Gy.I.K.Gy.I.K.     KeresésKeresés     TaglistaTaglista     CsoportokCsoportok    
ProfilProfil     Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned
Táppénz (passzív, gyermekápolási, baleseti) Terhességi gyerm
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2

Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Gyerekekről - babavárók, kismamák, szülők
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
sopanka

HozzászólásElküldve: 2009, Feb. 27, 12:07    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

A további kérdéseire a hozzászólását idézve, közvetlenül a feltett kérdések után válaszoltam:

Ön írta:
[quote="tetrix"]Nagyon-nagyon köszönöm a gyors választ!

Összefoglalva: akkor járok a legjobban, ha viszamegyek 180 napra dolgozni, és ezalatt nem megyek táppénzre, hanem végig szabi + meló.
Ezt a mondatot nem értem: "Fontos ez a 100%, a bruttó 70%-os THGY és GYED ebben az esetben 100.100Ft/hó lesz. "
------------------
Válaszom:
Ez azt jelenti, hogy bár a 143.000Ft-ot veszik alapul, de nem ezt az összeget folyósítják THGY és GYED címen, hanem ennek a 70%-át.
-----------------

Ön kérdezte:

És még arra lennék kíváncsi, hogy akkor a gyes-sel mi legyen ön szerint?
Azt igényelhetem én, vagy akkor már nem áll ez az egész dolog? Ha nincs más megoldás, végülis el tudom intézni, hogy a gyermek édesapja bejelentkezzen hozzánk. Ebben az esetben elég az ideiglenes lakcím, vagy állandóra kell ide bejelentkeznie?
---------------------------------------------
Válaszom:

1. A GYES lakcímhez (CST. törvényhez) nem értek. A jogszabály annyit mond, hogy az a szülő kaphatja a GYES-t, aki a saját háztartásában neveli a gyereket. Ezt a lakcímegyezőséggel ellenőrzik.
------------------------------------------
2. Ha márciustól munkába áll, a munkábaállás napjától kérheti a GYES-t Ön is. A GYES mellett korlátlanul, azaz akár napi 8 órában is dolgozhat a szülő, HA a gyerek betöltötte az 1. életévét. (Tehát nincs szükség az elvált, vagy különélő apára.)
---------------------------------------------------

Ön írta/idézte egy másnak írt hozzászólásomból:

Más: Az álláskeresési járadékos kérdésre tudnék válaszolni, csak azt kellenne tudnom, hogy mettől-meddig tart a munkaviszony, és hogy a munkaviszony lejárta után ment-e el táppénzre. Előzőleg volt-e munkaviszonya?
--------------------------
Válaszom:

Ezt a választ ha jól emlékszem nem Önnek adtam. Válaszom különben azt jelenti, hogy -bizonyos esetekben- az is kaphat THGY-t és GYED-et, aki álláskeresési járadékban részesül, de az igény érvényesítés egy kis odafigyelést igényel. Részletesen lásd a kérdezőnek adott válaszban szereplő mintapéldát. (Ha nem figyel oda 1-2 nap eltérés miatt is elveszítheti a jogosultságot, ezért a dátumok megválasztásában stb. körültekintően kell eljárni.)
-------------------------------------------------------

A fórum jó dolog, de írásban nem lehet kitérni részletesen mindenre. (pl. álláskeresési járadékról THGY, GYED jogosultságra) (A válaszadást sokszor megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem ad meg.) Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében szoktam javasolni mindenkinek, hogy forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a bemutatott okmányok alapján készséggel segít, ha kell dolgokra visszakérdez.....
---------------------------

Üdv. Smile
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
tetrix

HozzászólásElküldve: 2009, Feb. 26, 15:51    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Nagyon-nagyon köszönöm a gyors választ!

Összefoglalva: akkor járok a legjobban, ha viszamegyek 180 napra dolgozni, és ezalatt nem megyek táppénzre, hanem végig szabi + meló.
Ezt a mondatot nem értem: "Fontos ez a 100%, a bruttó 70%-os THGY és GYED ebben az esetben 100.100Ft/hó lesz. "
És még arra lennék kíváncsi, hogy akkor a gyes-sel mi legyen ön szerint?
Azt igényelhetem én, vagy akkor már nem áll ez az egész dolog? Ha nincs más megoldás, végülis el tudom intézni, hogy a gyermek édesapja bejelentkezzen hozzánk. Ebben az esetben elég az ideiglenes lakcím, vagy állandóra kell ide bejelentkeznie?
Más: Az álláskeresési járadékos kérdésre tudnék válaszolni, csak azt kellenne tudnom, hogy mettől-meddig tart a munkaviszony, és hogy a munkaviszony lejárta után ment-e el táppénzre. Előzőleg volt-e munkaviszonya?
Üdvözlettel!
Anikó
Vissza az elejére
sopanka

HozzászólásElküldve: 2009, Feb. 25, 17:05    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

sopanka írta:
tetrix írta:
Tisztelt Szakértő!
Szeretnék segítséget kérni. Első gyermekem 2007. 05. 18-án született. Munkaviszonyomból adódóan, utána kaptam tgyást és max. gyedet jelenleg is. Most 5 hetes kismama vagyok, és az lenne a kérdésem, hogy mi tévő legyek, visszamenjek-e 180 napra dolgozni, vagy esetemben nincs jelentősége, hogy mennyi időre megyek vissza??
Ha március 1-től visszamegyek 180 napra dolgozni (fiz: br.230eFt) én kérjem a gyes folyósítását, vagy kérheti a lányom édesapja, aki nem él velünk egy háztartásban?
Ha mégsem bírom 180 napig a munkát elmehetek-e táppénzre?
A tgyás-ra jogosult leszek? Ha igen, mi lesz az alapja?
Kérem segítségét, hogy hogyan járnék anyagilag a legjobban?
Válaszát előre is köszönöm!

1. Ha visszamész 180 napra dolgozni (fontos, hogy 180 bérezett napnak kell lenni, amibe az esetleges táppénzes idő nem számít bele) a THGY-nak nem lesz felső korlátja csak a GYED-nek. Ha visszamész dolgozni igazából csak ezért érdemes, hiszen a bruttó 230.000Ft-al ismét megkapod a gYED maxot.

2. Ha visszamész dolgozni elmehetsz táppénzre.

3.THGY-ra és GYED-re -ha az előző baba születésétől fennáll a munkaviszonyod- mindenképpen jogosult leszel. Ha nem mész vissza dolgozni az alapja a munkaszerződésben szereplő személyi alapbér lesz, de ha az nagyobb, mint 143.000Ft.- csak 143.000Ft-ot vesznek alapul.

Ha visszamész dolgozni az elért keresetedből számolják mind a 2 ellátást, DE ha nem dolgozol 180 napot akkor is max. csak a 143.000Ft. alapulvételével kaphatod mindkét ellátást. (Ezt azonban nálad mindenképpen, munkábaállás nélkül is figyelembe veszik) Fontos ez a 100%, a bruttó 70%-os THGY és GYED ebben az esetben 100.100Ft/hó lesz.

4. GYES-t olyan személy, aki nem él a gyerekkel egy háztartásban nem kaphat.

Azt, hogy hogy jársz jobban neked kell eldöntened, kiszámolnod. Függ attól, hogy hogy bírod a munkát, mi lesz addig a babával, elég-e neked a GYED, vagy szükséged van a magasabb fizetésre.....

Remélem minden kérdésedre válaszoltam.

Üdv. Smile

-------------------
Neked is ajánlom az alábbiakat:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, munkanélküli, GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.
Vissza az elejére
sopanka

HozzászólásElküldve: 2009, Feb. 25, 16:59    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

csibe85 írta:
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ha 11 hónapot dolgoztam és most elmegyek passzív táppénzre, ezt beleszámolják a munkanélkülibe? Vagy csak 11 hónapot vesznek figyelembe és akkor csak huszon-párezer forintot kapok?

Sajnos az álláskeresési járadékhoz nem értek. Üdv. Smile
Vissza az elejére
sopanka

HozzászólásElküldve: 2009, Feb. 25, 16:58    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

tetrix írta:
Tisztelt Szakértő!
Szeretnék segítséget kérni. Első gyermekem 2007. 05. 18-án született. Munkaviszonyomból adódóan, utána kaptam tgyást és max. gyedet jelenleg is. Most 5 hetes kismama vagyok, és az lenne a kérdésem, hogy mi tévő legyek, visszamenjek-e 180 napra dolgozni, vagy esetemben nincs jelentősége, hogy mennyi időre megyek vissza??
Ha március 1-től visszamegyek 180 napra dolgozni (fiz: br.230eFt) én kérjem a gyes folyósítását, vagy kérheti a lányom édesapja, aki nem él velünk egy háztartásban?

1. Ha visszamész 180 napra dolgozni (fontos, hogy 180 bérezett napnak kell lenni, amibe az esetleges táppénzes idő nem számít bele) a THGY-nak nem lesz felső korlátja csak a GYED-nek. Ha visszamész dolgozni igazából csak ezért érdemes, hiszen a bruttó 230.000Ft-al ismét megkapod a gYED maxot.

