SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hozzátáplálás tudatosabban

Kissné Duró Ágota [cikkei] - 2020-12-07
Egy gyermek érkezésekor sok kérdés fordul meg az anyukák fejében. És nagyon sok mindenre nagyon eltérő válaszokat találnak az interneten, a védőnőnél, a gyermekorvosnál vagy a saját anyukájuknál. Az egyik fő téma a hozzátáplálás. Mikor kezdjük? Mivel kezdjük? Mit adjunk a gyermeknek?
Hozzátáplálás tudatosabban

Sajnos azt tapasztalhatjuk, hogy hiába mondja például a WHO (Egészségügyi Világszervezet), hogy 6 hónapig kizárólag anyatejjel (vagy ennek hiányában tápszerrel) tápláljuk a gyermekünket, sok gyermekorvos, vagy védőnő a mai napig ajánlja, hogy kezdjük már meg 4 hónapos korban.

De akármikor is kezdjük, az általában elmondható, hogy a legtöbb anyuka nagy gonddal választja ki az első almát, krumplit, bármit, amit elkészít gyermekének. Vagy az első előre csomagolt pürét, amit a gyermeke el fog fogyasztani. Az első hetekben szinte biztos, hogy csak zöldséget, gyümölcsöt, esetleg csirkehúst kap a gyermek – azt is gondosan válogatva és előkészítve.

Aztán a gyermek növekszik, egyre többet és többször kér, és az anyukák sokszor váltanak. Kézbe veszik a „jól megszokott” babapiskótát, a túrós desszertet, a mackós piskótát, belereszelik a háztartási kekszet az almába. Egyre többször nyúlnak az előre csomagolt édességhez, mert a gyermek éhes, kell valami tízóraira, és amúgy is – mi is ezt kaptuk gyerekként. Azt sajnos nagyon kevesen nézik meg, hogy miket is adnak annak a - még alig kifejlett - emésztőrendszernek.

Cukor, guargumi, tartósítószerek, xantángumi, és társaik. Megannyi olyan összetevő, amire egy felnőtt szervezetnek sincs semmi szüksége. Nemhogy egy alig pár hónapos vagy éves gyermeknek.

Persze, mi is ezen nőttünk fel és semmi bajunk. Örüljünk neki! De tekinthetünk a gyermek érkezésére úgy is, mint egy új kezdetre a saját életünkben is. Egy új élet, amiben mi is odafigyelünk arra, hogy mit eszünk. A legjobbat akarjuk a gyermekünknek, és mivel sokáig szeretnénk vele lenni, így magunknak is.

 Ez tényleg csak odafigyelés kérdése. Még ha nem is teljes kiőrlésű, vagy teljes értékű gabonából készült terméket készítünk, (egy éves kor alatt egyébként sem ajánlják), akkor is sokkal egészségesebb egy otthon, pár összetevőből elkészített étel, süti, nassolnivaló, mint szinte bármelyik előre csomagolt. És így árban tulajdonképpen lehet, hogy jobban jövünk ki. Persze ha az anyuka tudatosan keres, ma már lehet találni olyan pékségeket, akik tényleg abból a pár összetevőből készítik a kenyeret, amiből kell, vagy kézműveseket, akik a nassolnivalókat nem kavarják össze ízfokozókkal, de ezek általában tényleg lényegesen drágábbak, mint például az otthon készített.

Természetesen az idő az, amivel leginkább gazdálkodni kell. És az tényleg nem egyszerű egy, két vagy akár több gyermek mellett sem. De a sütés-főzés lehet közös móka. Vagy este, miután a gyermek elaludt, elő lehet készülni a másnapi menüre, hogy akkor már tényleg csak pár perc legyen, amit foglalkozni kell vele. Külön lépésekre is lehet bontani egy sütést/főzést, és akkor persze hosszabb idő alatt, de ugyanúgy elkészül a finomság.

Nem egyszerű. Gondolkodást, elszántságot, és időt igényel. De amellett, hogy a legjobbat adjuk a gyermekünknek, mi is hasznot húzhatunk belőle. Sok anyuka küzd a kilókkal szülés után - erre is megoldás lehet, ha nem az előre csomagolt élelmiszereket választja, hanem egészségtudatosabban készíti az ételeit. De megannyi betegségnek is elejét lehet venni, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk és iszunk.

Olvasd el a másik 2 részt is!

Hozzátáplálás tudatosabban 2.

Hozzátáplálás tudatosabban 3.

Valamint ezeket a cikkeinket: 

Hozzátáplálás: A leggyakoribb táplálási hibák, amiket a szülő elkövethet a baba etetése során

10 dolog, amire fel kell készülnöd, amikor megkezded a hozzátáplálást

Hozzátáplálás és babareceptek- a legfontosabb tudnivalók a baba etetéséről

Mi az a BLW?- A védőnő tanácsai az igény szerinti hozzátáplálásról

 

Fotó: Yan Krukov-tól a pexels.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja