SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

18 hónapos baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2018-02-13
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre szeretnénk szakértő választ adni. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
18 hónapos baba fejlődése

Szobatisztaság

Gyermeked egyre biztosabb léptekkel halad az önállóság felé. Egy-egy ruhadarabját már lehet, hogy le is veszi, nadrágját húzogatja fel és le. Ha így van, talán te is elkezdtél már gondolkodni azon, hogyan fogjatok hozzá a szobatisztaság kérdéséhez. Ez egy folyamat, melynek átgondoltnak kell lennie, ezért fejben jóval előbb láss hozzá, minthogy ténylegesen levennéd csemetédről a pelenkát.

Hasznos olvasmány: Nagy sajátmárkás pelenkateszt

Gondold végig, vajon alkalmas-e rá, hogy belefogjatok. Mennyire önálló? Érdeklődik-e a mosdóhasználat után, amikor követ téged a fürdőszobába? Van-e már rendszer abban, mikor, mivel telik meg a pelenkája? Számos módszer létezik a bilire illetve wc-re szoktatásra - válaszd ki a nektek megfelelőt!

Ha tanácstalan vagy, segítünk - olvasd el kapcsolódó cikkeinket: 

 

Beszédfejlődés

Lehet, hogy gyermeked még mindig nem beszél – kiváltképp, ha kisfiú –, de egészen biztosan hathatósan kommunikál. Gügyögésében, gagyogásában esetleg felfedezhetők szótöredékek, ismétlődő „szavak”, melyeket egyelőre csak te és az apukája tudtok megérteni. Jelenleg félúton járhat a felnőttes beszéd és a babanyelv között, ezért természetes, hogy nem könnyű kimazsolázni a mondandóját. Segíts neki azzal, hogy megismétled, amit mond, helyes kiejtéssel – ha rájöttél, mit takar az ő kifejezése. A mintaadással arra biztatod, hogy utánozzon téged, és végső soron ez a beszédtanulás kulcsa.

Hány szót „kellene” ismernie ebben az életkorban, ideális esetben? Tudd meg a beszéd fejlődését bemutató cikkünkből >> A beszéd fejlődése

 

Sikolyok

Ebben a korban a gyerekek szüntelenül kísérleteznek, ehhez pedig kiváló „alapanyag” a saját hangjuk. Sokat kiabálnak, sikongatnak, mégpedig hatalmas élvezettel. Észreveszik, hogy így felkelthetik a körülöttük lévő felnőttek figyelmét. Ennek sokszor az az eredménye, hogy a szülők már meg sem próbálják leszoktatni erről csemetéiket. Pedig fontos lenne, hiszen roppant kellemetlen, ha a boltban, a bankban kezd visongani a kicsi.
Beszélj hozzá csendes, nyugodt hangon – ha meggyőződtél róla, hogy a pillanatnyi szünetben hall téged – és mondd el, hogy így kiabálni csak az udvaron, játszótéren szabad, ám bent zavarja anya fülét. A kiabálásra ne reagálj, csak ismételgesd – addig nem értem, míg kiabálsz. Kéréseire csak akkor válaszolj, ha normál hangerőn szólal meg, tegye azt bármilyen „nyelven”.

Alábbi cikkünkben arról olvashatsz, hogyan érdemes egy totyogóval beszélgetni >> Kommunikációs trükkök a dackorszak alatt: így beszélj a gyerekkel, hogy jobban figyeljen rád

 

Etetés

A gyerekek többsége - az anyukák mély sajnálatára - ilyenkor már elhagyja azt a jó szokást, hogy amit elé teszünk, megeszi. Olykor külön stratégiát kell kidolgozni, hogy belevarázsoljuk csemeténkbe az ebédet.
Sajnos nincs biztos módszer, ami minden gyermeknél beválik, de néhány dologra azért érdemes odafigyelni. Soha ne erőltesd az evést, különben azt rögzíted a gyermekben, hogy az evés egy tortúra. Igyekezz rábírni, hogy mindent megkóstoljon, azzal, hogy felkelted az érdeklődését. Változatos, izgalmas menüket kínálj, hogy módja legyen választani olyasmit, ami ízlik neki. Többnyire ösztönösen megkívánják, amire a szervezetüknek szükségük van, a te dolgod csak annyi, hogy minden táplálékcsoportból jusson a menübe, és az esetleges nasi se legyen egészségtelen.

Miért kellene hagynod, hogy néha "kézzel-lábbal" túrjon bele a pici az ennivalójába? Érdemes elolvasni: Nem baj, ha koszos lesz a gyerek! - 6 ok, amiért engedned kéne, hogy összepiszkolja magát

Természetesen nem jó, ha semmit nem fogad el, de számolj a lehetőséggel, hogy neki is van már ízlése. Ha egyvalamit következetesen elutasít, ne erőlködjetek, próbáld újra pár hét vagy hónap elteltével.
Ha gyermeked szinte minden ételt elutasít, esetleg van egy kis szabad időd és szívesen dolgozol a konyhában, próbálj ki egy-egy nem hétköznapi, ötletes tálalási módot, amivel a megszokottnál nagyobb sikert arathatsz.

