!
 
 

Bacik

 
Az egészség védelme különösen fontos egy olyan gyermeknél, aki már jön-megy, mindent megfog, de még nem feltétlenül tudja elválasztani a káros és nem káros dolgokat egymástól. Gyakran mossatok kezet, amikor bejöttök az udvarról, étkezések előtt és után, szennyező tevékenységeket követően.
 
 
Egy kis fellépőről már felérheti a mosdókagylót, és segítséggel tud kezet mosni egy totyogó gyermek is. A tömbszappan használata nagyon jót tesz az apró kis kezeknek, minimum 20 másodpercig dörzsöljétek be – ez idő alatt ügyesedik, ahogy próbálja megtartani a csúszós darabot. Legyen egy törölköző is bekészítve, amit felér a kicsi, hadd törölje önállóan a kezét. A szokások kialakítása nem könnyű, de érdemes fáradni velük, mivel a nem megfelelő kéz-higiénia az elsődleges forrása a kórokozóknak.

Milyen területeket kell gyakrabban tisztítanod, és kiemelten figyelned a kézmosásra, ha gyermeked épp ott játszik? Olvasd el >> Hol szedheti össze a legtöbb bacit a gyereked? Olyan helyeken, ahol nem isgondolnád...
 
 

Játékok

 
A babás játékok lassan porosodni kezdenek a polcokon, kezdenek unalmassá válni. A cseperedő, világot felfedező gyermek számára érdemes nagyfiús/nagylányos holmikat vásárolni. A szerepjátékokhoz való eszközök mindig érdekesek: játék ételek és edények, tematikus építőjátékok (garázs, tűzoltóállomás), fodrász, vagy szerszámkészlet.
 
Azok a típusok is izgalmasak, melyekkel sokáig lehet matatni: hangadó, zenélő, sok gombbal felszerelt kütyük, hangszerek, zipzáras, gombos, riglis eszközök. S persze amiből soha, egy gyermeknek sem lehet túl sok: a könyvek. Arra érdemes figyelni minden játék esetében, hogy a korosztálynak megfelelő, a kicsikre veszélytelen legyen. Nem érdemes túl sok holmit egyszerre egy totyogóra zúdítani, a kapott játékokat inkább apránként, fokozatosan praktikus odaadni neki, így a bőség sem zavarja össze – alaposan fel tudja fedezni, ki tudja élvezni valamennyit.
 
 

Test-beszéd

 
Csemetéd bizonyára felfedezte már különböző testrészeit – az intim testtájait és testi jelenségeit is beleértve. Beszélgessetek sokat, nevezzétek meg a testrészeket, arra azonban ügyelj, hogy olyan szót válasszatok, melyek később a bölcsiben, oviban sem hozzák zavarba a nevelőket és a többi gyereket, valamint szüleiket. Különösen igaz ez a nemi szervekre, pisilésre, kakilásra, orrváladékra.
Kerüljétek az olyan kifejezéseket, melyek miatt piruló arccal, futva távozhattok a közértből, ha a gyermek ott kezdi kántálni. Minden ilyen zavarba ejtő dologra akad kedves dajkanyelvi szó, inkább ezeket részesítsétek előnyben a szleng-kifejezések helyett, mivel utólag nagyon nehéz korrigálni - a „szótárában” ilyenkor rögzült szavak sokszor iskoláig elkísérik a gyerekeket.
 

A sorozat további részei:

 
Kép: Pixabay / Pexels

 

A cikket lektorálta:

Makay Zsuzsa

Makay Zsuzsa

 

Védőnő, családterapeuta

 
 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja