Gy.I.K.Gy.I.K.     KeresésKeresés     TaglistaTaglista     CsoportokCsoportok    
ProfilProfil     Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned
Ráma vagy vaj
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3  Következő

Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Mindenkinek
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
madoemszi

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 29, 12:02    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

a teszkóba ? Razz Laughing
http://kep.tar.hu/madoemszi
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
Signetta

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 29, 11:04    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

madoemszi írta:
Igen !!!...Signetta ez engem is érdekelne hol laksz Smile

Eggyel lentebbi válaszomban közkívánatra megírva. Laughing
Signetta

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 29, 11:03    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

[quote="vicusmamesz"][quote="Signetta"][quote="vicusmamesz"][quote="Signetta"]
vicusmamesz írta:
Signetta írta:
vicusmamesz írta:

Nagyjából sehol! Sad
Néhány péknél egyébként ki lehet fogni finomat. Például nálunk a Seki Pékségben jó dolgokat csinálnak. Kár, hogy sok mindennek egyentésztája van, de a kifli finom, a sós perec verhetetlen, kenyeret meg néha kell behonzom a kollegináknak, olyan fincsi Smile

Igen, ez a legjobb kifejezés, hogy "egyen tészta" mindegyik ilyen péksütemény. : )) Úgy látom, rossz helyen lakom. : )) Egy kenyérre mi is rákaptunk, és boltba lehet kapni, nagyon finom. : )

Igen Signetta, lehet, hogy rossz helyen laksz... Very Happy (bocsánat)
Felénk a boltokban is előfordul ehető kenyér, a teszkónak is van, ami jó, az auchannak is, de szerintem a többinek nincs. Van nálunk minden, pedig kis város vagyunk. Pennytől a CBA-ig, lidl-től keresztül a SPAR-ig, de a pékség az pékség! Merre laksz te, hogy ott ilyen kicsi a választék?

Hmm... végül is nálunk is van Tesco, Spar, Penny, pékség... csak én a város azon részén lakok pont, ahonnét ezek messze vannak. Rolling Eyes Egyébként, K.barcika. : )) Ma épp juhtúró lesz kutatva valahol hétvégére. : )))
Signetta

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 29, 10:58    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

madoemszi írta:
erre Én is gondoltam , de remélem lesz nála vaj is Very Happy

Ha egyszer sikerül elkészítened, akár évek múlva is Laughing , kérlek, írd le nekünk, milyen volt a sajt! Wink Laughing
madoemszi

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 29, 09:51    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Igen !!!...Signetta ez engem is érdekelne hol laksz Smile
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
vicusmamesz

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 28, 21:43    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

[quote="Signetta"][quote="vicusmamesz"][quote="Signetta"][quote="vicusmamesz"]
Signetta írta:
vicusmamesz írta:

Nagyjából sehol! Sad
Néhány péknél egyébként ki lehet fogni finomat. Például nálunk a Seki Pékségben jó dolgokat csinálnak. Kár, hogy sok mindennek egyentésztája van, de a kifli finom, a sós perec verhetetlen, kenyeret meg néha kell behonzom a kollegináknak, olyan fincsi Smile

Igen, ez a legjobb kifejezés, hogy "egyen tészta" mindegyik ilyen péksütemény. : )) Úgy látom, rossz helyen lakom. : )) Egy kenyérre mi is rákaptunk, és boltba lehet kapni, nagyon finom. : )

Igen Signetta, lehet, hogy rossz helyen laksz... Very Happy (bocsánat)
Felénk a boltokban is előfordul ehető kenyér, a teszkónak is van, ami jó, az auchannak is, de szerintem a többinek nincs. Van nálunk minden, pedig kis város vagyunk. Pennytől a CBA-ig, lidl-től keresztül a SPAR-ig, de a pékség az pékség! Merre laksz te, hogy ott ilyen kicsi a választék?
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
madoemszi

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 28, 16:36    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

erre Én is gondoltam , de remélem lesz nála vaj is Very Happy
Vissza az elejére
Signetta

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 28, 16:17    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

madoemszi írta:
vettem valami francia vajat(ligueil-biztos onnan hozták) a tejes emberemtől 200 gr és 350 volt ha jól emlékszem ... ebből lesz majd a csnetes sajt.... ezt már lassan 1 hete hajtogatom Razz , de most kedden nem volt túrója így csak péntekre hoz Smile
egyszer csak elkészül Very Happy

Mire pénteken viszi a túrót, addig elfogy a vaj. Very Happy És sose lesz kész a CsaládiNet-es sajt. : ))
madoemszi

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 28, 16:04    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

vettem valami francia vajat(ligueil-biztos onnan hozták) a tejes emberemtől 200 gr és 350 volt ha jól emlékszem ... ebből lesz majd a csnetes sajt.... ezt már lassan 1 hete hajtogatom Razz , de most kedden nem volt túrója így csak péntekre hoz Smile
egyszer csak elkészül Very Happy
Vissza az elejére
Signetta

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 22, 13:11    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

[quote="vicusmamesz"][quote="Signetta"][quote="vicusmamesz"][quote="Signetta"]
vicusmamesz írta:

Nagyjából sehol! Sad

vicusmamesz

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 22, 11:44    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Signetta írta:
vicusmamesz írta:
Signetta írta:
vicusmamesz írta:
Nekem margarin. Lehet, egészséges, lehet hogy nem, én azt szeretem, és pont Smile

Én is szeretem (szerettem) a margarint, csak kissé elborzasztott az a tudat, hogy majdnem műanyagot eszek. Rolling Eyes Viszont van olyan étel, amihez csak a vajat bírom elképzelni. : )

Nekem is! Apám utolsó 10 évében mindig ugyanazt reggelizte. Anyám reggel 7-kor már megjött a piacról a friss meleg kiflivel, tudod az a békebeli görbe.
Apának félbevágta, megvajazta, reszelt rá sajtot, és teát főzött hozzá. Az akkori ízlésnek és lehetőségeknek megfelelően citrompótlóval! Laughing
Na néha ha elkap a nosztalgia, ugyanezt eszem reggelire, főleg hideg téli hétvégéken. Ugyanígy: vajjal, reszelt trappistával, citrompótlós teával Smile

Jó is nosztalgiázni néha. : )) De hol kapsz "békebeli" kiflit!? Shocked Nálunk már mindenhol csak ezeket a felfújt .... lehet kapni zsömléből és fikliből is. Rolling Eyes Jó kis ovis tea. Very Happy Oviba ittam ilyet. : )) Otthon nagyikám finom teát főzött, még a szomszéd srác is éveken keresztül átjárt hozzánk, mert állítása szerint csak a nagyim tud ilyen finom teát főzni. : )) Már nagy ló volt, de még akkor is bejött teát inni. Laughing

Nagyjából sehol! Sad
Vissza az elejére
Signetta

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 22, 09:56    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Erről én se tudtam, hogy már ennyiféle van. : ) Igaz, nem is mostanában vettem ilyen margarint. : ) Nyáron néztem, akartam venni, de akkor nem volt a boltban. Én még csak a sózott verzióját ettem. : )
madoemszi

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 21, 23:31    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Bords Eve sós
Bords Eve édes reggelihez
Bords Eve oliva olajas
Bords Eve vitaminos

ennyi fajta van és van sütéshez való is és így néz ki

[^]  
Vissza az elejére
Signetta

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 21, 18:02    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

vicusmamesz írta:
Signetta írta:
vicusmamesz írta:
Nekem margarin. Lehet, egészséges, lehet hogy nem, én azt szeretem, és pont Smile

Én is szeretem (szerettem) a margarint, csak kissé elborzasztott az a tudat, hogy majdnem műanyagot eszek. Rolling Eyes Viszont van olyan étel, amihez csak a vajat bírom elképzelni. : )

Nekem is! Apám utolsó 10 évében mindig ugyanazt reggelizte. Anyám reggel 7-kor már megjött a piacról a friss meleg kiflivel, tudod az a békebeli görbe.
Apának félbevágta, megvajazta, reszelt rá sajtot, és teát főzött hozzá. Az akkori ízlésnek és lehetőségeknek megfelelően citrompótlóval! Laughing
Na néha ha elkap a nosztalgia, ugyanezt eszem reggelire, főleg hideg téli hétvégéken. Ugyanígy: vajjal, reszelt trappistával, citrompótlós teával Smile

Jó is nosztalgiázni néha. : )) De hol kapsz "békebeli" kiflit!? Shocked Nálunk már mindenhol csak ezeket a felfújt .... lehet kapni zsömléből és fikliből is. Rolling Eyes Jó kis ovis tea. Very Happy Oviba ittam ilyet. : )) Otthon nagyikám finom teát főzött, még a szomszéd srác is éveken keresztül átjárt hozzánk, mert állítása szerint csak a nagyim tud ilyen finom teát főzni. : )) Már nagy ló volt, de még akkor is bejött teát inni. Laughing
vicusmamesz

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 21, 16:02    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Signetta írta:
vicusmamesz írta:

Vissza az elejére
Signetta

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 21, 15:08    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Akkor már ketten vagytok azok, akik nem tudják, miből maradtak ki. : ))
kokuszpok2

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 21, 15:06    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Signetta írta:
szabinagyogy írta:
Én a tea vajat részesítem előnyben, ízre nagyon finom, össze sem lehet hasonlítani a margarinokkal, a bords eve-t még nem kóstoltam, de ki fogom próbálin mindenképpen. Köszi a tippet!

Szabibinagyogy, vegyél, én is bátran ajánlom. : )

Ezt a bords eve-t még csak nem is hallottam sose...
Signetta

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 21, 13:43    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

szabinagyogy írta:
Én a tea vajat részesítem előnyben, ízre nagyon finom, össze sem lehet hasonlítani a margarinokkal, a bords eve-t még nem kóstoltam, de ki fogom próbálin mindenképpen. Köszi a tippet!

Szabibinagyogy, vegyél, én is bátran ajánlom. : )
Signetta

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 21, 13:41    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Úúú... bords eve... eztetet én is nagyon szeretem, attól függetlenül, hogy margarin. : ) (Margarin?)
Igen, a vajnak ez az átka, hogy nem lehet kenni, ha evéskor veszed ki közvetlenül a hűtőből.
De látod Madoemszi, milyen szép emlékeket idéz fel benned (is) a vaj! Laughing Kb. nálunk is így történt anno a suliba menetel. Bár, én nagyon sokáig csak csupasz kenyérre tettem a szalámit, vagy magában ettem kenyér nélkül. Laughing
szabinagyogy

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 21, 13:33    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

madoemszi

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 21, 11:30    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

én a bords eve-et szeretem jó drága de a vaj az igazi ... emlékszem mikor szeletbe volt az uzsonnámba ,mert anyu sietett és csak belecsapta a jószagú túrista szalámi alá Razz
jajj , de szép is vót Laughing
én persze előveszem 10 perccel ( legalább ) a szendvics készítés előtt ... nah persze Razz
mindegy a lényeg ,hogy vaj !
Vissza az elejére
Signetta

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 21, 07:51    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

vicusmamesz írta:

Signetta

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 21, 07:48    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

madoemszi írta:
tudod csak ,hogy mindenhova beszójjjak Razz Very Happy

Helyes, pörgessük fel a topikokat. Laughing
vicusmamesz

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 20, 18:10    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

madoemszi

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 20, 16:27    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

tudod csak ,hogy mindenhova beszójjjak Razz Very Happy
Vissza az elejére
Signetta

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 20, 14:58    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

madoemszi írta:
vaj

Ez rövid és lényegre törő válasz. Laughing Laughing
madoemszi

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 20, 14:06    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

vaj
Vissza az elejére
Signetta

HozzászólásElküldve: 2009, Okt. 20, 10:15    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Valamelyik nap hallottam, hogy a rámákat, margarinokat csak egy alkotóelem választja el a műanyagoktól. :/ Állítólag, ha évekig hagyod állni, akkor se romlik meg. Erről hallott már valaki, valamit? Azt hiszem, én a vajra voksolok, még ha nehezebb is kenni a hűtőből kivevés után.
villkat

HozzászólásElküldve: 2009, Júl. 07, 13:59    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

állítólag vaj, de annyit kell vele várni, mire kenhető lesz...Sad
házi szendvicskrém? Smile
Vissza az elejére
szabolcs01

HozzászólásElküldve: 2009, Máj. 07, 11:17    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

a cikk utal rá, h majdnem műanyag Smile talán ezért is, mindenesetre én úgy döntöttem, h ezután csak vajat illetve vajkrémet eszem!
kokuszpok2

HozzászólásElküldve: 2009, Máj. 07, 08:54    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Eljokosan írta:
Egy érdekes cikk ezzel a témával kapcsolatban:

Tudod, hogy mi a különbség a margarin és a vaj között?

Olvasd végig...nagyon érdekes lesz!

A margarint eredetileg pulykák hizlalásához fejlesztették ki.
Mikor az a pulykák halálát okozta, az emberek, akik a kutatásra szánt, befektetett pénzüket vissza akarták kapni, összedugták a fejüket. Ez egy fehér anyag volt, és semmi nem utalt arra, hogy élelmiszer, ezért sárgára színezték és úgy adták el a vaj helyettesítőjeként. Hogy tetszik? Kitaláltak néhány ötletes új ízt is.
Mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz.
A vaj kicsit gazdagabb telített zsírban: a vajban 8 gramm, míg a margarinban 5 gramm.
A margarin fogyasztása nők esetében 53%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, összehasonlítva ugyanannyi elfogyasztott vajmennyiséggel, legalábbis a legújabb harvardi orvostudományi tanulmány szerint.
A vaj fogyasztása növeli az egyéb táplálékokból származó tápanyagok felszívódását.
A vaj, táplálkozás szempontjából sok előnnyel rendelkezik, míg a margarin csak néhánnyal, mivel ezek hozzáadottak.
A vajnak sokkal jobb íze van, mely más ételek ízét is kiemeli.
A vaj több évszázados múltra tekint vissza, míg a margarin még 100 évesre sem.

És most a margarinról...

Nagyon gazdag hozzáadott zsírsavakban. Ez megháromszorozza a koszorúér elmeszesedésének kockázatát. Növeli a koleszterin szintet és főleg az LDL (rossz koleszterin) szintjét, míg a HDL (jó koleszterin) szintjét csökkenti. A rák kialakulásának kockázatát kb. 5-szörösére növeli. Rontja az anyatej minőségét.
Csökkenti az immunrendszer reakcióját.
Csökkenti az inzulin reakcióját.
És íme a legmegdöbbentőbb tény...

EZ A RÉSZE NAGYON ÉRDEKES!

A margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen. Ez a tény elegendő volt számomra, hogy kivonjam az életemből a margarint és minden mást, mely hidrogénezett (ez azt jelenti, hogy az anyag molekuláris szerkezetét megváltoztatják).

Ki lehet próbálni a következőt:

Vegyél egy doboz margarint és hagyd a garázsban, vagy árnyékos helyen.
Néhány nap múlva a következőket figyelheted meg:

Sem legyek, sem más egyéb, idegesítő muslica nem fog a közelébe menni (ez azért sejtet valamit)
Nem lesz rothadt vagy büdös, mert nincs tápértéke.

Semmi sem fog kinőni rajta. Főleg azok az ici-pici mikroorganizmusok nem fognak rajta kifejlődni.
Miért? Mert a margarin majdhogynem műanyag. Megolvasztanád a műanyag edényedet (Tupperware) és rákennéd a pirítósodra?
Oszd ezt meg a barátaiddal...(Amennyiben "kenyérre akarod őket kenni")!

Igen mintha már olvastam volna ilyesmit. Én leginkább az íze miatt eszem a vajat, mert gyerekkoromra emlékeztet. Meg persze ebbe még tán van á vitamin...

A margarinról mindig a műanyag jut eszembe, lehet h nem véletlenül? Surprised
Vissza az elejére
kokuszpok2

HozzászólásElküldve: 2009, Máj. 07, 08:51    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Evicike írta:
Akkor áfát eszünk vagy vajat?

A vajjal együtt megesszük az áfát is. Very Happy
Vissza az elejére
Eljokosan

HozzászólásElküldve: 2009, Máj. 06, 18:28    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Egy érdekes cikk ezzel a témával kapcsolatban:

Tudod, hogy mi a különbség a margarin és a vaj között?

Olvasd végig...nagyon érdekes lesz!

A margarint eredetileg pulykák hizlalásához fejlesztették ki.
Mikor az a pulykák halálát okozta, az emberek, akik a kutatásra szánt, befektetett pénzüket vissza akarták kapni, összedugták a fejüket. Ez egy fehér anyag volt, és semmi nem utalt arra, hogy élelmiszer, ezért sárgára színezték és úgy adták el a vaj helyettesítőjeként. Hogy tetszik? Kitaláltak néhány ötletes új ízt is.
Mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz.
A vaj kicsit gazdagabb telített zsírban: a vajban 8 gramm, míg a margarinban 5 gramm.
A margarin fogyasztása nők esetében 53%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, összehasonlítva ugyanannyi elfogyasztott vajmennyiséggel, legalábbis a legújabb harvardi orvostudományi tanulmány szerint.
A vaj fogyasztása növeli az egyéb táplálékokból származó tápanyagok felszívódását.
A vaj, táplálkozás szempontjából sok előnnyel rendelkezik, míg a margarin csak néhánnyal, mivel ezek hozzáadottak.
A vajnak sokkal jobb íze van, mely más ételek ízét is kiemeli.
A vaj több évszázados múltra tekint vissza, míg a margarin még 100 évesre sem.

És most a margarinról...

Nagyon gazdag hozzáadott zsírsavakban. Ez megháromszorozza a koszorúér elmeszesedésének kockázatát. Növeli a koleszterin szintet és főleg az LDL (rossz koleszterin) szintjét, míg a HDL (jó koleszterin) szintjét csökkenti. A rák kialakulásának kockázatát kb. 5-szörösére növeli. Rontja az anyatej minőségét.
Csökkenti az immunrendszer reakcióját.
Csökkenti az inzulin reakcióját.
És íme a legmegdöbbentőbb tény...

EZ A RÉSZE NAGYON ÉRDEKES!

A margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen. Ez a tény elegendő volt számomra, hogy kivonjam az életemből a margarint és minden mást, mely hidrogénezett (ez azt jelenti, hogy az anyag molekuláris szerkezetét megváltoztatják).

Ki lehet próbálni a következőt:

Vegyél egy doboz margarint és hagyd a garázsban, vagy árnyékos helyen.
Néhány nap múlva a következőket figyelheted meg:

Sem legyek, sem más egyéb, idegesítő muslica nem fog a közelébe menni (ez azért sejtet valamit)
Nem lesz rothadt vagy büdös, mert nincs tápértéke.

Semmi sem fog kinőni rajta. Főleg azok az ici-pici mikroorganizmusok nem fognak rajta kifejlődni.
Miért? Mert a margarin majdhogynem műanyag. Megolvasztanád a műanyag edényedet (Tupperware) és rákennéd a pirítósodra?
Oszd ezt meg a barátaiddal...(Amennyiben "kenyérre akarod őket kenni")!
Vissza az elejére
Evicike

HozzászólásElküldve: 2009, Máj. 06, 09:46    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Akkor áfát eszünk vagy vajat?
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
kokuszpok2

HozzászólásElküldve: 2009, Máj. 06, 09:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Na az áfa kevesebb lesz a vajon, ez is mellette szól. Laughing
Vissza az elejére
kokuszpok2

HozzászólásElküldve: 2009, Ápr. 22, 20:14    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Éljen a vaj! Very Happy

A szervezetünk maga is állít elő koleszterint. Vm. hormonhoz is köze van..., de ebben nem vagyok biztos.
Vissza az elejére
pikerics

HozzászólásElküldve: 2008, Okt. 03, 21:03    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

bedina írta:
Anita102 írta:
Sziasztok!

Már azt is olvastam, hogy a vaj sokkal egészségesebb, mint a margarin. Állítólag a margarin tiszta mű kaja.
Ebből mi az igazság? Tud valaki segíteni?

Anita

100%
Azok az ételek, amiket 150-200 éve is elő tudtak állítani a kis gazdaságokban, nem műkaják.
Azok, amiket a nagyüzemi élelmiszergyártás dobott a piacra, műkaják.
Ettől még lehetnek finomak Wink
Az, hogy valami könnyebben kenhető, nem jó szempont, ha az egészségről van szó. Vedd ki hamarabb a vajat a hűtőből. Ennyi.
A telítettlen zsírsavakra szükség van, de nem hidrogénezett, művileg átalakított formában.
Ha szereted a margarint, használd mértékkel, de ne azért, mert elhiszed, hogy egészséges. Ez a szöveg a tehenek kajájáról olyan, mint amivel a tápszergyártók próbálkoztak, amikor elhitették a néppel a tápszer jobb, mint az anyatej.
A koleszterintől nem kéne félni, sőt. Nem csípem a Szendi Gábort, de koleszterin ügyben egyetértek vele. Csak a csökkentésről beszélnek, mert akkor el lehet adni a margarint, meg a koleszterin szint csökkentő gyógyszereket, amik egyébként depressziót provokálnak.
Az alacsony koleszterin fokozza az öngyilkossági hajlamot!
Legjobb, ha valóban egészségesen étkezünk, (minnél kevesebb műkaját!), és rendszersen mozgunk.

csak természetesen! éljen a vaj! Laughing
Vissza az elejére
AnnaE

HozzászólásElküldve: 2008, Máj. 31, 15:31    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Én is szeretem a Flóra margarint, mindig azt vettem, de nemrég megkóstoltam a bertollit, hát az nagyon ízlik.
Abban olívaolaj van, nem tudom hogy a koleszterinszintet mennyire befolyásolja.
Volt egy idő amikor vajat vettem, de annyira drága sajnos.
Egy ismerősöm mondta hogy csinált saját készítésű vajat, házitejből.
Valaki próbálta már esetleg?
Vissza az elejére
Erzsebet59

HozzászólásElküldve: 2008, Márc. 25, 15:06    Hozzászólás témája: Vaj kontra margarin Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia Nadim!

Az én tapasztalatom alapján a névtelen margarinok nem a legjobb minőségűek. Ugyan ez vonatkozik a vajra is. Olcsón lehet kapni jó margarint.

Erzsi
Vissza az elejére
Nadim

HozzászólásElküldve: 2008, Márc. 25, 11:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!
A rossz minőségű margarinok a "névtelen" margarinok, vagy az olcsóak?
Vissza az elejére
Terike

HozzászólásElküldve: 2008, Márc. 21, 16:36    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!
Az új felfedezésem a vajjal és a margarinnal kapcsolatban az, hogy nem csupán ez a két csoport van, hanem a következő három: vaj, rossz minőségű margarin, jó minőségű margarin.Összehasonlítva, mindegyiknek van előnye,hátránya is.
A jó minőségű margarin(pl.Flóra pro aktív) drága, és egészséges.A vaj szintén drága, és természetes,de állati zsiradékot tartalmaz.Az rossz minőségű margarin olcsóbb,de nem természetes és ki tudja mi van benne.
Vissza az elejére
Erzsebet59

HozzászólásElküldve: 2008, Márc. 20, 11:42    Hozzászólás témája: Vaj kontra margarin Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Szerintem érdekes lehet mindenkinek, aki annyira a margarint isteníti.

VAJ TÁPLÁLKOZÁS-ÉLETTANI ÉRTÉKELÉSE

A vaj magas energiaértékű készítmény, ami közel 80%-os zsírtartalmának köszönhető. Kóros soványság, műtét, vagy betegség utáni lábadozás, és krónikus veseelégtelenség esetén hozzájárul a tápláltsági állapot javításához.
Egy zsiradék minőségét a telítettsége és a zsírsavak hossza határozza meg. A tejzsír (az állati eredetű zsiradékokhoz hasonlóan) főleg telített, kisebb mértékben egyszeresen telítetlen, és legkisebb mennyiségben többszörösen telítetlen zsírsavakat (főleg linolsavat) tartalmaz. A vaj telített zsírsavtartalma miatt koleszterinszint-emelő hatású lehet, ezért szív- és keringési megbetegedésben, és cukorbetegségben szenvedők számára inkább az alacsony zsírtartalmú vajkrémek javasolhatók, alkalmanként legfeljebb 10 g- nyi mennyiségben, és nem mindennapi fogyasztásra. Ezt az is indokolja, hogy a vajban transzzsírsavak is találhatók, amelyek a többszörösen telítetlen zsírsavak kevéssé egészséges formái, a telített zsírsavakhoz hasonlóan emelik a koleszterinszintet.
Vissza az elejére
Terike

HozzászólásElküldve: 2008, Márc. 14, 16:35    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Mindenki!
Tudtátok,hogy a joghurt és a kefír kivételével a tejtermékek elrohadnak, nem pedig elbomlanak a szerverzetünkben?
Vissza az elejére
Erzsebet59

HozzászólásElküldve: 2008, Márc. 12, 13:17    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Kipróbáltam a Flóra Pro aktívot. Nagyon finom csak ajánlani tudom mindenkinek. Az árát kicsit soknak találom, de sajnos az egészséges élelmiszereket mindig meg kell fizetni.
Vissza az elejére
viki740

HozzászólásElküldve: 2008, Márc. 05, 14:45    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Olvasom a sok cikket a vaj kontra margarinról. Valakinek már volt saját tapasztalat is? A vaj fogyasztásától lett már valakinek magas koleszterine? Persze normális fogyasztás mellett?

Viki
Vissza az elejére
Norika74

HozzászólásElküldve: 2008, Márc. 05, 14:37    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Jó tudni:

A jó minőségű margarinok nem, vagy csak az egészségügyi világszervezet (WHO) által ajánlott mértéket meg nem haladó mennyiségben tartalmaznak a szervezet számára káros transzzsírsavakat. A vaj margarinnal való helyettesítése hosszú távon - kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően - segíthet megelőzni az első számú népbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.
Vissza az elejére
bedina

HozzászólásElküldve: 2008, Márc. 03, 11:52    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Anita102 írta:
Sziasztok!

Már azt is olvastam, hogy a vaj sokkal egészségesebb, mint a margarin. Állítólag a margarin tiszta mű kaja.

Anita

100%
Azok az ételek, amiket 150-200 éve is elő tudtak állítani a kis gazdaságokban, nem műkaják.
Azok, amiket a nagyüzemi élelmiszergyártás dobott a piacra, műkaják.
Ettől még lehetnek finomak Wink
Az, hogy valami könnyebben kenhető, nem jó szempont, ha az egészségről van szó. Vedd ki hamarabb a vajat a hűtőből. Ennyi.
A telítettlen zsírsavakra szükség van, de nem hidrogénezett, művileg átalakított formában.
Ha szereted a margarint, használd mértékkel, de ne azért, mert elhiszed, hogy egészséges. Ez a szöveg a tehenek kajájáról olyan, mint amivel a tápszergyártók próbálkoztak, amikor elhitették a néppel a tápszer jobb, mint az anyatej.
A koleszterintől nem kéne félni, sőt. Nem csípem a Szendi Gábort, de koleszterin ügyben egyetértek vele. Csak a csökkentésről beszélnek, mert akkor el lehet adni a margarint, meg a koleszterin szint csökkentő gyógyszereket, amik egyébként depressziót provokálnak.
Az alacsony koleszterin fokozza az öngyilkossági hajlamot!
Legjobb, ha valóban egészségesen étkezünk, (minnél kevesebb műkaját!), és rendszersen mozgunk.
Anita102

HozzászólásElküldve: 2008, Feb. 28, 13:11    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Anita
Vissza az elejére
Erzsebet59

HozzászólásElküldve: 2008, Feb. 25, 13:16    Hozzászólás témája: Vaj vagy margarin Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Ezt érdemes tudni, hogy mi a különbség a vaj és a margarin összetételében:

A margarinok olyan kenhető zsiradékok, amelyek alapanyaga többnyire növényi olaj, de megfelelő technológiával a többszörösen telítetlen kötések nagy része telítődik. A margarinokban, fajtától függően, kisebb-nagyobb mennyiségben víz és adalékanyagok is vannak. A hazákban kapható étkezési, kenésre használt margarinok számottevő részében már nincs, vagy csak minimális mennyiségben van jelen transzzsírsav. Szendvicsekhez használhatók a margarinok, érdemes a vitaminokkal kiegészített változatokat fogyasztani. A margarinok E-vitamin-tartalma jelentős, és antioxidáns hatású.

A vaj tükrözi a tej zsírsavösszetételét, hiszen nem más, mint szeparált, azaz a tej többi összetevőjétől elválasztott zsír, ezért viszonylag nagy arányban fordulnak elő benne telített zsírsavak. Tudnunk kell azonban, hogy a vaj zsírsavösszetételét nagy mértékben befolyásolja az állat által elfogyasztott takarmány minősége. A vaj további hátránya, hogy koleszterint is tartalmaz, előnye viszont, hogy vitaminforrás lehet a jelentős mennyiségű A-vitamin miatt.

Erzsi
Vissza az elejére
Anita102

HozzászólásElküldve: 2008, Feb. 25, 12:49    Hozzászólás témája: Vaj Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Ezt érdemes elolvasni

Lassan világossá válik tehát, hogy egyformán kell törekednünk mind a transz-zsírok, mind a telített zsírok minimális fogyasztására. Válasszunk inkább helyettük telítetlen, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételeket, hidegen sajtolt növényi olajakat. A különböző zsírok ellen folytatott küzdelemben az emberek többsége ugyanis nem vette észre, hogy a probléma valójában a szükségesnél jóval több kalória fogyasztásával van. A felesleges kalóriákkal - a zsíroktól függetlenül is - árthatunk szervezetünknek, egészségünknek.

Anita
Vissza az elejére
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Mindenkinek Időzóna: (GMT +2 óra)
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3  Következő
2 / 3 oldal

Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.