Meríts ötletet alábbi cikkünkből >> Válogatós a gyerek? Ha így tálalod az ebédet, mindent meg fog enni!

 

Ölelősök

Az imádott plüssök, takarók, rongyik lassanként előtérbe lépnek: gyermeked elkezdhet ragaszkodni kedvenc tárgyához vagy tárgyaihoz. Ezeket úgy hívjuk, hogy átmeneti tárgyak, mivel titeket, a szülők szeretetét pótolják – nyugalmas kis szigetek abban a világban, ahol minden csupa zaj, szín és újdonság.
A kedvenc ölelőshöz bújva, esetleg egy ujjacskát bekapva hozzá, ugyanolyan béke szállja meg gyermekedet, mint amikor a te ölelő karjaidba bújik. Ezért semmiképp se vedd el tőle erőszakkal - sokan még az óvodába is magukkal cipelik ugyanazt az egy cicát, kendőt, rágókát, amit még kétéves kor előtt zártak szívükbe. Ha valami megijeszti, felzaklatja, vagy egyszerűen csak túlterheli a kicsiket, egy ilyen tárgy segít nekik újból magukra találni.

Miért ragaszkodik gyermeked annyira ezekhez a kis barátokhoz, és meddig normális ez a kötődés? Cikkünkből választ kaphatsz a kérdéseidre >> Rongyik, macik, alvókák - miért van szüksége a gyereknek ezekre a társakra?

 

Biztonság

Ezen a területen soha nem lehetsz eléggé felkészült, és hidd el, más anyukák is így érzik: amint gyerekbiztossá tetted a lakást, a kis gézengúz újabb polc eléréséhez nő fel, ismét megtanul kinyitni egy ajtót, vagy átmászni egy akadályon, amit te gördítettél elé.
Folyamatosan résen kell lenned. Különösen a zsúfolt, stresszel terhelt napokon, amikor neked is és apának is sokfelé kell figyelnetek egyszerre. A gyermek ugyanis megérzi a kizárólag őt övező figyelem pillanatnyi megoszlását, és habozás nélkül ki is használja azt. Igyekezz minden veszélyforrást – leesés, legurulás, égés, mérgezés, vágás, stb. – kiküszöbölni azokon a területeken, ahol a gyermek megfordulhat. Különösen igaz ez víz, medence közelében. A legfontosabb pedig, hogy a túl nagy csend mindig gyanús, ez ugyanis a csemete feszült figyelmét jelzi.

Olvasd el, hogyan előzheted meg az otthoni baleseteket! >> A gyermekkori otthoni balesetek megelőzésének tízparancsolata

 

Hiszti

Ha még nem láttál a saját szemeddel igazi hisztériás kitörést, nos csaknem biztos, hogy hamarosan fogsz. A dührohamokkal a gyerekek kiadják magukból a frusztrációt és dühöt, amit afölött éreznek, hogy valamit nem tehetnek meg – fizikálisan, vagy csak mert te nem engeded. Adj hozzá egy kis éhséget vagy fáradtságot és már robban is a bomba.

Ha már végképp nem tudsz mit kezdeni a kicsi viselkedésével, bevetheted az alábbi trükköt :) >> Meglepő húzás, amitől minden hisztiző gyereknek tátva marad a szája!

Tiltani vagy észérveket sorolni nincs értelme, őrjöngő csemetéd valószínűleg úgysem hall téged a saját hangjától. Nincs más hátra, mint semlegesen reagálni, mintha mi sem történt volna, folytatni teendőidet. Az is jó, ha eltereled a figyelmét, de semmiképp ne egyezz bele abba, amit ő szeretne elérni. Így ér véget a leghamarabb a rémálom, a gyermek ugyanis látja, hogy semmit nem ér el vele. A vihar elmúltával adj neki egy kis időt, hogy összeszedje magát és biztosítsd arról, hogy szereted. Ha rájön, hogy nem jut a hisztivel semmire, s ahogy fejlődik, egyre több dolgot lesz képes végrehajtani, csökken a frusztráció és a dühkitörések is elkopnak majd.

Mi az a 3 dolog, amit mindenképp próbálj meg, és mi az, amit kerülj, ha egy hisztiző csemetével kell huzakodnod? Olvasd el jól bevált tanácsainkat >> Hisztikezelési tippek - 3 dolog, amit ne tegyél, ha hisztizik a gyerek, és 3, amit mindenképpen

 

A sorozat további részei:

Kép: Alex Smith / Pexels

 

A cikket lektorálta:

Makay Zsuzsa

Makay Zsuzsa

 

Védőnő, családterapeuta

 
 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja