| Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése |
| Szerző |
Üzenet |
|
|
Gittus

Csatlakozott: 2004.04.06. Kedd 10:49 Hozzászólások: 1282 Tartózkodási hely: Rákospalota
|
Elküldve: 2004, Nov. 15, 10:29 Hozzászólás témája:
|
|
|
Egy fehér és egy barna kenyér receptje:
1 kg finom liszt (én bio lisztet használtam hozzá, kicsit más a minősége, mint a többi finomlisztnek, talán sárgább is egy kicsit, nem olyan fehér)
6-7 dl meleg víz
2 evőkanál só
2 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
3 dkg élesztő
Készítés: először keverd össze a sót, cukrot, olajat, élesztőt egy kevés vízzel, majd add hozzá a többi vizet, és végül mindezt dolgozdd bele a lisztbe! Jó alaposan gyúrd át a tésztát, és egy fél napon át kell keleszteni _hűtőszekrényben_ (pl kelesztőtálban vagy bármi más módon, de fedd be, hogy ki ne száradjon!). Elvileg ekkor már lehetne is sütni, de tapasztalatom szerint így túlságosan levegős, így én újra összegyúrtam, és most már meleg helyen kelesztettem a duplájára, majd 180-200 C fokos sütőben sütöttem. Ami még fontos lehet, ha szereted a ropogós héjú kenyeret, hogy tegyél egy tűzálló tálkában vizet a sütőbe, mert így lesz ropogós.
No és akkor a tönkölyös :
60 dkg tönkölyliszt (teljes kiőrlésű)
2-3 kávéskanál só
2 kávéskanál kömény
1/2 kávéskanál gyömbér
egy kevés szerecsendió
2 evőkanál lenmag
2 evőkanál szezámmag
3 evőkanál napraforgómag v. tökmag
3-4 dl melegvíz
1/2 dl olaj
2-3 dkg élesztő
Készítése: úgy mint ahogy az első tönkölyös kenyérnél írtam. _________________ NÓRA nov 16án volt 9.
: [^] [^]
http://gportal.hu/portal/gitta-oldala/
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
szofi

|
Elküldve: 2004, Nov. 12, 08:55 Hozzászólás témája:
|
|
|
Köszi Lányok! A szalakálit ismerem. Macikati! De most már a szalagárét is ! _________________ Szofi
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
kispepe
|
Elküldve: 2004, Nov. 11, 22:07 Hozzászólás témája:
|
|
|
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nekem ilyen térfogatnövelőnek a szódabikarbóna jön be, a szalalkáli ízét rögtön megérzem. Anyósom rendre ezzel csinálja a sütiket, anyukám is erre esküszik. Patikában szoktam venni 10 dekás szódabikarbónát, aztán pár évig rájárok. Nagyon kevés kell belőle, és tuti sikerült a piskóta meg a kevert süti is. És semmilyen mellékíze nincs. Néha szoktam Dr Oetkert sütőport is használni, az is jó. _________________ kispepe
[^]
http://hu.fotoalbum.eu/Noribaba
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
macikati

Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 20:28 Hozzászólások: 4809 Tartózkodási hely: Budapest XX.
|
Elküldve: 2004, Nov. 11, 18:25 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
szofi!
bocsi, tenyelg a szalakali, en meg csak igy ismerem.
gittus!
koszi a jo elnevezest. _________________ Barnus 7 éves lesz január 4-én.
Maja és Bazsi 5 évesek voltak dec.1-én
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Gittus

Csatlakozott: 2004.04.06. Kedd 10:49 Hozzászólások: 1282 Tartózkodási hely: Rákospalota
|
Elküldve: 2004, Nov. 11, 17:56 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
Szerintem Macikati szalalkáli -ra gondolt, legalábbis a boltokban mostanában ilyen névvel lehet kapni, a sütőporoknál kell keresni a szupermarketek polcain.
Ez is ugyanolyan "térfogatnövelő" szer, mint a sütőpor, vagy az élesztő, csak más anyagból van. Úgy tudom, hogy ezt használják inkább a mézes sütikhez. Hogy miért, azt nem tudom.
Lehet helyettesíteni sütőporral? Szerintem igen.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
szofi

|
Elküldve: 2004, Nov. 10, 21:26 Hozzászólás témája:
|
|
|
Macikati! Nem a billentyűzeted a hibás. Sajnos így sem tudom, nem is hallottam még róla. Elmondanád, hogy mire jó? És minden boltban lehet kapni? _________________ Szofi
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
macikati

Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 20:28 Hozzászólások: 4809 Tartózkodási hely: Budapest XX.
|
Elküldve: 2004, Nov. 10, 18:49 Hozzászólás témája:
|
|
|
| szofi írta: | | macikati írta: |
es egy kis doboz szalagaret habverovel jol ossze dolgozunk, majd hozza ontjuk a langyos vajas-mezhez. szinten jol ossze dolgozzuk.
|
Macikati! Mi az a "szalagar"?  |
szofi!
szalagáré- igy mar tudod? sajnos nincs mindig ekezet a billentyuzeten,csak ha atkapocsolom.
regebben kis sarga dobozban lehetett kapni, manapsag kis tasakban van _________________ Barnus 7 éves lesz január 4-én.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
ribizli
|
Elküldve: 2004, Nov. 10, 14:09 Hozzászólás témája:
|
|
|
Na az én állaton gyönyörű volt és az íze pocsék! Néma kacsa volt és a mi pesti gyomrunk nem bírta, az egész család röhögött. A férjem éhezett. Apósom ette. Ráadásul nem krumplit csináltam mellé, hanem újításnak puliszkát/polentát. Szóval jó jött, hogy vacsorára mentünk utána.
Viszont itt egy régebbi zsömlesütős kép, ha már a másikon annyit emlegettük a Karcsonyt:
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
szofi

|
Elküldve: 2004, Nov. 09, 16:09 Hozzászólás témája:
|
|
|
| macikati írta: |
es egy kis doboz szalagaret habverovel jol ossze dolgozunk, majd hozza ontjuk a langyos vajas-mezhez. szinten jol ossze dolgozzuk.
|
Macikati! Mi az a "szalagar"?  _________________ Szofi
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
macikati

|
Elküldve: 2004, Nov. 09, 09:04 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
ribizli!
en kacsat a leheto legegyszerubben szoktam sutni, cserep talba be, neha ranezek, es mikor mar piros kiveszem, es a vegen megsozom....ennyi...es szerintem tok jo...ja es mire megsul olyan puha es porhanyos lesz hogy alig lehet kiszedni a talbol mert esik szet.(bar ez minden cserep talban keszult husira igaz.) _________________ Barnus 7 éves lesz január 4-én.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
kispepe
|
Elküldve: 2004, Nov. 05, 20:15 Hozzászólás témája:
|
|
|
Elég pikánsnak hangzik, de lehet, hogy jó. A szőlő-konyak párosításról a rumos mazsola jut eszembe, majdnem ugyanaz, nem??  _________________ kispepe
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
ribizli
|
Elküldve: 2004, Nov. 05, 13:04 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
Fakanálon új ötlet: szőlő+konyak
Érdekes, hogy a hús léből és a gyömülcsből sok recept mártást csinál!? Nem túl zsíros az? Lehet, hogy ezt is kipróbálom!
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
ribizli
|
Elküldve: 2004, Nov. 05, 13:00 Hozzászólás témája:
|
|
|
Köszi! A Mindmegettén néztem pont, meg van egy madaras szakácskönyvem is, de a fakanalat még nem ismertem, gyorsan megkeresem!
És pezsgő vagy bor nem is kell a káposztára ("pezsgőskáposzta")
Egyben fogom sütni majoranna, só a füszere, húsleves lével+sörrel kell/lehet locsolgatni a hasába és mellé alma lesz (barackos is volt a szakácskönyvben). Nagyon egyszerűnek tűnik!
Sütőtök leves előtte (sós). Passzol? Idén nem csináltam még, de lehet, hogy máskorra marad.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Gittus

|
Elküldve: 2004, Nov. 04, 18:17 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
Ribizli, liba, kacsa, ebben nem tudok segíteni. De a párolt káposzta az nagyon jó ötlet, imádom. Egy fej hagymát felvágsz, kevés olajon megpárolod. A káposztát legyalulod, és egy kicsit besózod, állni hagyod, ha levet eresztett (nem sokat), kinyomkodod, és a hagymához adod. Fedő alatt puhára párolod. Köménymag, kevés cukor, só már nem kell, és egy kicsi ecet.
Csináltam már úgy is, hogy elfelejtettem ezt a sózást az elején, úgy is finom, akkor ropogósabb marad a káposzta, a sózástól kicsit plöttyebb lesz. Ja, és én csak lilakáposztával csináltam eddig. Mindig nagy sikere van.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
kispepe
|
Elküldve: 2004, Nov. 04, 18:01 Hozzászólás témája:
|
|
|
Ribizli, nézd meg a Mindmegettén. Ha a keresőbe beírod, hogy liba vagy kacsa, akkor kidob egy csomó receptet, fűszerekkel együtt. Vagy a Fakanálon is keresgélhetsz. Én még sosem sütöttem libát vagy kacsát, megmaradtam a jó öreg csirkénél és pulykánál. De mindig készülök rá, csak valahogy elmarad. _________________ kispepe
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
ribizli
|
Elküldve: 2004, Nov. 04, 17:10 Hozzászólás témája:
|
|
|
A Keresztlányunk is Éva, de az Anyucija megigéte, hogy majd ügyelünk a névnapjára.
Ez a pepperkakor egy gyömbéres-mézes szaggatós svéd sütike, barna színű lesz, az IKEA-ban szokták sütni, isteni illata van (talán jobb is mint az íze, onnan van a recept is, ott lehet dobozban is kapni. Ha érdekel megkeresem
Liba/kacsa egészbe sütve milyen fűszert s mennyi ideig szeret? Van ötletetek? Szombaton jön a család és ezt csinálok. Párolt káposztával, azt sem csináltam még sosem Anyukám pénteken megkérdezi a barátnőjét, de ha van ötletetek nagyon örülnék!
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Gittus

|
Elküldve: 2004, Nov. 03, 18:31 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
Igen, Kispepe, az Évák sem szerencsések ilyen szempontból. Az én első férjem is János volt, és dec 27-én, János napon született. Egy füst alatt el volt intézve minden ajándékozás.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
kispepe
|
Elküldve: 2004, Nov. 03, 17:59 Hozzászólás témája:
|
|
|
Gittus, nekem a névnapom van karácsonykor:(((
Van egy ismerősem, aki dec. 24-én született, és Ádámnak hívják. Az sem rossz:))) _________________ kispepe
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Gittus

|
Elküldve: 2004, Nov. 03, 17:27 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
Köszi lányok a recepteket. Már most ki akarom próbálni, "tét nélkül", hogy majd karácsonykor biztosan sikerüljön.
Ribizli, mi az a pepperkakor? vagy micsoda?
Lassan el lehet kezdeni gondolkozni, hogy ki mit kap karácsonyra, nem? Nekem az a pechem, hogy 23-án van a születésnapom, majdnem a Jézuska hozott. Aztán a nagy karácsonyi készülődésben néha "elsikkad" a szülinapom...
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
ribizli
|
Elküldve: 2004, Nov. 03, 10:02 Hozzászólás témája:
|
|
|
Én régebben sosem sütöttem, nem vagyok egy édeszájú, de 2 éve amiót itt lakunk, olyan süthetnék jön rám is Karácsonykor. Isteniek ezek a mézes-fahéjas-gyömbres illatok! Első karácsonyunkkor épp a riasztó szerelő srác volt itt, amikor sütöttem azt az IKEA-s pepperkakort és közölte, hogy akkor itt is marad, mert itt milyen jó
Adventi koszorú, naptár fórum is kéne, nem? Tegnap a SPAR-ban már kinnt voltak a szaloncukrok, mikucsokik.... (én meg még a nyarat keresem )
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
ribizli
|
Elküldve: 2004, Nov. 03, 09:56 Hozzászólás témája:
|
|
|
Manóó "gorombára vágott dió" ez nagyon aranyos!
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Manóó
|
Elküldve: 2004, Nov. 03, 09:30 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
Gittus, én a nőklapján találtam ezt a receptet
Hozzávalók:
15 dkg porcukor
3 tojás
fél tojásnyi (3 dkg) margarin
őrölt fahéjat és szegfűszeg
reszelt citromhéj
20 dkg felmelegített és kihűlt méz
30 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál rum
1-2 evőkanál tej
dió vagy mandula
Elkészítés:
Jól kikeverjük a porcukrot, a tojás sárgáját, a margarint, ízlés szerinti őrölt fahéjat és szegfűszeget, reszelt citromhéjat. A felmelegített és kihűlt mézet adjuk hozzá, majd a lisztben elkevert szódabikarbonát, rumot, tejet és végül a három tojás kemény habját. Öntsük jól kikent-lisztezett tepsibe (kb.15x35 cm méretű, peremes), tetejére szórjunk gorombára vágott diót vagy hámozott mandulát, és előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
macikati

|
Elküldve: 2004, Nov. 02, 15:07 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
gittus!
nekem van egy regi receptem, nekem bejott, regen csinaltuk meg az altalanos suliban,(kb 1990-ben) utanna pedig a nagymamammal otthon ....
Finom mezes
hozzavalok:
25 dkg mezet+5 dkg vajjal langyosra melegitunk.
3 egesz tojast, 10 dkg porcukrot, 1 kanal fahejat, kis kanal orolt szegfuszeget, es egy kis doboz szalagaret habverovel jol ossze dolgozunk, majd hozza ontjuk a langyos vajas-mezhez. szinten jol ossze dolgozzuk.
Beleszitalunk 50 dkg lisztet, ezzel is osszekeverjuk, ha birjuk akkor kezzel.
Ez a massza hig lesz!! Letakarjuk es meleg szobaban 1 napig pihentetjuk.
masnap egy kis liszttel atgyurjuk es vekonyra nyujtva szaggatjuk, (feljon sutes kozben) mogyoro barnara sutjuk.
sutes elott felvert tojassal megkenjuk a tetejet.
diszito maz:
25 dkg porcukorhoz adunk 1-2 tojas feherjet habba verve, fenyesre kavarjuk. hozza adunk 1 tk -nyi ecetet vagy citromlet. A masszanak surubnek kell lennie a meznel. Zacskobol(a levagott sarkan keresztul) mintat rajzolunk a sutikre. _________________ Barnus 7 éves lesz január 4-én.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Gittus

|
Elküldve: 2004, Okt. 31, 21:42 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
Lányok, ti szoktatok mézeskalácsot csinálni? Egyszer valaki megkínált, olyan finom, omlós volt, puha. És amit én csinálok, meg kemény, mint a kő, és hát az íze... sem az igaz. Pedig mindenféle szép mintáink vannak, amikbe ki szoktuk szaggatni, angyalka, csillag, fenyőfa, és karácsonykor tényleg jó lenne nem csak szép, hanem finom mézeskalácsot enni.
Tipp?
Ahány mézeskalács receptet olvasok, az annyiféle. Nektek már sikerült finomat sütni?
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
anyabanya
|
Elküldve: 2004, Okt. 29, 17:13 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
tkrinya mikor is lesz iciri piciri picikéd? Neked is (mert anno olvastalak ám) Nektek is nagyon sok boldogságot!!!
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
tkrinya
|
Elküldve: 2004, Okt. 16, 16:10 Hozzászólás témája:
|
|
|
Csajok!
Már alig várom a Karácsonyt!!Húúúú, micsoda receptváltási orgiák lesznek itt!!! _________________
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Gittus

|
Elküldve: 2004, Okt. 16, 14:15 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Manóó
|
Elküldve: 2004, Okt. 16, 09:16 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
Mousse au chocolat (Csokoládékrém)
4 tojás
18 dkg étcsoki
12 dkg vaj
6 dkg porcukor
3 evőkanál feketekávé
2 evőkanál konyak
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a konyakot, majd a habüstöt gőz fölé helyezve, további 3-4 percig keverjük. Amikor fölmelegedett, az üstöt jeges vízzel félig teli edény fölé tesszük és újból 3-4 percig keverjük , amig kihűl és majonéz állagú lesz. Másik edénybe tesszük a széttördelt étcsokit a kávéval együtt és gőz fölött felolvasztjuk. Apránként hozzákeverjük a hideg vajat. Amikor krémes állagú , belekeverjük a tojáskrémbe. Vágül hozzzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát kiolajozott formába öntjük és legalább 4 órára hűtőszekrénybe állitjuk A formából kiborítjuk , kelyhekbe töltjük és édes tejszinhabbal diszitve tálaljuk.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Manóó
|
Elküldve: 2004, Okt. 16, 09:14 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
Mandulás csokihab:
3 dl tejszin
1 evőkanál étkezési zselatin
170 gramm étcsoki
4 jégkocka
1,7 dl tej
60 gramm cukor
3/4 kávéskanál mandulaaroma
tejszin és piritott hántolt mandula
A tejszin felét egy teflon bevonatú lábosba öntjük, rászorjuk a zselatint és 5 percig állni hagyjuk.
Közepes lángon, kevergetve fözzük, mig a szélén apró buborékok nem jelennek meg és a zselatin teljesen fel nem oldódik. A forró keveréket turmixgépbe öntjük és hozzáadjuk a tört csokit. lefedve addig turmixoljuk a mig a csoki elolvad. A jégkockákat a keverékhez adjuk. Beletesszük a tejet, a cukrot a mandulaaromát és a megmaradt tejszint majd simára turmixoljuk. A keveréket 4-6 pohárba vagy kehelybe töltjük s lefedve 4 órát hűtőbe tesszük hogy megdermedjen. Tejszinhabrózsával és hántolt piritott mandulával diszitjük
--------------------------------------------------------------------------------
Csokoládéhab (újabb fajta)
4 tojás
4,5 dl tej
60 gramm cukor
1 evőkanál étekezési zselatin220 gramm étcsoki
4,5dl tejszin
tejszinhab és apróra vágott pisztácia a diszitéshez
Egy nagy lehetőleg teflonbevonatú lábosban alaposan összekeverjük a tojássárgákat a tejjel és a cukorral.Egyenletesen a keverékre szórjuk a zselatint, majd öt percig állni hagyjuk. Ekkor a masszába vegyitjük az apróra vágott csokit.
Lassú tűzön , gyakran kevergetve kb. 15 percig fözzük, amig a zselatin és a csoki fel nem olvad, és a keverék elég sűrű ahhoz hogy bevonja a fakanalat (forralni nem szabad). A keveréket tálba öntjük és lefedve hűtőszekrénybe tesszük kb. 1 1/2 órára, időnként megkeverjük. Akkor jó ha tányérra csppentve már nem fut szét. A tejszint kemény habbá verjük és műanyaglapáttal vagy kézi habverővel óvatosan a csokikeverékhez öntjük.A habot 8-10 kehelybe vagy egy nagy üvegtálba tesszük , lefedjük és 4 órán keresztül hűtőbe rakjuk hogy megszilárduljon.
tálalás előtt tejszinhabbal és finomra vágott pisztáciával diszitjük.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Gittus

|
Elküldve: 2004, Szept. 22, 10:17 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
Ribizli, Kicsi! Köszi a recepteket!
Ez a kókuszos tényleg jól hangzik, és nem is olyan bonyolult. Ja, és nagyon finom volt!
A mélyhűtőben pedig találtam egy adag ribizlit, úgyhogy semmi nem menti meg a családomat egy jó kis ribizlis sütitől a hétvégén!
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Kicsi

|
Elküldve: 2004, Szept. 22, 09:02 Hozzászólás témája:
|
|
|
Na, akkor végre itt az én ribizlis verzsönöm:
A tésztához: 4 tojássárgája; 30 dkg liszt; 20 dkg cukor; 5 dkg vaj; 1 cs. vaníliás cukor; 1 cs. sütőpor és 1dl tej
Töltelékhez: 80 dkg ribizli; ízlés szerint porcukor
Hab: 4 tojásfehérje; 15 dkg porcukor, csipet só, vagy pár csepp citromlé
A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tejet, majd a sütőporral összevegyített lisztet apránként adagolva belekeverjük. Kikent tepsibe töltjük, egyenletesen elsimítjuk és előmelegített sütőben közepes tűzön (180°) megsütjük.
A ribizlit leszárazzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük és összekeverjük a porcukorral, majd a tészta tetejére egyenletesen elosztjuk.
A tojásfehérjéből csipet sóval (vagy citromlével) és a porcukorral kemény habot verünk, majd a ribizli tetejére simítjuk. A tésztát a langyos sütőbe visszatolva a habot rászárítjuk. _________________ Kicsi
[^]
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
ribizli
|
Elküldve: 2004, Szept. 21, 11:36 Hozzászólás témája:
|
|
|
| Kicsi írta: | Hűűű, Gittus, ez asszem, nekem is megvan, valami isteni, a férjem általában az egész tepsit kisajátítja! A múltkor ugyanis szerettem volna vinni vendégségbe, de nem engedte...  |
Na ez a csók is nehezen jutott el a talira , olyannyira, hogy el is indultnk új adag manduláért.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
ribizli
|
Elküldve: 2004, Szept. 21, 11:29 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
Most, hogy végre itthonról írok, íme a talis csók receptje.
Eredetileg Stahl Gyorsan valami finomat recept Mandulás puszedli néven, csak mandula hiány és kókusz többlet miatt kicsit átalakult.
10 dkg mandula (pár szemet meg kell hagyni a tetejére dísznek, a többit daráld meg)
6 dkg kókuszreszelék
1 csapott EK liszt
15 dkg cukor
2 tojás fehérje
2 TK tejföl (ezt azért tettem bele, mert nem szanaszét darabokban volt az edényben, ettől olyan tömény krémes massza lett, lehet, hogy ha nagyobbak a tojások nem fog kelleni)
Sütőt bekapcsolom 175 ˙C-ra, sütőpapírt terítek egy tepsibe.
A robotgépeb finomra porítom a mandulát (és kihagyok egy kicsit dísznek). Lágy habbá verem a tojás fehérjéket. A lisztet, cukrot, mandulát, kókuszreszeléket, összekeverem, majd lazán beleforgatom a tojás fehérjét, ha szükséges kis kanalanként a tejfölt.
A sütőpapírra halmocskékat rakok kiskanállal, egy centi szünetekkel, a tetejükre egy-két díszmandula darab kerül.
17-20 percig kell sütni. Figyeljétek majd a sütőt, mert nekem vissza kellett vennem 160 C-ra, mert nagyon pirult.
Amikor kész nagyon lágy lesz, de ahogy kihül a külseje megszilárdul.
Ebből az adagból egy bő tepsi lesz (legközelebb, aszt hiszem dupla adagot csinálok). Nagyon könnyen és pillanatok alatt elkészíthető!
Jó étvágyat!
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
mjudit
|
Elküldve: 2004, Szept. 21, 10:47 Hozzászólás témája:
|
|
|
A ribizlis sütemény tovább kombinálható a tojáshabba kevert darált dióval. Isteni finom!
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Kicsi

|
Elküldve: 2004, Szept. 17, 16:18 Hozzászólás témája:
|
|
|
Bocsi Gittus, hozom hétfőn, csak nem voltam sokáig...
Nehari, de tényleg!  _________________ Kicsi
[^]
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
ribizli
|
Elküldve: 2004, Szept. 10, 11:37 Hozzászólás témája:
|
|
|
Egész egyszerűnek hangzik! Ki fogom próbálni. Feketeszedrem még terem, azzal is fincsi lesz szerintem. Bár, ha elképzelem a lila habot nem biztos, hogy jó ötlet, talán lehet, ezt mégis csak a tetejére szórnám esetleg + közvetlenül a tésztára.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Gittus

|
Elküldve: 2004, Szept. 09, 20:41 Hozzászólás témája:
|
|
|
Hát az eredeti receptet nem találtam, de a Váncza Süteményes könyvben van egy recept, ami nagyon hasonló:
277. Ribizli (gyümölcsös) lepény
14 deka vajat, 21 deka lisztet, 1 evőkanál porcukrot, fél csomag sütőport 2 tojás sárgájával jól összegyúrunk, azután vékonyra kinyújtva, sárgára sütjük. 4 tojás keményre vert habjához 19 deka cukrot és fél csomag vaníliás cukrot keverünk, melyet a kisült, hideg tésztára egyenlő vastagon rákenünk, majd sűrűn telehintjük érett ribizlivel vagy más apróra vágott befőttel. Forró sütőben szárítjuk, míg a hab kemény lesz.
Saját megjegyzéseim: a tészta annyira lágy, hogy nem lehet nyújtani. Én bele szoktam a tepsibe önteni, kanállal szétteríteni. A tojáshabbal nem várom meg, míg a tészta kihűl, még melegiben rákenem. És a ribizlit hozzákeverem a tojáshabhoz, nem a végén rakom rá. Ennyi lehet a különbség.
Szerintem más gyümölccsel, sőt befőttel kicsit túl édes lesz, mert a ribizli savanyú, a befőtt meg eleve édes. Ha befőttel csináljuk, talán kevesebb cukrot lehet tenni a tojáshabba. _________________ NÓRA nov 16án volt 9.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Gittus

|
Elküldve: 2004, Szept. 09, 20:29 Hozzászólás témája:
|
|
|
Jaj, Kicsi, keresd meg nekem, mert az eredeti könyv nekem nincs meg, ki van fénymásolva a lap, és amikor legutóbb csináltam, azt hiszem elkutyultam a konyhában, és most nem találom.
Help, help! _________________ NÓRA nov 16án volt 9.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Kicsi

|
Elküldve: 2004, Szept. 09, 20:02 Hozzászólás témája:
|
|
|
Hűűű, Gittus, ez asszem, nekem is megvan, valami isteni, a férjem általában az egész tepsit kisajátítja! A múltkor ugyanis szerettem volna vinni vendégségbe, de nem engedte...  _________________ Kicsi
[^]
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Gittus

|
Elküldve: 2004, Szept. 09, 17:39 Hozzászólás témája:
|
|
|
Bocs, nem találom a ribizlis receptet!
Bár mostanában bármilyen kajára gondolok, csak az undor és a hányinger fog el... (bocs), de remélem itt vagytok ti, és írtok sok sok finom receptet! _________________ NÓRA nov 16án volt 9.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
ribizli
|
Elküldve: 2004, Szept. 09, 15:43 Hozzászólás témája:
|
|
|
Gittus látszik, hogy igazi családanya vagy, hogy ilyen sütikéket csinálsz
Ne felejtsd el leírni a receptet, légyszi!
Én életemben először tegnap májpástétomot csináltam. Egész jó lett, kicsit nyögvenyelős, kell majd még bele valami lazító.
Szombaton találkozunk
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Gittus

|
Elküldve: 2004, Szept. 06, 11:59 Hozzászólás témája:
|
|
|
Ribizli, rólad meg egy isteni ribizlis süti jut eszembe, mindjárt megkeresem! Az alja finom tészta, majd édes tojáshabban a savanyú ribizli, és ez így együtt! Szoktam eltenni a fagyasztóba ribizlit, így télen is tudok csinálni. De amikor itt a ribizli szezonja, akkor ahogy elfogy az egyik tepsivel, már sütöm is a másikat, és nem tudjuk megunni. Mindenkinek ajánlom! _________________ NÓRA nov 16án volt 9.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
ribizli
|
Elküldve: 2004, Szept. 06, 11:41 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
Hú ez a zakuszka is finom lehet!
Amúgy finom lett a padlizsán, egy adagot rögtön meg is csináltunk vacsira. Asszem kell még majd sütni, mert csak 3 adag ment a fagyasztóba.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Gittus

|
Elküldve: 2004, Szept. 06, 10:06 Hozzászólás témája:
|
|
|
A zakuszka egy erdélyi étel (eredetileg örmény), amit az eredeti örmény recept szerint babból kell készíteni, de az erdélyi változata padlizsánból készül.
Padlizsános zakuszka (egyszerű változat)
Hozzávalók:
1 kg padlizsán (érettebb), 2 kg paradicsompaprika, 1 kg paradicsom, 2 kg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 l olaj, só, bors, babérlevél, ecet vagy citromlé (ez szerintem nem fontos), esetleg csípős paprika (tárkony)
A padlizsánt tepsiben jól megsütjük, besózva lefedjük: ezután könnyen lejön a héja. A meghámozott padlizsánokat összevágjuk.
A hagymát apróra vágjuk, vagy ledaráljuk, olajban párolva meggyengítjük.
A paradicsomot forró vízbe mártjuk, majd héját lehúzzuk. A paradicsompaprikával együtt megdaráljuk.
A hagymát, a maradék olajat, a darált paradicsomot és paradicsompaprikát, a padlizsánt együtt feltesszük főni, belekeverjük a fűszereket. Pár perces forrás után kiforrázott üvegekbe tesszük, tetejére félujjnyi olajat töltünk, lezárva kidunsztoljuk.
Egyébként, mint nálunk a lecsót, ezt is rengeteg változatban készítik. A fűszerektől is függ, hogy milyen íze lesz. Én nagyon szeretem, mindig van itthon a hűtőben. Ha elfogy, azonnal veszek, vagy csinálok. _________________ NÓRA nov 16án volt 9.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
padlizsan
|
Elküldve: 2004, Szept. 06, 08:55 Hozzászólás témája:
|
|
|
Sziasztok!
nekem is nagy kedvencem a padlizsánkrém!
én azt vettem észre, hogy teljesen mindegy, hogy ér-e hozzá fém vagy sem. egyébként a mixer kése is fémből van, nem? akkor meg mindegy, hogy előtte vigyázol-e...
én is mixerrel szoktam keverni és én rakok bele mustárt is meg fokhagymát is. ki fogom egyszer próbálni úgy, ahogy ribizli írta.
a zakuszka valami görög kaja??? _________________ Padlizsán
Fotóalbum: http://babanet.hu/album/main.p.....amp;page=3
http://babanet.hu/album/main.php?album=10720
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
ribizli
|
Elküldve: 2004, Szept. 02, 23:00 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
Gittus mi mindig lángon hájjában sütjük füstösre (gázon is csináltam már, de általában egyszerre jó sokat kerti grillen). Kibányásszuk a héjjából, elvileg fém nem érhet hozzá. Aztán kikeverésnél csak oliva olajat, sót, borsot és jó sok hagymát teszünk bele és turmixoljuk.
Tudom, hogy van aki fokhagymát is tesz bele, van aki mustárt, vagy esetleg majonézt.
Én a mi egyszerű verziónkat csípem a legjobban. Anyukám egy Erdélyi barátnőjétől tanultuk (neve vinete).
Anyukámé nagyon gondos, és az Ő keverése valahogy mindig még finomabb, mint az enyém talán mert Ő figyel arra, hogy olyasmi módon csinálja, mint ahogy a majonézt is kell - fokozatosan (én meg csak bedobálok mindent a mixerbe).
Nem tudom, hogy mi a zakuszka, de nagyon érdekel!
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Bea
Csatlakozott: 2004.03.10. Szerda 0:45 Hozzászólások: 99 Tartózkodási hely: Budapest
|
Elküldve: 2004, Szept. 02, 20:50 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
Gittus!
De jól ám! Nyáron ki szeret a gáztűzhelynél sürögni?! _________________ Bea
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Gittus

|
Elküldve: 2004, Szept. 02, 20:27 Hozzászólás témája:
|
|
|
Bea, jól értem, ezt nem kell főzni? Csak összeöntöd, és 1-2 óra múlva lehet enni?
Ribizli! Elég sokféle padlizsánkrém recept van forgalomban, te melyiket szoktad csinálni?
Zakuszka recepted nincs véletlenül?
Azon gondolkodom, hogy veszek a piacon egy csomó szilvát, és csinálok sok sok szilvásgombócot. Nem főzöm ki, hanem megy a fagyasztóba. Télen jó lesz elővenni. _________________ NÓRA nov 16án volt 9.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Bea
Csatlakozott: 2004.03.10. Szerda 0:45 Hozzászólások: 99 Tartózkodási hely: Budapest
|
Elküldve: 2004, Szept. 02, 11:12 Hozzászólás témája:
|
|
|
Sziasztok Konyhatündérek!
Nem győzöm nyomtatni ezt a sok receptet! Írjatok csak sok-sok finomságot!!!!
Íme a kuszkuszra egy recept:
Tabulé - ahogy mi szoktuk
25 dkg száraz kuszkuszba (pl.:Corába is beszerezhető, ha nincs a környéketeken hangulatos kis arab boltocska) beledobálok apróra vágott nyers zöldségeket:
1 hagymát
1 kis zacskó oliva bogyót
3 paradicsomot
1-2 paprikát
1 közepes uborkát
ráöntöm az oliva bogyó levét, ráfacsarom egy citrom levét, 2-3 evőkanál oliva olaj és egy pici só
Kb. 1-2 óra után fogyasztható, addigra puhul meg a kuszkusz a zöldségektől.
Köretnek, de csak úgy magában is nagyon finom, egyszerű, gyors, egészséges, tápláló!
Egy próbát megér!
Jó étvágyat! _________________ Bea
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
ribizli
|
Elküldve: 2004, Szept. 02, 10:09 Hozzászólás témája:
|
|
|
Képzeljétek ledunmáltam Anyukámmal, hogy holnap nagyot piacolunk és lesütünk egy csomó padlizsánt, hogy egész télen legyen a fagyasztóban. Annyira imádom a padlizsánkérémet! Asszem azonnal kotyvesztunk is egyet estére. nyammnyamm
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
|
|
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban. Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban. Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban. Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban. Nem szavazhatsz ebben fórumban.
|
.jpg)
hirdetés
|
|