Gy.I.K.Gy.I.K.     KeresésKeresés     TaglistaTaglista     CsoportokCsoportok    
ProfilProfil     Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned
Bio-élet, egészség
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3  Következő

Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Mindenkinek
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
tkrinya

HozzászólásElküldve: 2004, Szept. 09, 16:31    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Gittus!

Olvasgattam egy-két cikket a geocities-en.Többek között,ami engem most igazán érint, az az édesítőszerek.Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy egy cukorbeteg egyáltalán mivel helyettesítheti az édes ízt?????Mert mézzel aztán NEM.A cikk írója által javasolt stívia nevezetű növényt meg hogy a fenébe szerezzem be???
Itt vagyok 30 évesen, 30 hetes terhesen, és az egész terhességem alatt végigmérgeztem magamat és a gyermekem???Ráadásul lehetőségem sincs arra,hogy hozzájussak az egészségre ártalmatlan édesítőhöz.Sad Szomorú vagyok....
A gyógyszertári fruktózzal mi a helyzet???????????
csinnnKA

HozzászólásElküldve: 2004, Szept. 08, 12:45    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok! Smile
Csak rövidke pihenőm során bekukkantottam hozzátok! Smile
Aztán a rövidke pihenőből jó kis "itt-ragadás" lett, de nem bántam meg!
Elolvastam minden linket is.
Azt már vagy 10-12 éve, a testkontroll óta tudom, hogy a tej nem jó nekünk. Az indexen Csogu (Gittuska tudja, kiről beszélek) is sok hasonló linket talált nekünk, ami sajnos mind-mind a tej ellen szólt, és egyetlent se talált, ami mellette. (Esetleg a Parmalat vagy a Danone honlapján talált volna.)
Ismét szembesültem vele... még ritkábban fogok inni. (Eddig is inkább csak sajt és néhány kefír formájában tejtermékeztem, nem vagyunk megszállott tejfogyasztók.)
És nagyon elgondolkodtató a margarin dolog is, mert egy 3. áttétellel ismert táplálkozástudományi szakember ismerősöm mondta egy közös kertipartin, hogy sokkal jobb, ha áttérünk a minél tisztább vajra (hát persze legjobb lenne a bio-vaj) és a mangalica-zsírra, ami inkább egészséges, semmint káros, és hogy ezek romboló hatása össze sem hasonlítható például a margarinéval, mivel ezek sok-sok jótékony hatással bírnak, míg a margarin tömény méreg.
Valahogy akkor szívenütött ez a mondat, és másnap undorral néztem kedvenc Flóra margarinomra. Azóta is többször eszembe jutnak a szavai, de mivel nem nagyon fejtette ki őket, így nem értettem, pontosan mire is gondol.
Köszönöm a cikket, Gittuska, MEGVILÁGOSODTAM! Smile*

Puszi nektek, Lányok!!! :-*
(Na most egy kicsit megint visszahúzódok a csigaházamba... ráadásul fogzunk is, nyüszi van, elindult a felső 2 fogacska is, ajvéééé!)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Szept. 01, 10:03    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

"Vannak bizonyos tradíciók, amelyek oly mélyen beivódtak a társadalom tudatába, hogy felülvizsgálatuk közel azonos a szentségtöréssel. Ezeknek a szent és sérthetetlen dolgoknak egyike a tej, melyet olyan féltő gonddal óvnak, hogy vele szemben bármilyen állítást kétkedve fogadnak."
dr. A. M. Thrash
http://gportal.hu/portal/gitta-oldala/
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Szept. 01, 09:45    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Orsi, igazad van.
Élvezzük az életet és a finom ételeket, italokat.
(csak utálom, hogyha becsapnak)

Csak mindennel mértéket kell tartani. Aki víz helyett is tejet iszik, - ráadásul abban a hiszemben, hogy ez most milyen egészséges, mert a tej élet erő egészség - annak tudnia kell, hogy ez így nem helyes. Nem szabad becsapnunk magunkat. Aki tart a csontritkulástól, és éppen ezért több tejet iszik, mint amennyit kíván, pont a kalcium bevitel miatt, annak is jó tudni, hogy nem ez az egyetlen esély.

A látottakat, olvasottakat nem szabad sarkosan értelmezni, és ezek hatására nem szabad homlokegyenest megváltoztatni a táplálkozásunkat. De ha ezek fényében talán tudunk egy kicsit egészségesebben élni, szerintem ez már jó. És ha mértékletesen fogyasztjuk, az is jó. Engem az zavar, hogy a kutatási eredményeket a tejipar eltitkolja, mert ez is egy hatalmas üzlet.

Nálunk hetente elfogy 2 liter tehéntej és egy liter kecsketej. Ezek mind nyersen, forralatlanul, pasztőrizálás nélkül.
Azért, mert szeretjük, és nem azért, mert úgy tudjuk, hogy milyen nagyon egészséges.

És nem mondom el a családomnak minden pohár tej elfogyasztásakor, hogy most milyen ártalmas dolgot isznak, mert ez butaság lenne. (különben meg levegőt sem vehetnénk anélkül, stb, igazad van Orsi)
Csak figyelni kell a mértékre! (és ez mindennel így van)

Angolul tudóknak: www.nomilk.com
Vissza az elejére
VKOrsi

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 31, 21:28    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Mamik Smile
Ez mind szép és jó, de úgy gondolom az összes ételről, italról és bármiről lehetne ilyen cikkeket és kutatásokat írni.
Szerintem ezeket nem kell túl komolyan venni. Különben még levegőt sem vehetnénk anélkül, hogy valami károsat ne tennénk magunkkal. Inkább jobb élvezni az életet és a jó ételeket, italokat.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
zserbó

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 31, 18:54    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ez tényleg sokkoló!
Én nem iszom a tejet, de a párom liter számra.
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 31, 18:31    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szeretitek a tejet? Találtam egy sokkoló cikket a tejről. Nem egy orvos agyszüleménye, hanem több tudományos munka elemzése, a forrásoknak mind utána lehet nézni, és ha valaki figyelmesen elolvassa, rá kell, hogy jöjjön, van benne valami. Íme:

A tej és tejtermékek egészség-károsító hatásai

http://www.geocities.com/all_a.....un/tej.htm

Másolok majd be olyan cikkeket is, ami nem csak rossz és káros dolgokról szól, hanem hasznos infókat is tartalmaz.
Vissza az elejére
kispepe

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 30, 21:07    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Megtaláltam a cikket az olíváról:http://vizsla.origo.hu/clk?idx.....eszto.html

[^]  

http://hu.fotoalbum.eu/Noribaba
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 30, 17:51    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szofi, köszönöm kérdésed, igen. Jó kis kikapcsolódás volt, három család lakott együtt egy házban, mi főztünk, vigyáztunk a gyerekekre, hurcolkodtunk a strandra, meg vissza, szóval ugyanaz, mint itthon, csak a horvát tengerparton. Az utazás merített ki nagyon, a soxor meg kellett állni, hosszú volt, na.
De már itthon vagyunk, és itthon is nagyon jó!

Szóval oliva olaj, csak az extra szűz. Szerencsére az enyém ilyen. Azt is tudjátok, hogy nem szabad hevíteni, csak hidegen!
Ettünk grill rácson sült halat, és miután megsült, és kicsit hűlt, csak utána kentük be fűszeres oliva olajjal. És salátával ettük, isteni és egészséges volt!
Vissza az elejére
szofi

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 30, 14:28    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

A margarinról már hallottam rosszakat. De az olivás üvegemet ha hazamegyek megnézem. Shocked

Gittus! Kipihentétek magatokat? Milyen volt?
kispepe

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 30, 13:16    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ezt nem tudtam a margarinról, pedig én sokat használom, főleg sütikbe.
Viszont rossz hírem van az olivaolajokról is: ami nem szűz meg extra szűz, az szemétbe való, mert az tkp. sajtolás folyamán visszamaradó anyag. Ha az olivás üvegre az van írva, hogy sansa vagy pomace, azt nem szabad megvenni. Állítólag az ilyet nyugaton már rég nem fogyasztják, mert tudják az emberek, hogy káros. Helyette inkább az olivaolajokban kevésbé jártas országokba exportálják Evil or Very Mad

[^]  

Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 30, 11:00    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Egy másik oldalról egy másik cikkből idézet:

"A margarinok bár finomak, mesterségesen előállított termékek. A növényi olajok vegyi kezelése során képződnek az ún. transz-zsírsavak. Ebből a keményített zsírból készülnek a margarinok.

A Harvard egyetem kutatói már 1993-ban megjelentettek egy tanulmányt, amelyben kijelentették: a transz-zsírsavak rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása érelmeszesedést okoz. (A transz-zsírsav a természetben nem fordul elő, mesterségesen előállított ipari termék.)

Ezzel szemben a természetes tejzsír a rákellenes bioaktív anyagok leggazdagabb tárháza és az eddigi hiedelmekkel ellentétben az érelmeszesedést is csökkenti."

forrás: http://www.medicinfo.hu/tejzsir.html

lesz még...
Vissza az elejére
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 30, 09:46    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Itt a családineten találtam egy sokkoló cikket a margarinról. Tudtátok, hogy egészségtelen? Hogy vegyi anyag, így tonképpen méreg?
dr. Litsek Ákos a szerző, a cikk itt található:
http://csaladinet.hu/index.php.....mp;id=1179

Idézek belőle: " A margarint a legolcsóbb olajból állítják elő, tekintve, hogy abból a szappanfőzéshez hasonlóan mindent kilúgozunk. Hátramarad egy természetellenes anyag, mely elveszítette az elektromos töltését, és Transfetti Acid néven ismeretes. Hogy megsűrűsödjön, és ne tudjon megromlani, félig hydrogénezik, majd különböző vegyi ízesítők és színesítők hozzáadásával a vajhoz hasonlóvá teszik. Így készül a margarin, ami végül is egy élelmiszernek álcázott vegyi termék. "
Vissza az elejére
kispepe

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 29, 11:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Bocs, ezt a másik topikba akartam írni!!

[^]  

Vissza az elejére
kispepe

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 29, 11:27    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Gittus

Nekem megvan!! A férjem kedvence, és a vendégeknek is nagyon ízlik!
Csirkecombokat (Frank Júlia feldarabolt csirkét ír, de én csak combokat szoktam) megforgatsz sós, pirospaprikás, fokhagymás lisztben, majd tepsibe vagy tűzálló tálba teszed egymás mellé. Egy kevés paprikás liszttel még megszórod. Egy nagy fej vöröshagymát rákarikázol, majd füstölt reszelt sajtot teszel rá (kb. 15-20 dkg-t), és csak a legvégén kevés olajjal elkevert tejfölt (ez a sorrend). Rá alufólia, be a sütőbe, kb. 40 perc sütés után leveszed az alufóliát, és egy kicsit pirítod. Nagyon fini a füstölt sajttól. Köret lehet rizs, krumpli.

Ismeritek a díjnyertes tálbansültet?

Frank Júlia szakácskönyvében található ez is.
Szóval a krumplit meg kell hámozni és vékony hasábokra vágni, ezt kell a tál aljára teríteni ( kb félig legyen vele), összekeverni egy kis sóval, borssal és szerecsendióval és egy fej karikára vágott hagymával. A krumplira vékony husi szeleteket kell tenni ( Juli disznóhusival írta) amit előtte megsóztunk és borsoztunk. Erre kevés zúzott fokhagyma kerül, fél evőkanál kókuszreszelék (bizony-bizony), fél doboz ananászkonzerv (a leve nélkül) fél csokor felaprított petrezselyem. Erre kell tenni a második réteg husit és a második réteg ananász-fokhagyma-kókusz és petrezselyem réteget. A tetejére 15 dkg márványsajtot vagy vmi hasonló sajtot kell morzsolni, végül fél deci ananászlét és 2 dl tejszínt össze kell keverni és ráönteni. Sütőbe tenni és kb. 1, 5 óra, de figyelni, kell, hogy meg nem égjen a teteje.
Nagyon finom!!!!! Tudom, hogy érdekesek a hozzávalók de isteni. Sőt, úgy még jobb, ha előző nap megcsinálod, másnapra jól összeérnek az ízek. A levét olyan jól lehet tunkolni kenyérrel!!

[^]  

Vissza az elejére
kispepe

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 29, 11:20    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Gittus, végre előkerültél Laughing

[^]  

Vissza az elejére
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 28, 22:20    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ja, a cikk címe, "Ha gondot okoz az emésztés", és a teljes cikk itt olvasható:

http://www.tgy-magazin.hu/modu.....9dc27a2007
Vissza az elejére
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 28, 22:20    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Megjöttünk, sziasztok.
A mosógép belerokkan, amióta hazajöttünk, csak mos...

Az útra vettem olvasnivalót, természetgyógyász magazint. Sok érdekes dolog van benne, de most csak a rágásról szeretnék beilleszteni ide egy részletet:

"A jó emésztés kulcsa a jó rágás
Utánozzuk Horace Fletchert! Az egészségügyi körökben valamikor jól ismert amerikai minden egyes falatot – legyen az akár kenyér, akár alma – körülbelül ötvenszer megrágott. Csak akkor nyelte le a végeredményt, ha az már tökéletesen folyékonnyá változott.

Az amerikai férfit negyvenéves korában az orvosok „egészségügyi ronccsá” nyilvánították. Véletlenül jött rá arra, hogy az előírt tablettákat megnövekedett állkapocsmunkával helyettesítheti. A változásnak meg is lett az eredménye: az intenzív osztály várományosa kiemelkedő atlétává változott, aki profikat megszégyenítő teljesítményt nyújtott futásban és kerékpározásban egyaránt.

Fletcher példáját követhetjük például az úgynevezett olajrágással: ennek során a szájunkba veszünk egy evőkanál hidegen préselt napraforgóolajat, és jó negyedórán át „rágjuk”, illetve átpréseljük a fogaink között. A visszamaradó tejes-vizes jellegű folyadékot azután kiköpjük. Ez a természetes eljárás hatásosan salaktalanítja a szervezetet, és megszabadít olyan bántalmaktól, mint a migrén, a reuma, a szembetegségek és sok más egyéb zavar."

Szóval újra itt az olajrágás, ami lehet, hogy nem is olyan nagy butaság. Próbáljátok ki!
Vissza az elejére
kispepe

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 28, 20:07    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Gittus!

Hogy sikerült a nyaralás? Gyere, mert nagyon hiányzol Laughing

[^]  

Vissza az elejére
szofi

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 16, 14:57    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Gittus! Jó pihenést! (Én is mindig bekkukantok és tanulok, csak nem mindenhez tudok hozzászólni, akkor meg ugye minek. Rolling Eyes )
kispepe

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 16, 13:35    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Gittus!

Kellemes nyaralást kívánok; érezzétek nagyon jól magatokat!

[^]  

Vissza az elejére
csinnnKA

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 15, 18:15    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Gittuska, ne is törődj vele, én itt vagyok lesőállásban! (igaz, néha én is kihagyok napokat)

Aranyszabályaid tetszettek, köszönöm (többiek nevében is?). Smile

És jó nyaralást kívánok nektek! :-*
Vissza az elejére
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 15, 06:33    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Úgy látom, hogy nem sokakat érdekel ez a dolog, nagyon sajnálom. Holnap készülődés, kedden indulunk Horvátországba nyaralni egy hétre, így most jön a maradék három aranyszabály.

10. Minden étkezésnél fogyasszunk nyers táplálékot is! Teljes táplálékbevitelünk legalább fele friss-élő étel legyen!

11. Étkezések között (kivéve a gyümölcsétkezést) várjunk legalább 4-5 órát!

12. Nyugodt lelkiállapotban együnk, és evés közben az evésre figyeljünk. Kerüljük a sietve, illetve a stressz-állapotban történő étkezést!

Saját vélemény: a stresszt egyébként is kerüljük, ne csak étkezés közben. A nyersek (pláne ilyenkor nyáron) meghaladhatják az étkezések felét, sőt, minél több nyerset eszünk, annál jobb!
(Figyelmébe ajánlom mindenkinek az "Élő ételek az egészségért" című könyvet!!!!)

Most nem jövök vagy másfél hétig, legyetek jók! (és egészségesek)
Vissza az elejére
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 13, 21:03    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia CsinnnKA!
Fehérje fogyasztás: igen, szükség van rá. Csak nem annyira, mint amennyit fogyasztunk úgy általában a civilizált világban. Gyerekeknek, akik ugye nőnek még, sportolóknak, akik nagy izom tömeget akarnak kifejleszteni, igen magas a fehérje igényük. De egy átlagos felnőttnek már nem. Schirilla György egyik könyvében azt írja, hogy az optimális napi fehérje bevitel 40g és 200 gramm között van, de mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyire van szüksége.
A túlzott fehérje bevitel ugyanolyan káros, mint a túl kevés.

Ha már itt tartunk, jöhet a kilencedik aranyszabály?
Íme: Délben a gabona, este a zöldség domináljon az étkezésünkben! A gabona táplál, a zöldség tisztít. (a gyümöcs frissít)

Hát ez az, amivel nem nagyon értek egyet. A gabonát és a zöldséget délben, együtt kellene fogyasztani, este pedig olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket. (diákcsemege)
Vissza az elejére
csinnnKA

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 13, 12:31    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok! Smile
Hú, amióta "szabadságon vagyok" (vagyis apa van, én meg csak naponta percekre a neten), ez a topic is sokat fejlődött. Smile

Gittuska!
Nagyon jók a tanácsok, érdekesek, 1-2 újdonság még nekem is volt benne! Az viszont régi kínai bölcsesség, hogy "minden falatot 33-szor rágj meg". Próbálta már valaki?! Gyakorlatilag lehetetlenség! Az viszont szentigaz, hogy utána már úgy érzed, a sima nyáladat nyeled le!

Gondolkodtam ezen a szabályon a Gittus által leírtak tükrében: az ember azért eszik mohón, mert baromira éhes már... vagy pedig azért, mert siet. Az ideális nyilvánvalóan az lenne, ha rendszeres időközönként, szabályosan ennénk, akkor nincs olyan, hogy 7-8 órája nem ettél, és beájulsz, mert a vércukorszinted a béka popsija alatt van. Vagy rohansz és 5-6 percet szánsz az evésre, próbálj meg úgy 33x bármit is megrágni (összesen jut annyi rágás az egész kajára, nem?).
Pedig szinte valamennyi természetgyógyász (hozom fel megint példának az általam egyébként nagyrabecsült Béky L-t) hangsúlyozza az alapos és hosszantartó rágás fontosságát (mármint az emésztés szempontjából).

VÍZIVÁS (étkezések alatt-után): megint visszavezethető oda, hogy sietünk, nem rágjuk meg alaposan, így gyorsabban-könnyebben csúszik. De tény, hogy helytelen. Daninál pl. nincs pardon (pfúj, vizet prédikáló bort ivó anya, pfúj!)... ő nem kap azonnal inni, hogy helyesen szokja meg. Na ja, szülői felelősség! Smile
Én (és talán az emberek jó része) pl. mindig azért szoktam sokat inni közben+utána, mert az étel így megdagad a gyomorban, nő a térfogata, és főként fogyókúrák, kis adagok idején ennek jelentősége van: kevesebbtől is jóllaksz. (Persze nem a haskipuffadásig gondoltam, de szerintem elég rossz érzés _kifejezetten_éhesen felállni az ebédlőasztaltól.)

A túlzott fehérjefogyasztás bizonyítottan köszvényt okoz (megint csak: súlyosabb, mértéktelen esetben). A kezdeti "stádium" az ízületekben lerakódó húgysav.) Másrészt a fehérje bizonyítottan kell, mert a legkiegyensúlyozottabb táplálkozásnál is találtak olyat a kutatók, hogy szükség esetén igenis a saját izomfehérjéhez nyúl a szervezet, ami sajnos nagyon sok esetben mindjárt a szívizomfehérjét jelenti. Ezért tiltották be a 0-kalóriás kórházi diétákat, mert félelmetesen magas arányban okozott (később!!!) súlyos szívkárosodást, megdöbbentően magas volt az 5-10-15 évvel később szívbetegségben meghaltak aránya.

Jópofa dolog, hogy eszünk össze-vissza (ha hízunk, az már kevésbé jópofa), de egyébként, hogy a megközelítőleg tökéletes táplálkozás mennyire bonyolult és finom összhangot követel, szinte el se hinné az ember, csak ha nagyon belegondol! Smile

Egy biztos: megbízható forrásból vagy bio-piacról származó sok finom nyári gyümölcs nem árt. Ez tuti! Smile
Vissza az elejére
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 09, 15:39    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Nnnna szóval. A következő aranyszabály a hetedik:
Ügyeljünk a rendszeres széklet meglételére! Ahány főétkezés, legalább annyi alkalommal kell székletnek is a nap folyamán megjelennie.

Hát ezt nem tudom hová tenni. A 10 hónapos kisfiam betartja ezt a szabályt, naponta legalább háromszor van kakis pelus. De hát én...

Mindjárt itt a nyolcadik is, nehogy már itt ragadjunk le:
"Nem jóllakni kell, hanem megelégedni" Jóllakás: tele a gyomor. A tökéletes emésztéshez a félig telt gyomor az ideális.

Ezzel naggyából egyet is értek. Sosem értettem pl a nővéremet, aki "hú de jól bezabáltam..." ebédek után azt sem tudja, hogy mit vegyen be, annyira fáj a hasa. Szóval csak mértékkel.
Vissza az elejére
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 05, 15:09    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szofi, hát persze. A köménymaggal készült káposztás ételek nem puffasztanak annyira. Mindenki azt hiszi, hogy a puffadás csak egy kényelmetlen tünet. Pedig nem csak annyi. A tökéletlen emésztés jele, ami nem csak kellemetlen, hanem nagyon egészségtelen!

Bab: a babfőzeléknek is ismert ez a tünete. A múltkor nem főzeléket csináltam babból, hanem csak megfőztem, leszűrtem, és a salátába tettem. Semmilyen "szeles" mellékhatása nem volt.
Vissza az elejére
szofi

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 05, 15:04    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Gittus! Pont tegnap csinált anyukám kelkáposzta főzeléket, kérdezte kérek-e. Mondtam, hogy nem, mert félek, hogy felpuffadok tőle. Erre mondta, hogy nem csak az íze miatt rakunk fúszereket az ételbe, hanem azért is, hogy ne legyen ilyen hatásuk. (Ezek szerint már az őseink is sejtettek valamit...)
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 05, 14:58    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

A hatodik aranyszabály:
Nagyon fontos az alapos rágás. Rágjuk pépessé, szinte folyékonnyá az ételt.

Szerintem ezzel sem lehet vitatkozni. Sajnos rossz szokás, hogy hamar bekapjuk az ételt.
Vissza az elejére
szofi

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 03, 14:38    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Gittus! Ez ok. Szoktam ezekből néhányat használni. (édesköményt és ánizst nem, csak csillagánizst a karácsonyi dekorációhoz Wink )
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 02, 21:24    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szofi, már itt is vagyok.
Tehát az ötödik aranyszabály:
Használjunk erjedésgátló fűszereket, melyek segítségével csökkenthető a tökéletlen emésztés során a belekben keletkező mérgező anyagok mennyisége! Az ilyen fűszerek pl a fahéj, szegfűszeg (gyümölcsökhöz), kömény (burgonyához), édeskömény, ánizs, pirospaprika (gabonafélékhez).
Vissza az elejére
szofi

HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 02, 15:09    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Gittus! 5. Question
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 29, 20:40    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia Tkrinyus!
Csuklófájdalom? Ebben nem tudok segíteni. Talán meg kellene nézetni a véredben a húgysav koncentrációt, mert ha magas, akkor csökkenteni kell a fehérjefogyasztást. Most írtad, hogy a salakanyag az izületekben rakódik le, ez a kikristályosodott húgysav! (de egyáltalán nem biztos, hogy ettől fáj a csuklód)
Nekem terhesség alatt bizony fájt, de utána elmúlt.

Lisztek: A teljes kiörlésű liszt azt jelenti, hogy nem választják ki a lisztből a korpát és a csírát. Ha búzacsírás fehér lisztet veszel, az ugyanolyan finomított liszt, mint a fehér liszt, csak utólag búzacsírával dúsítják. A graham liszt pedig a búzakorpát tartalmazza. Végülis bármelyik jó, talán legjobb mindet használni, felváltva, keverve. A lényeg az, hogy az ilyen liszteknél arra kell figyelni, hogy bio legyen, vagyis mentes legyen minden vegyianyagtól, mert a búzában az összes káros szennyezés a korpában koncentrálódik. Vagyis, a liszteknél figyelni kell arra, hogy rajta legyen hogy "ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból", vagy "Ellenőrizte a Biokontroll Hungária kht". Nem elég az, hogy "ellenőrzött minőség"!!!!!
A legjobb a teljes örlésű tönköly liszt.
A teljes rozsliszttel vigyázni kell, pl palacsintát nem tudsz vele csinálni.
Ha rántást csináltok az ilyen lisztekkel, vigyázni kell, mert a korpa gyorsan odakap! Ezekkel jobb habarást csinálni, vagyis nem pirítani.
A tönkölyből úgy lehet palacsintát csinálni, hogy nem kell bele tojás! (tejet sem kell belerakni, de tejjel finomabb)
Vissza az elejére
tkrinya

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 29, 16:45    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szofi!

Néhány napja hallottam, hogy a dinnye magja leviszi a vércukorszintet.Én már megkóstoltam, egészen tűrhető az íze!!Ja! Akinek a környezetében van cukorbeteg kisgyerek, annak jó hír, hogy Pécsen kifejlesztettek egy olyan gyógyszert, ami véglegesen gyógyítja a gyerekkori cukorbetegséget.Most van a gyógyszer engedélyezés alatt.
Az én féjem is iszik kajálás közben, de én sosem.Én is úgy tudom, hogy nem egészséges!!!!

Barackturmix........Én rendszeresen iszom, édesítővel, és nem hízom!!!!!!!!!Smile Eddig össz.fél-1 kiló jött fel rám a terhesség alatt!!(24.hét) Ja! Nekem nem jött be a "vagy csak szénhidrát vagy csak fehérje" diéta, sőt az Atkins sem, ami ráadásul az első hetekben -amikor szinte száműzi a szénhidrátokat- rendkívűl káros!!!/A normál agyműködéshez a napi minimum szénhidrátbevitel 120gr!!!A tisztán fehérje táplálkozás következtében az izületek tönkremehetnek, mert a salakanyagok oda rakódnak le./

Ellenben lenne egy kérdésem hozzátok!!Tudtok-e vmi biomágiát a csuklófájdalmakra??Egészen konkrétan szerintem izületi gondom lehet, de csak akkor, hogyha bizonyos szögben tartom a kezem.Kaptam már rá fizikoterápiás kezelést is a terhesség előtt, de halottnak a csók.Sad Most pedig semmiféle reuma gyogyót és krémet nem ajánl a doki.Attól tartok, hogy a gyerekemelgetésekkel, fürdetésekkel csak romlani fog a helyzet.

Gittus,vagy aki tudja!!!

Mostanában egyáltalán nem használok fehér lisztet,de kicsit bizonytalan vagyok a teljeskiörlésű lisztekkel kapcsolatban,mert van többféle.Pl.búzaliszt, roszliszt, búzacsírás(bár ez nem telj.kiörl-ű),grahamliszt.Szóval, melyik mire jó, melyik a jobb,stb....?????????????
szofi

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 28, 11:32    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Gittus! Lehet, hogy hízlal a barackturmix, de olyan finom!
Szerintem rossz szokás, hogy evés közben iszunk. Az is, hogy nem rágjuk meg rendesen az ételt, ezen változtatnunk kéne, meg a szlapáláson is!
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 26, 16:09    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szerintem itt arról van szó, hogy az agyon édesített, agyon mézezett, agyon cukrozott italokat kell mellőzni. Ha egész nap tiszta vizet iszol, de egyszer iszol barack turmixot, szerintem az nem annyira egészségtelen.
Az már más dolog, hogy a gyümölcsöt csak magában lenne jó enni, nem tejjel keverve. Szerintem a mézes, tejes barack turmix hízlal egy kicsit, nem? Szénhidrát, fehérje együtt? Nem kötözködni akarok, nehogy megsértődj!

Méz: még mindig jobb, mint a fehér cukor. Vagyis minden viszonyítás kérdése. A turmixod sokkal jobb választás, mint egy pohár cukros, szinezett, adalékozott, szénsavas ital. Egy pohár tiszta víznél viszont nem jobb.

Ezek a tanácsok megszívelendők. Én nem mondtam azt senkinek, hogy most innentől kezdve csak így szabad táplálkozni! Azokat kell megfogadni, amiket meg tudtok. Van, aki többet fog, van, aki kevesebbet. Van, aki fittyet hány az egészre, és azt hiszi hülye vagyok. Én nem akarok meggyőzni senkit, csak tudatni szeretnék.

Miért isztok étkezés alatt? Az ételt jól meg kell rágni. Ilyenkor a nyál elkeveredik az étellel, és könnyen le lehet nyelni. Ez az emésztés első fázisa. Ha nem rágunk rendesen, akkor az étel nem "csúszik" könnyen, ezért iszunk étkezés közben. (Vagy az étel túl száraz, vagy túl sós, ami megint csak helytelen) Próbáld azt ki, hogy ebéd előtt fél órával iszol annyit, hogy ne legyél szomjas, majd úgy ebédelj, hogy minden falatot alaposan rágjál meg. Adj időt a nyáladnak, hogy el tudjon keveredni az étellel. Ha már nem megy, a falat száraz marad a szádban, akkor hagyd abba az evést, mert jóllaktál. Ilyenkor már csak a szemed kívánja, meg a neveltetés, hogy a tányéron nem hagyunk semmit.

Amiről meg asziszed, hogy tej, annak olvasd el a dobozon az összetevőit. Erről lehetne nyitni egy újabb topicot...
Vissza az elejére
szofi

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 26, 14:31    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok Lányok!

Gittus! Ez az étkezés és a folyadék bevitel közötti szabály ledöbbentett. Ezek szerint az egész családom és környezetem emésztési folyamata megvanzavartava a sok lötyi által. Mi állandóan szlapálunk étkezés előtt, alatt és után. Mint a kacsák. Rolling Eyes
Miért nem édesíthetek mézzel?
Ezek szerint az általam elkészített barackturmix mézzel ízesítve nem fér bele az egészséges táplálkozásba? Pedig asszittem, hogy most fene mód büszke lehetek magamra, se cukor, se tartósítószer, és még tej is!
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 25, 22:28    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ne tolongjatok annyira! Ennyi véleményt én elolvasni sem tudok!
Mivel tudom, hogy sokan már nagyon hiányolják a negyedik pontot, hát leírom. (és nem menekültök, ha Petike nem eszi meg a papírt, akkor mind le fogom írni)

szóval:
4. Lehetőleg frissen facsart gyümölcs-, illetve zöldségleveket fogyasszunk! Közvetlen fogyasztásra és sütés-főzés céljára is használjunk tiszta vizet: forrásvíz, alacson ásványi anyag tartalmú ásványvíz, PI-víz, tisztított víz. Gyógynövényekből készített teákat igyunk! (lehetőleg egyfél gyógynövényből készítve, méz, citromlé hozzáadása nélkül, testmeleg hőmérsékleten, lassan elkortyolgatva)
Vissza az elejére
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 19, 20:50    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Itt az aranyszabály második pontja:
2. Egyszerre egyféle gyümölcsöt fogyasszunk, két gyümölcsétkezés között tartsunk legalább fél, de inkább egy óra szünetet!

Na itt van vége a gyümölcssalátáknak, a gyümölcsjoghurtoknak! Nem igaz, hogy egészséges! (mondjuk, ha sült szalonna helyett eszi az ember, akkor egészséges, vagyis jobb, mint a szalonna)

3. Napi 2 liter folyadék fogyasztása javasolt, kb 2 óránkénti 2 dl-es eloszlásban. Sómentes étrend esetén 1,5 liter is elegendő, illetve a nyers gyümölcsök, zöldségek beszámíthatók a folyadékmennyiségbe. Étkezés előtt fél órával fogyasztott folyadék megalapozza a jó emésztést, az étkezés közben, illetve közvetlenül utána fogyasztott folyadék viszont megzavarja az emésztési folyamatot!
Vissza az elejére
zserbó

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 19, 19:55    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szofi!

Éppen ma mondta a természetgyógyász, akihez járok, hogy a szétrágott dinnye magjának vízhajtó hatása van.

Engem érdekel a 12 szabály, a szétválasztás is. Egy ideje de. csak gymölcsöt eszem / kb 1 hónap/ és tényleg jó!

tehát fehérjét és szénhidrátot tilos együtt enni, mit még?
Vissza az elejére
csinnnKA

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 19, 11:55    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

...és kapcsolódik a most (viszont tényleg nagyon) divatos ELVÁLASZTÓS technikához (vagyis eléggé hasonlít hozzá!):
gyümölcsöt éhgyomorra, lehetőleg egyszerre csak egyfélét... délután vagy fehérjét salátával vagy szénhidrátot, de ami a lényeg: fehérjét szénhidráttal soha! Még véletlenül se! Exclamation
(Persze a tegnapi "grillezett csirkemell petrezselymes krumplival" családi menünket most kifejezetten elborzasztás céljával írtam le.) Very Happy
Vissza az elejére
KataMama

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 18, 11:25    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Gittus, köszi a kiegészítést. Nekem valahogy mindig úgy alakul, hogy akkor pont valami van (tegnap pl. lakásprojekt). Meg friss zöldség-gyümölcs-ügyben anyós ellát sok mindennel, ami bár ugye nem bio, de nem agyonpermetezett házi, és azt meg nem dobhatom ki Neutral ...

Érdekli a T. Társaságot a Testkontroll? Szemezgessünk belőle? Bár azért biztos sokan ismerik, igaz, kb 10 éve volt divatja...
Vissza az elejére
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 18, 11:02    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Katamama, bio-piac csak szombaton van. A szerdai nyitva tartás csak a piacon működő boltra érvényes, ahol friss dolgokat nem lehet kapni csak "dobozoltakat", italokat, lekvárokat, liszteket, magokat, és egyéb táplálék kiegészítőket.

Egyébként most érdemes kilátogatni, mert nagyon finom dolgokat lehet kapni. Van még meggy, sárgabarack, nagyon finom csemege kukorica, zsenge tök, sóska, stb elég nagy a választék.
Egyébként miért nem jössz ki?

Nem tudom, hogy ki állította össze ezt a 12 pontot, de ha a délelőtti gyümölcsevés megegyezik más elmélettel is, akkor ez biztosan jó és követendő. Senki sem védi a reggeli kakaót brióssal vagy a kávécskáját?
Vissza az elejére
KataMama

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 18, 08:18    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Bio-piacról további infók:
Budapest IV. Baross utca 105-107.
Szerda 8-12 között
Szombat 7-12 között
remélem, sikerült jól megjegyeznem a nyitvatartást
(ez nem azt jelenti, hogy voltam is, csak épp a környékén jártam Embarassed )

Gittus, a természetes életmódnak megfelelő táplálkozás 1. aranyszabálya azonos a Diamond-féle Testkontroll egyik alapvető szabályával.
Vissza az elejére
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 18, 08:09    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Találtam valamit: a természetes életmódnak megfelelő táplálkozás 12 aranyszabálya.
Nem terhellek benneteket, ezért egyenként írom le, akinek van véleménye, az kérem írja meg!

1. Támogassuk a szervezet hajnaltól délig tartó periódusát bőséges folyadékbevitellel, illetve gyümölcsök fogyasztásával. Ebben az időszakban a gyümölcsön kívül lehetőleg más ételféleséget ne fogyasszunk!
Vissza az elejére
csinnnKA

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 16, 14:30    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szofi!
Könnyen lehet, mert ezek a kínaiak annyira szemfülesek (mindig ellesnek valamit)! Wink
Azért vmi szabadalmi díj, jutalék vagy ilyesmi járna neked, nem?
Ami meg a savanyúság-dinnyehéjat illeti... hát, nem is tudom. Ennek szerintem ez a zöld héja már iszonyat kemény és erőteljes, nem hasonlítható a bébidinnyéhez. De hogy a közvetlenül alatta lévő "fehér héja" jó lehet, nem tartom kizártnak.
(Aztán lehet, hogy a zöld is megadja magát és tényleg ehető.)
Vissza az elejére
szofi

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 15, 12:48    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Lányok!

A dinnyehéjat állítólag a nagymamám eltette savanyúságnak. (Én nem ettem belőle, csak anyukám mesélte.) Mostanában is lehet kapni savanyítva bébi dinnyét, és azon is rajta van a héja.

Amikor még lakótelepi lakásban laktunk a szüleimmel, ott tudjátok a hagyományos "nagyon lassan felmegszik, nagyon lassan hűl ki" villanyrezsónk volt. Dinnyeszezonban mindig azzal szórakoztam, hogy a még forró lapra rádobáltam a dinnyemagokat és kicsit megpirítottam, úgy ettem meg. Az még finomabb! Lehet, hogy a kínaiak tőlem lesték el? Laughing Laughing
csinnnKA

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 14, 16:01    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Gittus írta:
A héjáról eddig azt hittem, hogy nem lehet megenni, de most olvastam valahol, hogy gyümölcscentrifugán leeresztve nagyon finom és egészséges lé nyerhető belőle.

Jéééé! Shocked Erről még nem is hallottam! Hát ezt esküszöm, kipróbálom... eddig mindig kidobáltuk a sok dinnyehéjat! Embarassed Pedig már a sasmama is megmondta a fiókájának, hogy nem csak mindig vércsét enni, hanem héját is, mert abban van a vitamin! Laughing
Vissza az elejére
csinnnKA

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 14, 15:56    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szofi drágám!
A kínaiak "sósmogyoróként" nassolják (szó szerint, ugyanis són pirítják)! Smile
Sztem eheted nyugodtan.
Vissza az elejére
Gittus

HozzászólásElküldve: 2004, Júl. 14, 15:55    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Igen, igen, a dinnyét (és minden más gyümölcsöt) magában, és éhgyomorra kell fogyasztani. Akkor lúgosítanak. Sajnos ez a helyzet a paradicsommal is, mivel a paradicsom is gyümölcs, tehát figyelem: nem salátába, szendvicshez, hanem magában reggel kell fogyasztani!
Ha a dinnye magját egyben lenyeled, akkor nem emészted meg, hanem kijön egyben... Ha szétrágod, akkor pedig a benne lévő anyagok bejutnak a szervezetedbe. Hogy pontosan mik, azt nem tudom, de szerintem nem káros. Nekem nincs türelmem pöckölgetni, ha én dinnyét eszem, akkor ESZEM MINDENÉT, és nem válogatom. A héjáról eddig azt hittem, hogy nem lehet megenni, de most olvastam valahol, hogy gyümölcscentrifugán leeresztve nagyon finom és egészséges lé nyerhető belőle. Persze előtte nagyon jól meg kell mostni.
Vissza az elejére
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Mindenkinek Időzóna: (GMT +2 óra)
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3  Következő
2 / 3 oldal

Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.