2. Ha visszamész dolgozni elmehetsz táppénzre.

3.THGY-ra és GYED-re -ha az előző baba születésétől fennáll a munkaviszonyod- mindenképpen jogosult leszel. Ha nem mész vissza dolgozni az alapja a munkaszerződésben szereplő személyi alapbér lesz, de ha az nagyobb, mint 143.000Ft.- csak 143.000Ft-ot vesznek alapul.

Ha visszamész dolgozni az elért keresetedből számolják mind a 2 ellátást, DE ha nem dolgozol 180 napot akkor is max. csak a 143.000Ft. alapulvételével kaphatod mindkét ellátást. (Ezt azonban nálad mindenképpen, munkábaállás nélkül is figyelembe veszik) Fontos ez a 100%, a bruttó 70%-os THGY és GYED ebben az esetben 100.100Ft/hó lesz.

4. GYES-t olyan személy, aki nem él a gyerekkel egy háztartásban nem kaphat.

Azt, hogy hogy jársz jobban neked kell eldöntened, kiszámolnod. Függ attól, hogy hogy bírod a munkát, mi lesz addig a babával, elég-e neked a GYED, vagy szükséged van a magasabb fizetésre.....

Remélem minden kérdésedre válaszoltam.

Üdv. Smile
Vissza az elejére
tetrix

HozzászólásElküldve: 2009, Feb. 25, 15:33    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Tisztelt Szakértő!
Vissza az elejére
csibe85

HozzászólásElküldve: 2009, Feb. 25, 14:04    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ha 11 hónapot dolgoztam és most elmegyek passzív táppénzre, ezt beleszámolják a munkanélkülibe? Vagy csak 11 hónapot vesznek figyelembe és akkor csak huszon-párezer forintot kapok?
Vissza az elejére
sopanka

HozzászólásElküldve: 2009, Feb. 25, 12:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

feanka írta:
Szia!

Kérdésem az lenne ,ha tud valaki segíteni, hogy : ha 87500 Ft volt 2007-ben az átlag jövedelmem, munkahelyem megszünt kiderült, hogy babátvárok, így munkanélküliről mentem szűlni. Még decemberben elindítottam a TGyÁS-t, de csak jan.05-én tudta bevinni a férjem az EP-hoz a papírokat (év végén szültem), akkor valóban csak 19000 Forint jár? Nem az előző év átlaga alapján kellene fizetniük, vagy két hét alatt megváltozott évvégén a jogszabály és már nem táppénz szerű jutattás? Vagy inkább igényeljem meg a GyES-t?
Előre is köszönöm!

-----------
1. Az érdemi válaszhoz túl kevés adatot adtál meg.

2. Ha a jogviszonyod folyamatos -azaz abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs- ÉS 2007-ben volt 180 bérezett napod, akkor a 2008 decemberében induló THGY alapja valóban a 2007-es béred.
Ha 2007-ben nem volt 180 bérezett napod, akkor a THGY-re való jogosultságot megelőző 180 napi kereset, ha az sincs, akkor a tényleges kereset a THGY alapja.

3. Ha az irányadó időszakban egyáltalán nem volt jövedelmed és álláskeresési járadék alapján igényelted a THGY-t az ellátás alapja az álláskeresési járadék alapja lesz.

4.Biztos, hogy a 19.000Ft-ot 1 hónapra és nem csak pár napra kaptad?

5.Javasolom, hogy hívd fel a REP-et és kérdezz rá az ügyintézőre, hogy a 19.000Ft pontosan mettől-meddig terjedő időszakra lett kifizetve.

6.A THGY nem táppénz szerű juttatás, bár van hasonlóság a kiszámolás módjában.

7.Mielőtt GYES-t igényelnél azért tisztázd a fentieket!

8. A jogszabály 2009.01.01-től jelentősen nem változott!!!

9. Végül ha 87.500Ft.- a személyi alapbéred akkor véleményem szerint-a bruttó THGY-nak 61.000 Ft/hó körül kellene lenni.

Üdv. Smile

Üdv.Smile
Vissza az elejére
feanka

HozzászólásElküldve: 2009, Feb. 24, 10:34    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia!

Kérdésem az lenne ,ha tud valaki segíteni, hogy : ha 87500 Ft volt 2007-ben az átlag jövedelmem, munkahelyem megszünt kiderült, hogy babátvárok, így munkanélküliről mentem szűlni. Még decemberben elindítottam a TGyÁS-t, de csak jan.05-én tudta bevinni a férjem az EP-hoz a papírokat (év végén szültem), akkor valóban csak 19000 Forint jár? Nem az előző év átlaga alapján kellene fizetniük, vagy két hét alatt megváltozott évvégén a jogszabály és már nem táppénz szerű jutattás? Vagy inkább igényeljem meg a GyES-t?
Előre is köszönöm!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése MSN Messenger
galipe

HozzászólásElküldve: 2009, Feb. 11, 19:09    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Köszönöm a segítséget.
Egy nap volt a két munkahely között amikor nem volt munkaviszonyom.
Üdv: Smile
Vissza az elejére
sopanka

HozzászólásElküldve: 2009, Feb. 10, 12:22    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

galipe írta:
Helló.

Problémám a következő:
2001-2008-ig 8 órában dolgoztam X-cégnél.
2008.február óta 6 órás munkaviszonyban állok Y cégnél.
2008 decemberétől táppénzen vagyok(veszélyeztetett kismamaként).
Ha a bruttó bérem 86250Ft akkor mennyi táppénzt kellene,hogy kapjak?
60% vagy 70%-ot számolnak
Így mennyi lesz majd gyás és e gyed?
Előre is köszönettel:Galipe

A táppénz mértékének a megállapításához napra pontosan kell tudni, hogy az első jogviszony 2008-ban melyik (hónapban) és melyik napon szűnt meg (azaz kell a megszűnés pontos dátuma) és a következő jogviszony kezdetének a dátuma.

Azt sem árt tudni, hogy a kettő között kaptál-e álláskeresési járadékot, ha igen mettől-meddig?

Esetleg voltál-e passzív táppénzen.? Ez mind-mind befolyásolja a választ, illetve a mértéket.

Fő szabály szerint 70%-os táppénzt csak akkor kaphatsz, ha a jogviszonyok között nincs 30 napnál hosszabb megszakítás. Ha a megszakítás 31 naptári napos, vagy attól több, akkor csak 60% illet meg.

Lásd a kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 47.§. (7), 48.§. (Cool szakaszait.

Ha 2009-ben szülsz a THGY összegét a 2008-as béredből fogják kiszámolni. Ha 2008-ban 30 napnál hosszabb a megszakítás a jogviszonyok között, akkor csak a mostani munkáltatódnál elért keresetet veszik figyelembe, ha 30 napnál rövidebb, akkor az előző foglalkoztatónál elért keresetet is.

Fő szabály szerint bruttó bér:annyi naptári nappál, ahány napra kaptad a bért(ha pl. 2008-ban 366 napig fennállt volna a munkaviszonyod össz bér:366) így megvan az 1 napi 100%-os bér, de a THGY mértéke 70%, azaz ennek veszik a 70%-át. Az lesz az 1 napi bruttó THGY. Ezt szorozzák annyi nappal, ahány napos az adott hónap. Ez lesz az adott havi bruttó THGY, amiből adóelőleget vonnak(vonhatnak) attól függően, hogy milyen kedvezményekre vagy jogosult.

A GYED is hasonló módszer alapján számítódik, csak abból az adóelőlegen kívül még 9,5% nyugdíjjárulékot is vonnak.

Röviden -ennyi közölt adatból- kb. ennyit tudtam segíteni.

Nagyon durván tehát a bruttó THGY-d 86.250Ft. 70%-a lesz, ami kb. bruttó 60.375 Ft.-

A számítási mód elég bonyolult, mert ha kaptál úgynevezett nem rendszeres jövedelmet, (pl. 13. havi előleg, jutalom, prémium, stb.) úgy az is beszámít.

Üdv. Smile
Vissza az elejére
galipe

HozzászólásElküldve: 2009, Feb. 10, 11:49    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Helló.

Problémám a következő:
2001-2008-ig 8 órában dolgoztam X-cégnél.
2008.február óta 6 órás munkaviszonyban állok Y cégnél.
2008 decemberétől táppénzen vagyok(veszélyeztetett kismamaként).
Ha a bruttó bérem 86250Ft akkor mennyi táppénzt kellene,hogy kapjak?
60% vagy 70%-ot számolnak
Így mennyi lesz majd gyás és e gyed?
Előre is köszönettel:Galipe
Vissza az elejére
sopanka

HozzászólásElküldve: 2009, Jan. 28, 16:14    Hozzászólás témája: Táppénz (passzív, gyermekápolási, baleseti) Terhességi gyerm Hozzászólás az előzmény idézésével

Itt lehet megbeszélni az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos kérdéseket.

(Táppénz, passzív táppénz, gyermekápolási táppénz, baleseti táppénz, üzemi baleset, úti baleset, munka baleset, terhességi gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj...)

Smile
Vissza az elejére
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Gyerekekről - babavárók, kismamák, szülők Időzóna: (GMT +2 óra)
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2
2 / 2 oldal

Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.